Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy kraj UE wprowadził zakaz stosowania glifosatu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Luksemburg przed Austrią

Glifosat to organiczny związek chemiczny z grupy fosfonianów będący aktywnym składnikiem niektórych nieselektywnych herbicydów. Na rynek wprowadzony został w 1974 r. przez firmę Monsanto, jako składnik herbicydu totalnego (nieselektywnego) Roundup. Austria miała być pierwszym krajem UE, który zakaże stosowania glifosatu, jednak to władze Luksemburga wcześniej doprowadzą do wprowadzenia zakazu.

Luksemburg ogłosił, że prawdopodobnie będzie pierwszym państwem członkowskim UE, które wprowadzi zakaz stosowania glifosatu, z planowanym, całkowitym jego wycofaniem do końca 2020 r.

To Austria miała być pierwszym krajem członkowskim UE, który wprowadził zakaz stosowania glifosatu, a austriacki parlament zagłosował za jego wprowadzeniem od 1 stycznia 2020 r. Tak się jednak nie stało, ponieważ rząd nie poinformował o tym zakazie Komisji Europejskiej.

Unijna komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, Stella Kyriakides, sugerowała, że plan Austrii dotyczący zakazu stosowania tej substancji może być sprzeczny z prawem UE.

Glifosat pozostaje przedmiotem gorącej dyskusji, mimo że UE odnowiła licencję na środek chwastobójczy w całej Europie na pięć lat w grudniu 2017 r.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zatwierdziły tę substancję chemiczną, twierdząc, że „jest mało prawdopodobne, aby stanowiła ryzyko rakotwórcze dla ludzi w wyniku narażenia poprzez dietę”. Tę samą opinię podzielił Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), a także Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA). Jest to jednak sprzeczne z oceną IARC (Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem), która stwierdziła w 2015 r., że roztwór herbicydu „prawdopodobnie był rakotwórczy dla ludzi”.

Unijna strategia na rzecz różnorodności biologicznej

Zakończyły się otwarte konsultacje dotyczące mapy drogowej Strategii Bioróżnorodności Unii Europejskiej do 2030 r. Unijna strategia ma na celu zaangażowanie państw członkowskich w ochronę bioróżnorodności i funkcji ekosystemowych. Posłowie PE na sesji plenarnej przyjęli swoje stanowisko w sprawie zaproponowanego przez Komisję tekstu strategii i chcą wprowadzić prawnie wiążące cele w zakresie bioróżnorodności dla UE. Wezwali także do zarezerwowania 30% terytorium UE dla obszarów naturalnych, odbudowy zdegradowanych ekosystemów i przeznaczenia przynajmniej 10% długoterminowego budżetu UE na zwiększenie różnorodności biologicznej.

 

Źródła:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/austria-on-course-to-become-first-eu-country-to-ban-glyphosate/

https://iegpolicy.agribusinessintelligence.informa.com/PL222773/Luxembourg-set-to-become-first-EU-state-to-ban-glyphosate

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.