Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Mieszanka pestycydów w prawie wszystkich pomarańczach i winogronach - wynika z brytyjskich badań

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Unijny system zatwierdzania pestycydów jest jednym z najsurowszych na świecie. W ciągu ostatnich 30 lat liczba substancji czynnych w UE (oraz w Wielkiej Brytanii, jako kraju członkowskim UE) zmniejszyła się o połowę z powodu rygorystycznego procesu przeglądu oraz wprowadzania nowych regulacji. Konsumenci zakładają, że żywność, którą kupują, została poddana rygorystycznym testom i skoro jest dostępna na rynku, to musi być bezpieczna. Niestety nie zawsze tak jest.

Problem nadmiernego stosowania pestycydów i ich negatywnego wpływu na zdrowie oraz środowisko, dostrzega Unia Europejska, chociażby w unijnej strategii dla rolnictwa "od pola do stołu". Jednym z jej celów jest zapewnienie zdrowej, przystępnej cenowo i zrównoważonej żywności w związku z czym KE założyła w niej podjęcie działań, by do 2030 r. zmniejszyć stosowanie pestycydów o 50% i ograniczyć stosowanie nawozów o minimum 20%.

Pozostałości 122 różnych pestycydów w 12 najbardziej zanieczyszczonych produktach owocowych i warzywnych

Każdego roku właściwy organ rządowy testuje próbki artykułów spożywczych na obecność chemikaliów, aby sprawdzić, czy w brytyjskiej żywności można znaleźć pozostałości pestycydów. Pesticide Action Network (PAN) UK przeanalizował dane i wykrył 122 różne pestycydy w 12 najbardziej zanieczyszczonych produktach. Wiele z nich jest niebezpiecznych dla zdrowia ludzkiego; 61% jest klasyfikowanych jako wysoce niebezpieczne pestycydy (HHPs), pojęcie używane przez ONZ do identyfikacji tych substancji, które są najbardziej szkodliwe dla zdrowia ludzkiego lub środowiska.

Lista pestycydów obejmuje 47, które mogą powodować nowotwory, 15 „toksyn reprodukcyjnych lub rozwojowych”, które mogą mieć niekorzystny wpływ na funkcje seksualne i płodność oraz 17 inhibitorów cholinesterazy, które mogą upośledzać układ oddechowy i powodować dezorientację, bóle głowy i osłabienie. Jedna czwarta wykrytych pestycydów to podejrzane substancje zaburzające gospodarkę hormonalną, powodując szereg problemów zdrowotnych, w tym wady wrodzone i zaburzenia rozwojowe.

Prawie wszystkie winogrona i pomarańcze zawierają „koktajl pestycydów” wskazały badania i były to najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa.

Każdy owoc lub warzywo na liście zawiera dwa lub więcej rodzajów pestycydów, z których niektóre zawierają do 25. Chociaż poziomy poszczególnych pestycydów mieszczą się w granicach prawnych, aktywiści z PAN UK obawiają się, że połączenie wielu chemikaliów może być szczególnie szkodliwe dla zdrowia ludzi.

Istnieją również luki w danych. W tym roku rząd zdecydował się przetestować tylko trzy z 12 rodzajów owoców i warzyw z zeszłorocznej listy opracowanej przez PAN. Truskawki, cytryny i pakowane sałatki, które znalazły się na szczycie poprzedniej listy, nie zostały przetestowane, więc nie ma możliwości sprawdzenia, czy ilość pestycydów w tych produktach została zmniejszona.

Jak unikać spożywania pestycydów?

Wg rzecznika PAN nie ma sposobu na uniknięcie spożywania pestycydów, poza prowadzeniem kampanii na rzecz ograniczenia ich stosowania. Najlepszym sposobem na uniknięcie pestycydów jest kupowanie produktów ekologicznych. Jednak dostęp do w pełni ekologicznej diety jest z powodów finansowych dla większości konsumentów nieosiągalny, dlatego by pomóc konsumentom określić priorytety, publikowana jest lista produktów których należy unikać.

Mycie powinno usunąć pewne pozostałości ze skóry produktu (które często są środkami grzybobójczymi stosowanymi w celu zapobiegania gniciu podczas przechowywania i transportu). Jednak wiele nowoczesnych pestycydów jest wchłanianych przez roślinę i rozprowadzane w jej tkankach, docierając do dowolnych owoców lub kwiatów. W rezultacie pozostałości pestycydów często znajdują się w samym środku produktu i dlatego mycie powierzchni ich nie usunie.

Są też implikacje środowiskowe: połowa z 12 najczęściej wykrytych pestycydów to zanieczyszczenia wód gruntowych, co oznacza, że utrzymują się w zbiornikach wodnych, potencjalnie wpływając na bioróżnorodność wodną lub jakość wody pitnej.

Źródło: https://researchbriefings.files.parliament.uk/documents/POST-PB-0043/POST-PB-0043.pdf

https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/29/cocktail-pesticides-almost-all-oranges-grapes-uk-study

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn