Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja przyjmuje nadzwyczajne środki mające na celu wsparcie sektora wina i sektora owoców i warzyw

Kategoria: Biznes

Przyjęte 6 października br. środki wsparcia dla sektora wina obejmują zwiększenie wsparcia na narzędzia zarządzania ryzykiem, takie jak ubezpieczenie zbiorów i fundusze wspólnego inwestowania, oraz przedłużenie do 15 października 2022 r. już funkcjonujących środków zwiększających elastyczność. W przypadku sektora owoców i warzyw wsparcie dla organizacji producentów – zwykle obliczane na podstawie wartości produkcji – zostanie uzupełnione tak, aby nie było niższe niż 85 % poziomu z ubiegłego roku.

Komisarz ds. rolnictwa, Janusz Wojciechowski, powiedział: Ekstremalne warunki pogodowe, takie jak wiosenne przymrozki, powodzie i fale upałów, stanowiły w tym roku szczególne wyzwanie dla sektora wina, owoców i warzyw. Nastąpiły one po roku 2020, który już był skomplikowany ze względu na kryzys związany z COVID-19. Te tak bardzo potrzebne środki wsparcia pomogą producentom w całej UE w tym trudnym okresie, w uzupełnieniu do środków zaproponowanych już w 2020 r. i przedłużonych na rok 2021.

Nadzwyczajne środki dotyczące wina są następujące:

  • Kraje UE mogą zmieniać swoje krajowe programy wsparcia w dowolnym momencie – dotychczas można było to robić tylko dwa razy w roku (odpowiednio do 1 marca i 30 czerwca każdego roku).
  • W odniesieniu do działań promocyjnych i informacyjnych, restrukturyzacji i przekształcania winnic, zielonych zbiorów oraz inwestycji przedłuża się możliwość przyznania większego wkładu z budżetu UE do 15 października 2022 r.
  • Do 15 października 2022 r. zwiększono wkład z budżetu UE na ubezpieczenie zbiorów z 70 do 80 proc.
  • Podwojono wsparcie UE na pokrycie kosztów tworzenia funduszy wspólnego inwestowania: z 10, 8 i 4 proc. w pierwszym, drugim i trzecim roku jego wdrażania do – odpowiednio – 20, 16 i 8 proc.
  • Przedłużono do 15 października 2022 r. obowiązywanie mechanizmów elastyczności w odniesieniu do środków programu dotyczącego wina.

W przypadku sektora owoców i warzyw wsparcie UE dla organizacji producentów – zwykle obliczane na podstawie wartości produkcji – zostanie uzupełnione tak, aby nie było niższe niż 85 % poziomu z ubiegłego roku, nawet jeżeli wartość ta w bieżącym roku jest niższa. Rekompensata ta będzie oferowana w przypadku, gdy zmniejszenie produkcji będzie spowodowane klęskami żywiołowymi, zjawiskami klimatycznymi, chorobami roślin lub inwazjami szkodników, będącymi poza kontrolą organizacji producentów, i produkcja ta będzie co najmniej o 35 proc. mniejsza niż w roku poprzednim. Ponadto, jeżeli producenci udowodnią, że wprowadzili środki zapobiegające przyczynom zmniejszenia produkcji, wartość produkcji na potrzeby obliczenia wsparcia będzie taka sama jak w roku poprzednim.

Kontekst

Ze względu na bezprecedensowe wyzwania spowodowane pandemią COVID-19 w maju 2020 r. przyjęto pierwszy pakiet środków. Środki te zostały uzupełnione drugim pakietem dotyczącym sektora wina przyjętym w lipcu 2020 r.

W ramach pakietu przyjęto dziś zestaw środków w drodze aktów wykonawczych. Jeśli chodzi o akty delegowane, zostały one przekazane Parlamentowi Europejskiemu i Radzie na dwumiesięczny okres kontroli.

Więcej informacji:

Centrum monitorowania rynku wina

Centrum monitorowania rynku owoców i warzyw

Źródło: KE

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.