Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE - Włochy z nowym oznaczeniem geograficznym

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiej "Rucola della Piana del Sele" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG). 

"Rucola della Piana del Sele" odnosi się do liści rukoli produkowanych w prowincji Salerno w południowych Włoszech. "Rucola della Piana del Sele" ma intensywny, pikantny i ostry aromat, chrupiącą strukturę liści i wyraźny smak, który umożliwia zrezygnowanie z soli kuchennej w przyprawach. Te specyficzne cechy są bezpośrednią konsekwencją środowiska uprawy, które jest bardzo charakterystyczne zarówno z punktu widzenia właściwości gleby, jak i klimatu. Gleba na terenach uprawnych, na których uprawia się "Rucola della Piana del Sele", składa się z grubej warstwy gleby wulkanicznej i aluwialnej powstałej w wyniku aktywności Wezuwiusza podczas jego wcześniejszych erupcji oraz aluwialnego działania rzeki Selé i innych cieków powierzchniowych płynących na tym obszarze. Uprawa rukoli stała się więc typową dla tego obszaru uprawą o wysokiej jakości, a jednocześnie pozwoliła na wzmocnienie nazwy "Rucola della Piana del Sele" w odniesieniu do produktu o szczególnym aromacie i smaku.

Ta nowa nazwa dołączy do 1503 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.