Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejna konfiskata przeterminowanej żywności ze sfałszowanymi datami przydatności do spożycia. W Hiszpanii zajęto 34 tony produktów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Gwardia Cywilna skonfiskowała 34 tony żywności nienadającej się do spożycia, która miała zostać dystrybuowana w Hiszpanii i Portugalii. Zajęte produkty miały sfałszowaną datę przydatności do spożycia, były przeterminowane lub w złym stanie zachowania.

Przeprowadzone działania

Działania kontrolne były częścią większej operacji o kryptonimie Mahala. Po uzyskaniu w maju 2023 r. informacji o nieprawidłowościach, władze hiszpańskie rozpoczęły dochodzenie. Inspektorzy zlokalizowali dwa magazyny przemysłowe (w regionie Alicante), w których sprzedawano przeterminowane produkty. Następnie zlokalizowano kolejne dwie placówki w regionach Madryt i Malaga, które należały do jednego z przedsiębiorstw, w którym wykryto nieprawidłowości. W czerwcu agenci zidentyfikowali wszystkie centra, w których sprzedawano zafałszowane produkty.

W trakcie przeszukiwań Gwardia Cywilna przejęła 34 tony żywności ze sfałszowaną datą przydatności do spożycia, przeterminowaną lub w złym stanie zachowania. Produkty te były gotowe do sprzedaży i dystrybucji.

Nasilenie fałszowania przeterminowanych produktów

To nie pierwszy przypadek wprowadzania do obrotu przeterminowanych produktów ze sfałszowanymi datami przydatności do spożycia w ostatnim czasie. W sierpniu napisaliśmy o zajęciu 28 ton przeterminowanych produktów mięsnych i mrożonych ryb – również w Hiszpanii. Ponadto w lipcu informowaliśmy o aresztowaniu 3 osób we Włoszech i rozbiciu litewskiej grupy przestępczej. W tych przypadkach również wprowadzano do obrotu przeterminowaną żywność ze sfałszowanymi datami przydatności do spożycia.

Źródło: https://www.lavanguardia.com/comer/al-dia/20230821/9177704/intervienen-mas-34-mil-kilos-alimentos-no-aptos-consumo-destino-espana.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.