Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego sera "Mozzarella di Gioia del Colle" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
"Mozzarella di Gioia del Colle" to świeży, włóknisty ser produkowany wyłącznie z pełnego mleka krowiego w południowych prowincjach Włoch: Bari, Taranto i Matera. Region ten wyróżnia się pewnymi cechami geograficznymi i klimatycznymi oraz długą i głęboko zakorzenioną tradycją serowarską, przekazywaną z pokolenia na pokolenie i utrzymywaną przez lata. Te dwa aspekty mają silny wpływ na właściwości mleka i sera i są głównymi czynnikami, które decydują o produkcji sera "Mozzarella di Gioia del Colle" na tym obszarze. Technika przetwarzania, tradycyjna i rodzinna, polega na wyłącznym stosowaniu świeżego mleka i dodawaniu lokalnych składników. Wszystko to nadaje "Mozzarelli di Gioia del Colle" nuty świeżego mleka i masła oraz lekko kwaśne i delikatne zapachy warzyw i mięsa.
Ta nowa nazwa dołączy do 1 504 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiej "Rucola della Piana del Sele" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie niemieckiego wina "Würzburger Stein-Berg" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Trendy roślinne w żywieniu coraz szybciej osiągają status zjawiska globalnego. Rosnąca popularność produktów roślinnych napędza popyt na nowe formaty i wyrafinowane alternatywy żywieniowe. Jeśli dodamy do tego duże zainteresowanie zamiennikami tradycyjnych posiłków, troskę o zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz tendencje społeczne rozwijającego się świata – zapowiada się prawdziwa rewolucja.