Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe oznaczenie geograficzne dla Włoch - "Olio lucano"

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego "Olio lucano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).

Olio lucano ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest produkowana w Basilicata, w południowych Włoszech. Charakteryzuje się barwą od zielonej do żółtej, średnio owocową, gorzką i pikantną, z ewentualnymi aromatycznymi nutami świeżej trawy, karczocha, pomidora, migdału i jabłka. Nazwa "Olio Lucano" wywodzi się z historii Basilicaty, której obecne terytorium pokrywa się z większym obszarem, który kiedyś nazywano Lukanią, ziemią zamieszkiwaną przez Lukanów, lud włoski z czasów przedromańskich.

Ta nowa nazwa dołączy do ponad 1490 już chronionych produktów spożywczych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia.

Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn