Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA i ECHA uruchomiły konsultacje w sprawie Glifosatu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA i Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) rozpoczęły równoległe konsultacje dotyczące wstępnych ocen naukowych glifosatu. Konsultacje potrwają 60 dni i wszystkie zainteresowane strony są zachęcane do udziału.

EFSA zbierze informacje zwrotne na temat sprawozdania z oceny odnowienia dotyczącej glifosatu. A ECHA dotyczące raportu Zharmonizowanej Klasyfikacji i Oznakowania.

Wstępne oceny naukowe, które zostały przekazane do konsultacji w dn. 23 września br., zostały przygotowane przez Grupę ds. Oceny Glifosatu (AGG), w skład której wchodzą właściwe organy krajowe we Francji, na Węgrzech, w Holandii i Szwecji.

EFSA i ECHA dążą do przejrzystości i jak najbardziej zbliżają obywateli i zainteresowane strony do współpracy. Wszystkie zainteresowane strony zachęca się do wzięcia udziału w konsultacjach poprzez przedstawienie odpowiednich uwag lub informacji i danych naukowych. Konsultacje pozostaną otwarte przez 60 dni, a wszystkie komentarze zostaną opublikowane po ich zamknięciu na stronach internetowych obu agencji.

Co dalej?

Po konsultacjach każda Agencja zestawi uwagi istotne dla ich procesu. W przypadku zharmonizowanego procesu klasyfikacji Grupa Oceniająca ds. Glifosatu i Komitet ds. Oceny Ryzyka (RAC) ECHA rozważą przedłożone uwagi i dane. Rozważania te zostaną uwzględnione, gdy RAC opracuje swoją opinię w sprawie klasyfikacji glifosatu zgodnie z rozporządzeniem w sprawie klasyfikacji, oznakowania i pakowania (CLP).

Klasyfikacja chemikaliów opiera się wyłącznie na niebezpiecznych właściwościach substancji i nie uwzględnia zastosowania ani prawdopodobieństwa narażenia na działanie substancji. Ekspozycja jest traktowana jako część oceny ryzyka pestycydów, substancji czynnych, prowadzonej przez EFSA.

Glifosat posiada obecnie zharmonizowaną klasyfikację jako powodujący poważne uszkodzenie oczu oraz jako działający toksycznie na organizmy wodne z długotrwałymi skutkami, przed oceną ECHA w 2017 r. i po niej. Uznano, że klasyfikacja pod kątem mutagenności komórek rozrodczych, rakotwórczości lub szkodliwego działania na rozrodczość nie jest uzasadniona. Wstępna ocena naukowa AGG nie zaleca zmiany istniejącej klasyfikacji.

EFSA weźmie pod uwagę wyniki opinii RAC ECHA w sprawie klasyfikacji glifosatu w swojej wzajemnej ocenie i oczekuje się, że zakończy swoje prace w drugiej połowie 2022 r. Komisja Europejska wraz z osobami zarządzającymi ryzykiem z 27 państw członkowskich UE, podejmie wówczas decyzję, czy odnowić zatwierdzenie glifosatu do stosowania w UE.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.