Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pistacchio di Raffadali" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
"Pistacchio di Raffadali" produkowany jest w prowincji Agrigento na Sycylii. Bardzo suche warunki panujące w tym regionie oraz położenie plantacji na południe i działanie słońca sprawiają, że owoce mają szczególne cechy jakościowe, słodki, przyjemny i wyrazisty smak oraz wysoką wydajność olejową.
Uprawę pistacji rozpoczęto w drugiej połowie XIX wieku. Całe pastwiska i opuszczone tereny zostały przekształcone w plantacje pistacji, a uprawa ta stała się centralnym elementem całego systemu rolniczego i gospodarczego regionu. Decyzja o utrzymaniu niskich drzew pistacjowych, z gałęziami prawie dotykającymi ziemi, również odcisnęła swoje piętno na wyglądzie krajobrazu na przestrzeni lat.
Nowa nazwa dołączy do 1606 już chronionych produktów spożywczych znajdujących się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Na rynku dostępny jest już od kilku lat. Jednak uzyskanie Deklaracji Zgodności dla materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (DOC) i tym samym spełnienie rygorystycznych przepisów Unii Europejskiej, sprawia, że całkowicie odnawialny i naturalny materiał opakowaniowy o nazwie Fibrepak może wywołać spore poruszenie w sektorze spożywczym i gastronomicznym. Dlaczego?
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie belgijskiej nazwy "Escavèche de Chimay" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Najnowsza nowelizacja załączników rozporządzenia Komisji (UE) nr 852/2004 włączyła do przepisów w sprawie higieny środków spożywczych regulacje dotyczące zagwarantowania kultury bezpieczeństwa żywności oraz redystrybucji żywności.