Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdziła dodanie włoskiej "Ciliegia di Bracigliano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych

Kategoria: Składniki Żywności

Uprawiane w prowincjach Salerno i Avellino drzewo wiśniowe znajduje na tym obszarze produkcji najlepsze warunki gwarantujące optymalny wzrost rośliny i regularny rozwój owoców. Obszar ten do dziś uważany jest za "krainę czereśni". Techniki i wiedza zdobywana przez producentów, dostosowana do lokalnych warunków, przyczyniła się do tego, że jest to produkt o uznanej jakości.

Ciliegia di Bracigliano" jest podstawowym składnikiem wielu przepisów kulinarnych, a jej znaczenie gospodarcze i kulturowe dla historycznego obszaru produkcji zostało z biegiem lat potwierdzone przez liczne targi i uroczystości, takie jak odbywający się co roku festiwal "Ciliegia di Bracigliano".

Źródło: KE

Wybierz obszar: Znakowanie żywności

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.