Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Dalmatinska panceta" i "Dalmatinska pečenica" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Dalmatinska panceta" to suszony produkt mięsny o przedłużonej trwałości, o prostokątnym kształcie, wytwarzany z chudej słoniny wieprzowej. "Dalmatinska pečenica" to suszony produkt mięsny bez kości, o długim okresie przydatności do spożycia, wytwarzany z długiego mięśnia grzbietowego świń. Produkowany w Dalmacji, posiada specyficzne właściwości organoleptyczne, w tym lekko słony smak, kruchość, rozpływanie się w ustach i dyskretną nutę dymu. Właściwości te wynikają ze specjalnej metody produkcji i szczególnych warunków dalmatyńskiego klimatu.
Sztuka konserwowania mięsa poprzez solenie i suszenie rozpowszechniła się w Dalmacji już w czasach, kiedy kraj ten znajdował się pod panowaniem rzymskim. Umiejętność ta była przekazywana z pokolenia na pokolenie i z czasem została udoskonalona, tak że proces produkcji, któremu sprzyjały również korzystne warunki klimatyczne i stała dostępność soli morskiej, stał się częścią dalmatyńskiej tradycji.
Nowe nazwy dołączą do 1512 już chronionych produktów spożywczych znajdujących się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru ("Λουκάνικο Πιτσιλιάς" i "Λούντζα Πιτσιλιάς") i Chorwacji ("Ponikve").
Od 3 lipca 2021 r. obowiązywać będzie zakaz sprzedaży jednorazowych sztućców, patyczków do uszu, słomek i mieszadełek z plastiku. Do kiedy przedsiębiorcy mogą używać zalegających w magazynach zapasów?
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek Chorwacji o wpisanie nazwy "Malostonska kamenica" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).