Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ponad 54% próbek przypraw z Indii zawiera pestycydy. Raport 2019 r. z monitorowania pestycydów Indyjskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na początku listopada Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Norm Żywności opublikował raport na temat monitorowania danych na temat pozostałości pestycydów w produktach spożywczych, w tym również przypraw. Wyniki są zatrważające.

Wyniki w odniesieniu do przypraw

Łącznie przebadano 1242 próbki przypraw w tym: kardamon, czarny pieprz, kminek, koper włoski, nasiona kozieradki, suszony imbir, nasiona kolendry i czerwone chili w proszku pochodzące ze sklepów detalicznych zlokalizowanych w różnych częściach Indii.

W 45,2% (561) próbek wykazano brak obecności pestycydów, a w 54,8% (681) próbek wykryto pozostałości pestycydów. Pozostałości etionu, karbendazymu, chinalfosu, acetamiprydu, triazofosu, bifentryny, Imidaklopryd, cypermetryna, chloropiryfos i tebukonazol były jednymi z powszechnie wykrywanych pestycydów.

Wykryto 150 (12,1%) próbek przypraw w których pozostałości występowały powyżej limitów narzuconych przez Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Norm Indii (FSSAI). Najwyższe przekroczenie stwierdzono w próbkach kardamonu, a następnie próbkach kminku.

Dodatkowo wykryto pozostałości niezatwierdzonych pestycydów w 667 (53,7%) próbkach, głównie etionu, karbendazymu, acetamiprydu, triazofosu, bifentryny, imidakloprydu, cypermetryny, chloropiryfosu, profenofosu, heksakonazolu i profenofosu.

Przeanalizowano ogółem 616 próbek liści curry, pozostałości pestycydów wykryto w 438 próbkach i wszystkie wykryte pestycydy nie były zatwierdzone.

Wyniki dla innych kategorii produktów

W sumie pobrano 23 660 próbek i poddano je analizie pod kątem możliwej obecności różnych grup pestycydów, takich jak chloroorganiczne, fosforoorganiczne, syntetyczne pyretroidy, karbaminiany, neonikotynoidy, herbicydy, fungicydy itp.

Pozostałości pestycydów wykryto w 4510 próbkach (19,1%). Największe przekroczenia wykryto w próbkach warzyw, owoców i przypraw.

W 523 (2,2%) próbkach z 4510 próbek z pozostałościami pestycydów przekroczone zostały maksymalne dopuszczone limity FSSAI.

 

 

Źródło: https://www.fssai.gov.in/upload/advisories/2019/10/5da705b31ca78Letter_Report_Pesticides_MRL_16_10_2019.pdf

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn