Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE - dwa nowe oznaczenia geograficzne z Chorwacji

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Dalmatinska panceta" i "Dalmatinska pečenica" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Dalmatinska panceta" to suszony produkt mięsny o przedłużonej trwałości, o prostokątnym kształcie, wytwarzany z chudej słoniny wieprzowej. "Dalmatinska pečenica" to suszony produkt mięsny bez kości, o długim okresie przydatności do spożycia, wytwarzany z długiego mięśnia grzbietowego świń. Produkowany w Dalmacji, posiada specyficzne właściwości organoleptyczne, w tym lekko słony smak, kruchość, rozpływanie się w ustach i dyskretną nutę dymu. Właściwości te wynikają ze specjalnej metody produkcji i szczególnych warunków dalmatyńskiego klimatu.

Sztuka konserwowania mięsa poprzez solenie i suszenie rozpowszechniła się w Dalmacji już w czasach, kiedy kraj ten znajdował się pod panowaniem rzymskim. Umiejętność ta była przekazywana z pokolenia na pokolenie i z czasem została udoskonalona, tak że proces produkcji, któremu sprzyjały również korzystne warunki klimatyczne i stała dostępność soli morskiej, stał się częścią dalmatyńskiej tradycji.

Nowe nazwy dołączą do 1512 już chronionych produktów spożywczych znajdujących się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn