Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) w imieniu koalicji (CFS, Beyond Pesticides, The Rural Coalition, Organización en California de Lideres Campesinas oraz Farmworker Association of Florida) złożyło w dn. 20 marca br. pozew federalny przeciwko Agencji Ochrony Środowiska (EPA), która w styczniu 2020 r. ponowne zatwierdziła glifosatu pestycydowy – składnik aktywny pestycydów Roundup firmy Monsanto.
EPA ponownie zezwoliła na stosowanie glifosatu - kontrowersje
Podczas gdy EPA broni glifosatu, sędziowie w kilku przypadkach stwierdzili, że powoduje on raka, orzekając na korzyść tych, którzy byli narażeni na jego działanie. Produkty zawierające glifosat, takie jak Roundup, mają również ugruntowaną pozycję jako mające liczne szkodliwe oddziaływanie na środowisko. Po trwającym ponad dekadę procesie przeglądu rejestracyjnego, EPA zezwoliła na kontynuację sprzedaży pestycydu, mimo że agencja nie oceniła w pełni potencjału glifosatu w zakresie zaburzeń hormonalnych lub jego wpływu na gatunki zagrożone. Przegląd rozpoczął się w 2009 r. i trwał 11 lat, zakończył się ponownym dopuszczeniem glifosatu w styczniu br., bez pełnej oceny powszechnego szkodliwego wpływu na ludzi i środowisko naturalne w tym okresie.
Udowodniona szkodliwość glifosatu
Chociaż EPA ogłosiła, że glifosat nie powoduje nowotworów, to według doniesień najważniejszych światowych agencji ds. nowotworów z WHO na czele, w 2015 r. glifosat został uznany za „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”. Przeciwko Monsanto (niedawno nabytemu przez firmę Bayer) wniesionych zostało ponad 40 000 pozwów sądowych przez ofiary raka z uzasadnieniem, że ekspozycja na Roundup spowodowała u nich lub ich bliskich rozwój chłoniaka nieziarniczego, wśród tych osób było wielu rolników. Powodowie zwyciężyli w trzech dotychczas zakończonych sprawach, a ofiary otrzymały po ok. 80 mln USD.
Wbrew twierdzeniom EPA, zarówno regulacyjne, jak i niezależne badania naukowe wykazują, że herbicydy glifosatowe są rakotwórcze i mają niekorzystny wpływ na narządy wewnętrzne. EPA, zatwierdzając w styczniu glifosat, swoją decyzję prawie całkowicie oparła się na badaniach Monsanto, wybierając dane, które odpowiadają jej celowi i odrzucając resztę opinii naukowych.
Mówi się również, że herbicydy glifosatowe zagrażają wielu gatunkom, w tym rybom, płazom oraz roślinom wodnym i lądowym. EPA nie wzięła pod uwagę, czy Roundup zakłóca równowagę w przyrodzie i zdrowiu ekosystemu, krytyczną dla przetrwania ogromnej liczby organizmów, od których zależy życie - od pożytecznych owadów, takich jak pasożytnicze osy, biedronki i zagrożone trzmiele, motyle monarchy, przez ryby, małe ssaki po płazy.
Przeczytaj także
Austria miała być pierwszym krajem UE, który zakaże stosowania glifosatu, jednak to władze Luksemburga wcześniej doprowadzą do wprowadzenia zakazu.
Na początku listopada Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Norm Żywności opublikował raport na temat monitorowania danych na temat pozostałości pestycydów w produktach spożywczych w tym przypraw. Wyniki są zatrważające.
Glifosat jest składnikiem aktywnym większości pestycydów. Jest dozwolony do stosowania w UE, jednak wraz ze zbliżającym się terminem wygaśnięcia pozwolenia, pojawiła się dyskusja na temat słuszności jego stosowania.