Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE - nowe oznaczenie geograficzne z Włoch

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pistacchio di Raffadali" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

"Pistacchio di Raffadali" produkowany jest w prowincji Agrigento na Sycylii. Bardzo suche warunki panujące w tym regionie oraz położenie plantacji na południe i działanie słońca sprawiają, że owoce mają szczególne cechy jakościowe, słodki, przyjemny i wyrazisty smak oraz wysoką wydajność olejową.

Uprawę pistacji rozpoczęto w drugiej połowie XIX wieku. Całe pastwiska i opuszczone tereny zostały przekształcone w plantacje pistacji, a uprawa ta stała się centralnym elementem całego systemu rolniczego i gospodarczego regionu. Decyzja o utrzymaniu niskich drzew pistacjowych, z gałęziami prawie dotykającymi ziemi, również odcisnęła swoje piętno na wyglądzie krajobrazu na przestrzeni lat.

Nowa nazwa dołączy do 1606 już chronionych produktów spożywczych znajdujących się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.