Nowe oznaczenie geograficzne dla Włoch - "Olio lucano"
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego "Olio lucano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).
Olio lucano ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest produkowana w Basilicata, w południowych Włoszech. Charakteryzuje się barwą od zielonej do żółtej, średnio owocową, gorzką i pikantną, z ewentualnymi aromatycznymi nutami świeżej trawy, karczocha, pomidora, migdału i jabłka. Nazwa "Olio Lucano" wywodzi się z historii Basilicaty, której obecne terytorium pokrywa się z większym obszarem, który kiedyś nazywano Lukanią, ziemią zamieszkiwaną przez Lukanów, lud włoski z czasów przedromańskich.
Ta nowa nazwa dołączy do ponad 1490 już chronionych produktów spożywczych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia.
Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
-
17.09.2020
Ekologiczne kostki bulionowe Maggi w podlegających recyklingowi papierowych opakowaniach
Nestlé wprowadza do swojej oferty ekologiczne kostki rosołowe Maggi w opakowaniach nadających się do recyklingu. Produkty będą dostępne we Francji
-
14.09.2020
Danone wprowadza Nutri-Score
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory
-
27.08.2020
Strefa Managera: Nowe trendy smakowe na najbliższy sezon 2020/2021
OBSERWACJA TRENDÓW W ŚWIECIE ALBO ICH KREOWANIE OTO JEST PYTANIE? TWORZYĆ CZY PODĄŻAĆ? Określanie trendów chociażby w modzie nie było nigdy zadaniem łatwym ani prostym i zwykle polegało na wyczuciu i kreatywności jej twórców. To samo dotyczy smaków, zapachów, żywności. Jednym z obszarów działalności firm branży zapachów (aromatów bądź kompozycji zapachowych) jest obserwacja zachowań i potrzeb klientów, rynku i wyznaczanie kierunków smakowych na nadchodzący czas.