Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
"Λουκάνικο Πιτσιλιάς" (Loukaniko Pitsilias) i "Λούντζα Πιτσιλιάς" (Lountza Pitsilias) z Cypru w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Ponikve" z Chorwacji w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Λουκάνικο Πιτσιλιάς" (Loukaniko Pitsilias) to produkt wytwarzany z mięsa wieprzowego, dojrzewający, wędzony i marynowany w winie, pochodzący z regionu Pitsilia. Λούντζα Πιτσιλιάς" (Lountza Pitsilias) to produkt wędliniarski, peklowany, wędzony i marynowany w winie, przygotowany z polędwicy wieprzowej. Solenie, marynowanie w winie, dodawanie przypraw i wyrabianie mięsa to ważne etapy procesu produkcyjnego, które gwarantują, że kiełbasy są przygotowywane z tej samej mieszanki i mają te same cechy jakościowe. Technologia produkcji pozostała niezmieniona i była przekazywana z pokolenia na pokolenie i do dziś jest wykorzystywane w nowoczesnych zakładach producentów w regionie Pitsilia.
"Ponikve" to nazwa obejmująca białe, różowe i czerwone wina produkowane na półwyspie Pelješac w południowej Chorwacji. Winnice położone są głównie na wzgórzach o różnym stopniu nachylenia i nasłonecznienia. Typowe cechy i jakość win z regionu Ponikve wynikają z korzystnego klimatu śródziemnomorskiego oraz specyficznego charakteru gleb brunatnych i terra rossa, nadających winom jeden z najbardziej owocowych aromatów. Te nowe nazwy dołączą do 1510 produktów spożywczych i 1616 już chronionych win znajdujących się w bazie danych eAmbrosia.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego sera "Mozzarella di Gioia del Colle" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie niemieckiego wina "Würzburger Stein-Berg" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek Chorwacji o wpisanie nazwy "Malostonska kamenica" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).