Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na początku listopada Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Norm Żywności opublikował raport na temat monitorowania danych na temat pozostałości pestycydów w produktach spożywczych, w tym również przypraw. Wyniki są zatrważające.
Wyniki w odniesieniu do przypraw
Łącznie przebadano 1242 próbki przypraw w tym: kardamon, czarny pieprz, kminek, koper włoski, nasiona kozieradki, suszony imbir, nasiona kolendry i czerwone chili w proszku pochodzące ze sklepów detalicznych zlokalizowanych w różnych częściach Indii.
W 45,2% (561) próbek wykazano brak obecności pestycydów, a w 54,8% (681) próbek wykryto pozostałości pestycydów. Pozostałości etionu, karbendazymu, chinalfosu, acetamiprydu, triazofosu, bifentryny, Imidaklopryd, cypermetryna, chloropiryfos i tebukonazol były jednymi z powszechnie wykrywanych pestycydów.
Wykryto 150 (12,1%) próbek przypraw w których pozostałości występowały powyżej limitów narzuconych przez Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Norm Indii (FSSAI). Najwyższe przekroczenie stwierdzono w próbkach kardamonu, a następnie próbkach kminku.
Dodatkowo wykryto pozostałości niezatwierdzonych pestycydów w 667 (53,7%) próbkach, głównie etionu, karbendazymu, acetamiprydu, triazofosu, bifentryny, imidakloprydu, cypermetryny, chloropiryfosu, profenofosu, heksakonazolu i profenofosu.
Przeanalizowano ogółem 616 próbek liści curry, pozostałości pestycydów wykryto w 438 próbkach i wszystkie wykryte pestycydy nie były zatwierdzone.
Wyniki dla innych kategorii produktów
W sumie pobrano 23 660 próbek i poddano je analizie pod kątem możliwej obecności różnych grup pestycydów, takich jak chloroorganiczne, fosforoorganiczne, syntetyczne pyretroidy, karbaminiany, neonikotynoidy, herbicydy, fungicydy itp.
Pozostałości pestycydów wykryto w 4510 próbkach (19,1%). Największe przekroczenia wykryto w próbkach warzyw, owoców i przypraw.
W 523 (2,2%) próbkach z 4510 próbek z pozostałościami pestycydów przekroczone zostały maksymalne dopuszczone limity FSSAI.
Przeczytaj także
Zagrożenia dla konsumentów związane z obecnością pozostałości pestycydów w żywności są obecnie szacowane dla poszczególnych substancji. Jednak wiele pestycydów ma podobne skutki, a ich wpływ na zdrowie ludzi może być większy w połączeniu niż osobno.
Władze Pakistanu zamknęły osiem jednostek produkujących przyprawy w dystryktach Peszawar i Nowshera
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA opracował narzędzie informacyjne do wizualizacji raportu o pestycydach z 2017 r., które zawiera dane zebrane na temat stosowania pestycydów w różnych grupach żywności w Europie.