Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE zatwierdza trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru i Chorwacji

Kategoria: Składniki Żywności

"Λουκάνικο Πιτσιλιάς" (Loukaniko Pitsilias) i "Λούντζα Πιτσιλιάς" (Lountza Pitsilias) z Cypru w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Ponikve" z Chorwacji w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

Λουκάνικο Πιτσιλιάς" (Loukaniko Pitsilias) to produkt wytwarzany z mięsa wieprzowego, dojrzewający, wędzony i marynowany w winie, pochodzący z regionu Pitsilia. Λούντζα Πιτσιλιάς" (Lountza Pitsilias) to produkt wędliniarski, peklowany, wędzony i marynowany w winie, przygotowany z polędwicy wieprzowej. Solenie, marynowanie w winie, dodawanie przypraw i wyrabianie mięsa to ważne etapy procesu produkcyjnego, które gwarantują, że kiełbasy są przygotowywane z tej samej mieszanki i mają te same cechy jakościowe. Technologia produkcji pozostała niezmieniona i była przekazywana z pokolenia na pokolenie i do dziś jest wykorzystywane w nowoczesnych zakładach producentów w regionie Pitsilia.

"Ponikve" to nazwa obejmująca białe, różowe i czerwone wina produkowane na półwyspie Pelješac w południowej Chorwacji. Winnice położone są głównie na wzgórzach o różnym stopniu nachylenia i nasłonecznienia. Typowe cechy i jakość win z regionu Ponikve wynikają z korzystnego klimatu śródziemnomorskiego oraz specyficznego charakteru gleb brunatnych i terra rossa, nadających winom jeden z najbardziej owocowych aromatów. Te nowe nazwy dołączą do 1510 produktów spożywczych i 1616 już chronionych win znajdujących się w bazie danych eAmbrosia.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Nowości rynkowe Przemysł mięsny Przemysł napojowy

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.