Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 54% próbek przypraw z Indii zawiera pestycydy. Raport 2019 r. z monitorowania pestycydów Indyjskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na początku listopada Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Norm Żywności opublikował raport na temat monitorowania danych na temat pozostałości pestycydów w produktach spożywczych, w tym również przypraw. Wyniki są zatrważające.

Wyniki w odniesieniu do przypraw

Łącznie przebadano 1242 próbki przypraw w tym: kardamon, czarny pieprz, kminek, koper włoski, nasiona kozieradki, suszony imbir, nasiona kolendry i czerwone chili w proszku pochodzące ze sklepów detalicznych zlokalizowanych w różnych częściach Indii.

W 45,2% (561) próbek wykazano brak obecności pestycydów, a w 54,8% (681) próbek wykryto pozostałości pestycydów. Pozostałości etionu, karbendazymu, chinalfosu, acetamiprydu, triazofosu, bifentryny, Imidaklopryd, cypermetryna, chloropiryfos i tebukonazol były jednymi z powszechnie wykrywanych pestycydów.

Wykryto 150 (12,1%) próbek przypraw w których pozostałości występowały powyżej limitów narzuconych przez Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Norm Indii (FSSAI). Najwyższe przekroczenie stwierdzono w próbkach kardamonu, a następnie próbkach kminku.

Dodatkowo wykryto pozostałości niezatwierdzonych pestycydów w 667 (53,7%) próbkach, głównie etionu, karbendazymu, acetamiprydu, triazofosu, bifentryny, imidakloprydu, cypermetryny, chloropiryfosu, profenofosu, heksakonazolu i profenofosu.

Przeanalizowano ogółem 616 próbek liści curry, pozostałości pestycydów wykryto w 438 próbkach i wszystkie wykryte pestycydy nie były zatwierdzone.

Wyniki dla innych kategorii produktów

W sumie pobrano 23 660 próbek i poddano je analizie pod kątem możliwej obecności różnych grup pestycydów, takich jak chloroorganiczne, fosforoorganiczne, syntetyczne pyretroidy, karbaminiany, neonikotynoidy, herbicydy, fungicydy itp.

Pozostałości pestycydów wykryto w 4510 próbkach (19,1%). Największe przekroczenia wykryto w próbkach warzyw, owoców i przypraw.

W 523 (2,2%) próbkach z 4510 próbek z pozostałościami pestycydów przekroczone zostały maksymalne dopuszczone limity FSSAI.

 

 

Źródło: https://www.fssai.gov.in/upload/advisories/2019/10/5da705b31ca78Letter_Report_Pesticides_MRL_16_10_2019.pdf

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.