Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Włoch

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wnioski o wpisanie włoskiego "Limone dell'Etna" oraz "Pampepato di Terni" / "Panpepato di Terni" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Limone dell'Etna" oznacza cytryny uprawiane na obszarze u podnóża Etny na Sycylii. Jakość produktu "Limone dell'Etna" wynika z jego wzrostu i dojrzewania w bardzo specyficznym środowisku klimatycznym, na które składają się gleby pochodzenia wulkanicznego, typowe dla obszarów w pobliżu wulkanu Etny, w połączeniu z klimatem łagodzonym pod wpływem morza. Lokalni producenci stosują szczególną technikę uprawy, przekazywaną z pokolenia na pokolenie przez ponad dwa stulecia, która pozwala na produkcję letnią i która do dziś charakteryzuje nadmorski obszar Acireale.

"Pampepato di Terni" / "Panpepato di Terni" jest wyrobem piekarniczym otrzymywanym w wyniku przetworzenia suszonych owoców, czekolady, rodzynek, kandyzowanych owoców, gorzkiego kakao, miodu, kawy, przypraw i mąki. Jest on produkowany w prowincji Terni w Umbrii, w środkowych Włoszech. Pampepato di Terni" / "Panpepato di Terni", od wieków wyrabiany z produktów spożywczych, które mogą być przechowywane w ciągu roku, jest ciastem bożonarodzeniowym. Z czasem produkcja tego produktu stała się symbolem kuchni Terni w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Te nowe nazwy dołączą do prawie 1500 już chronionych produktów spożywczych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

 

Źródła:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_20_1972

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_20_1976

Wybierz temat: Dodatki i składniki Nowości rynkowe Owoce i warzywa Przemysł piekarski

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.