Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE - dwa nowe oznaczenia geograficzne z Chorwacji

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Dalmatinska panceta" i "Dalmatinska pečenica" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Dalmatinska panceta" to suszony produkt mięsny o przedłużonej trwałości, o prostokątnym kształcie, wytwarzany z chudej słoniny wieprzowej. "Dalmatinska pečenica" to suszony produkt mięsny bez kości, o długim okresie przydatności do spożycia, wytwarzany z długiego mięśnia grzbietowego świń. Produkowany w Dalmacji, posiada specyficzne właściwości organoleptyczne, w tym lekko słony smak, kruchość, rozpływanie się w ustach i dyskretną nutę dymu. Właściwości te wynikają ze specjalnej metody produkcji i szczególnych warunków dalmatyńskiego klimatu.

Sztuka konserwowania mięsa poprzez solenie i suszenie rozpowszechniła się w Dalmacji już w czasach, kiedy kraj ten znajdował się pod panowaniem rzymskim. Umiejętność ta była przekazywana z pokolenia na pokolenie i z czasem została udoskonalona, tak że proces produkcji, któremu sprzyjały również korzystne warunki klimatyczne i stała dostępność soli morskiej, stał się częścią dalmatyńskiej tradycji.

Nowe nazwy dołączą do 1512 już chronionych produktów spożywczych znajdujących się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.