Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE - Włochy z nowym oznaczeniem geograficznym

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego sera "Mozzarella di Gioia del Colle" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

"Mozzarella di Gioia del Colle" to świeży, włóknisty ser produkowany wyłącznie z pełnego mleka krowiego w południowych prowincjach Włoch: Bari, Taranto i Matera. Region ten wyróżnia się pewnymi cechami geograficznymi i klimatycznymi oraz długą i głęboko zakorzenioną tradycją serowarską, przekazywaną z pokolenia na pokolenie i utrzymywaną przez lata. Te dwa aspekty mają silny wpływ na właściwości mleka i sera i są głównymi czynnikami, które decydują o produkcji sera "Mozzarella di Gioia del Colle" na tym obszarze. Technika przetwarzania, tradycyjna i rodzinna, polega na wyłącznym stosowaniu świeżego mleka i dodawaniu lokalnych składników. Wszystko to nadaje "Mozzarelli di Gioia del Colle" nuty świeżego mleka i masła oraz lekko kwaśne i delikatne zapachy warzyw i mięsa.

Ta nowa nazwa dołączy do 1 504 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.