Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej "Nagykunsági szilvapálinka" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Nagykunsági szilvapálinka" to śliwowica produkowana ze śliwek uprawianych w regionie Jász-Nagykun-Szolnok w środkowych Węgrzech. Charakteryzuje się czystym aromatem z delikatną pikanterią oraz wyczuwalnymi nutami kwiatowymi. Lokalnie uprawiane śliwki są jednym z najczęściej wykorzystywanych surowców do tradycyjnej destylacji brandy. Charakterystyczne dla tego regionu warunki klimatyczne oraz duże nasłonecznienie pozwalają na produkcję szczególnie smacznych, aromatycznych śliwek.
To nowe oznaczenie dołączy do 250 już chronionych napojów spirytusowych. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Wydanie w 2013 roku pionierskiej publikacji Organizacji Wyżywienia i rolnictwa (FAO) „Owady jadalne – perspektywy na przyszłość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego” wywołało znaczne zainteresowanie hodowlą owadów.
Fabryka Pringles w Kutnie, reprezentująca amerykański koncern spożywczy Kellogg, zakończyła rozbudowę, o czwartą linię produkcyjną. Rekordowy projekt jest spektakularnym osiągnięciem fabryki popularnych przekąsek Pringles w Polsce.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cașcaval de Săveni" z Rumunii w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Slovenska potica" w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).