Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie nazwy "Ρόδι Ερμιόνης" (Rodi Ermionis) z Grecji do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Χοιρομέρι Πιτσιλιάς" (Hiromeri Pitsilias) z Cypru do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Ρόδι Ερμιόνης" (Rodi Ermionis) to granat uprawiany w gminie Ermionida, w regionie Peloponezu. Owoc charakteryzuje się słodkim smakiem i elastyczną skórką o barwie od bladożółtej do czerwonej. Warunki środowiskowe panujące w Ermionida oraz lokalna znajomość upraw nadały "Rodi Ermionis" szczególne cechy charakterystyczne.
"Χοιρομέρι Πιτσιλιάς" (Hiromeri Pitsilias) jest wyrobem peklowanym wytwarzanym z mięsa, które jest suszone, peklowane, wędzone i marynowane w winie. Jest produkowany w górzystym regionie Pitsilii. Rozwój cech charakterystycznych "Χοιρομέρι Πιτσιλιάς / Hiromeri Pitsilias" jest wynikiem wiedzy producentów, a w szczególności: wyboru win, które muszą być czerwone i wytrawne oraz muszą pochodzić z tego regionu, a także etapów wędzenia i marynowania, które decydują o barwie, zapachu i smaku.
Te nowe nazwy dołączą do ponad 1490 już chronionych produktów spożywczych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego "Olio lucano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).
Nestlé wprowadza do swojej oferty ekologiczne kostki rosołowe Maggi w opakowaniach nadających się do recyklingu. Produkty będą dostępne we Francji