Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE - Włochy z nowym oznaczeniem geograficznym

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiej "Rucola della Piana del Sele" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG). 

"Rucola della Piana del Sele" odnosi się do liści rukoli produkowanych w prowincji Salerno w południowych Włoszech. "Rucola della Piana del Sele" ma intensywny, pikantny i ostry aromat, chrupiącą strukturę liści i wyraźny smak, który umożliwia zrezygnowanie z soli kuchennej w przyprawach. Te specyficzne cechy są bezpośrednią konsekwencją środowiska uprawy, które jest bardzo charakterystyczne zarówno z punktu widzenia właściwości gleby, jak i klimatu. Gleba na terenach uprawnych, na których uprawia się "Rucola della Piana del Sele", składa się z grubej warstwy gleby wulkanicznej i aluwialnej powstałej w wyniku aktywności Wezuwiusza podczas jego wcześniejszych erupcji oraz aluwialnego działania rzeki Selé i innych cieków powierzchniowych płynących na tym obszarze. Uprawa rukoli stała się więc typową dla tego obszaru uprawą o wysokiej jakości, a jednocześnie pozwoliła na wzmocnienie nazwy "Rucola della Piana del Sele" w odniesieniu do produktu o szczególnym aromacie i smaku.

Ta nowa nazwa dołączy do 1503 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.