Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiej "Rucola della Piana del Sele" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Rucola della Piana del Sele" odnosi się do liści rukoli produkowanych w prowincji Salerno w południowych Włoszech. "Rucola della Piana del Sele" ma intensywny, pikantny i ostry aromat, chrupiącą strukturę liści i wyraźny smak, który umożliwia zrezygnowanie z soli kuchennej w przyprawach. Te specyficzne cechy są bezpośrednią konsekwencją środowiska uprawy, które jest bardzo charakterystyczne zarówno z punktu widzenia właściwości gleby, jak i klimatu. Gleba na terenach uprawnych, na których uprawia się "Rucola della Piana del Sele", składa się z grubej warstwy gleby wulkanicznej i aluwialnej powstałej w wyniku aktywności Wezuwiusza podczas jego wcześniejszych erupcji oraz aluwialnego działania rzeki Selé i innych cieków powierzchniowych płynących na tym obszarze. Uprawa rukoli stała się więc typową dla tego obszaru uprawą o wysokiej jakości, a jednocześnie pozwoliła na wzmocnienie nazwy "Rucola della Piana del Sele" w odniesieniu do produktu o szczególnym aromacie i smaku.
Ta nowa nazwa dołączy do 1503 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie niemieckiego wina "Würzburger Stein-Berg" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Trendy roślinne w żywieniu coraz szybciej osiągają status zjawiska globalnego. Rosnąca popularność produktów roślinnych napędza popyt na nowe formaty i wyrafinowane alternatywy żywieniowe. Jeśli dodamy do tego duże zainteresowanie zamiennikami tradycyjnych posiłków, troskę o zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz tendencje społeczne rozwijającego się świata – zapowiada się prawdziwa rewolucja.
Beyond Meat wprowadza nowe wersje burgerów, w których ograniczono zawartość tłuszczów nasyconych. Rynek roślinnych burgerów rośnie dynamicznie, a jaki wpływ będzie mieć pojawienie się już na początku przyszłego roku burgerów McPlant w sieci McDonald’s?