Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pozew przeciwko ponownemu zatwierdzeniu glifosatu w USA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) w imieniu koalicji (CFS, Beyond Pesticides, The Rural Coalition, Organización en California de Lideres Campesinas oraz Farmworker Association of Florida) złożyło w dn. 20 marca br. pozew federalny przeciwko Agencji Ochrony Środowiska (EPA), która w styczniu 2020 r. ponowne zatwierdziła glifosatu pestycydowy – składnik aktywny pestycydów Roundup firmy Monsanto.

EPA ponownie zezwoliła na stosowanie glifosatu - kontrowersje

Podczas gdy EPA broni glifosatu, sędziowie w kilku przypadkach stwierdzili, że powoduje on raka, orzekając na korzyść tych, którzy byli narażeni na jego działanie. Produkty zawierające glifosat, takie jak Roundup, mają również ugruntowaną pozycję jako mające liczne szkodliwe oddziaływanie na środowisko. Po trwającym ponad dekadę procesie przeglądu rejestracyjnego, EPA zezwoliła na kontynuację sprzedaży pestycydu, mimo że agencja nie oceniła w pełni potencjału glifosatu w zakresie zaburzeń hormonalnych lub jego wpływu na gatunki zagrożone. Przegląd rozpoczął się w 2009 r. i trwał 11 lat, zakończył się ponownym dopuszczeniem glifosatu w styczniu br., bez pełnej oceny powszechnego szkodliwego wpływu na ludzi i środowisko naturalne w tym okresie.

Udowodniona szkodliwość glifosatu

Chociaż EPA ogłosiła, że glifosat nie powoduje nowotworów, to według doniesień najważniejszych światowych agencji ds. nowotworów z WHO na czele, w 2015 r. glifosat został uznany za „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”. Przeciwko Monsanto (niedawno nabytemu przez firmę Bayer) wniesionych zostało ponad 40 000 pozwów sądowych przez ofiary raka z uzasadnieniem, że ekspozycja na Roundup spowodowała u nich lub ich bliskich rozwój chłoniaka nieziarniczego, wśród tych osób było wielu rolników. Powodowie zwyciężyli w trzech dotychczas zakończonych sprawach, a ofiary otrzymały po ok. 80 mln USD.

Wbrew twierdzeniom EPA, zarówno regulacyjne, jak i niezależne badania naukowe wykazują, że herbicydy glifosatowe są rakotwórcze i mają niekorzystny wpływ na narządy wewnętrzne. EPA, zatwierdzając w styczniu glifosat, swoją decyzję prawie całkowicie oparła się na badaniach Monsanto, wybierając dane, które odpowiadają jej celowi i odrzucając resztę opinii naukowych.

Mówi się również, że herbicydy glifosatowe zagrażają wielu gatunkom, w tym rybom, płazom oraz roślinom wodnym i lądowym. EPA nie wzięła pod uwagę, czy Roundup zakłóca równowagę w przyrodzie i zdrowiu ekosystemu, krytyczną dla przetrwania ogromnej liczby organizmów, od których zależy życie - od pożytecznych owadów, takich jak pasożytnicze osy, biedronki i zagrożone trzmiele, motyle monarchy, przez ryby, małe ssaki po płazy.

 

 

Źródło: https://www.globalresearch.ca/farmworkers-conservationists-sue-epa-re-approving-monsanto-cancer-causing-pesticide/5707219

 

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.