Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wykrycie zafałszowanego miodu w Czechach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa z Czech poinformowała za pośrednictwem swojego portalu o wykryciu zafałszowania miodu leśnego wielokwiatowego czeskiego producenta. Informację opublikowano 6 września 2023 r.

Szczegóły dotyczące zafałszowania miodu

Inspekcja czeska przeprowadziła badania laboratoryjne, które potwierdziły niezgodność pochodzenia botanicznego oraz obecność nieautoryzowanego składnika. Miód został oznakowany jako „leśny”, czego nie potwierdziła analiza pyłkowa. Ponadto w jego składzie wykryto obecność barwnika – karmelu amoniakalno-siarczynowego E150d.

Wspomniany miód został wyprodukowany w Czechach przez spółkę Včela Předboj Spol. s.r.o. Nie jest to jedyny przypadek wykrycia w ostatnim czasie zafałszowania miodu w Czechach. W sierpniu 2023 r. opublikowano informacje o kilku zafałszowanych miodach, pochodzących z Czech, Słowacji i Węgier.

Źródło: https://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=169947&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.