Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Grecji i Cypru

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie nazwy "Ρόδι Ερμιόνης" (Rodi Ermionis) z Grecji do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Χοιρομέρι Πιτσιλιάς" (Hiromeri Pitsilias) z Cypru do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Ρόδι Ερμιόνης" (Rodi Ermionis) to granat uprawiany w gminie Ermionida, w regionie Peloponezu. Owoc charakteryzuje się słodkim smakiem i elastyczną skórką o barwie od bladożółtej do czerwonej. Warunki środowiskowe panujące w Ermionida oraz lokalna znajomość upraw nadały "Rodi Ermionis" szczególne cechy charakterystyczne.

"Χοιρομέρι Πιτσιλιάς" (Hiromeri Pitsilias) jest wyrobem peklowanym wytwarzanym z mięsa, które jest suszone, peklowane, wędzone i marynowane w winie. Jest produkowany w górzystym regionie Pitsilii. Rozwój cech charakterystycznych "Χοιρομέρι Πιτσιλιάς / Hiromeri Pitsilias" jest wynikiem wiedzy producentów, a w szczególności: wyboru win, które muszą być czerwone i wytrawne oraz muszą pochodzić z tego regionu, a także etapów wędzenia i marynowania, które decydują o barwie, zapachu i smaku.

Te nowe nazwy dołączą do ponad 1490 już chronionych produktów spożywczych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Nowości rynkowe Owoce i warzywa Przemysł mięsny

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn