Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Uprawiane w prowincjach Salerno i Avellino drzewo wiśniowe znajduje na tym obszarze produkcji najlepsze warunki gwarantujące optymalny wzrost rośliny i regularny rozwój owoców. Obszar ten do dziś uważany jest za "krainę czereśni". Techniki i wiedza zdobywana przez producentów, dostosowana do lokalnych warunków, przyczyniła się do tego, że jest to produkt o uznanej jakości.
Ciliegia di Bracigliano" jest podstawowym składnikiem wielu przepisów kulinarnych, a jej znaczenie gospodarcze i kulturowe dla historycznego obszaru produkcji zostało z biegiem lat potwierdzone przez liczne targi i uroczystości, takie jak odbywający się co roku festiwal "Ciliegia di Bracigliano".
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła mięso "Keleméri bárányhús" z Węgier jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: orzech "Nuez de Pedroso", produkowany w autonomicznej wspólnocie La Rioja.
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: "Alubia de Anguiano", dotyczącą suszonej, łuskanej fasoli produkowanej i pakowanej w gminie Anguiano.