Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsolidacje na rynku dodatków do żywności

Kategoria: Biznes

Cargill i ADM łączą siły na rynku soi w Egipcie

Archer Daniels Midland Company i Cargill podpisały obustronne porozumienie i oficjalnie uruchomiły SoyVen – nowe wspólne przedsięwzięcie, którego głównym celem jest dostarczanie śruty sojowej oraz oleju sojowego klientom w Egipcie. Każda z firm otrzyma po 50% udziałów w SoyVen, które będzie funkcjonować jako niezależne przedsiębiorstwo. W związku z tym, że w Egipcie popyt na wysokiej jakości śrutę sojową oraz olej stale rośnie, Dyrektor Generalny SoyVen, Ahmet Ertürk, jest przekonany, że powierzona mu firma „zostanie głównym dostawcą tych surowców w całym kraju”. Biura SoyVen zlokalizowane będą w Kairze i Borg Al-Arab w Egipcie oraz w Rolle w Szwajcarii.

Źródło: https://bit.ly/2LPPFmU

 

USDA stawia na metody wykrywania patogenów opracowane przez 3M Food Safety

Wydział Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcji Departamentu Rolnictwa USA (USDA FSIS) podpisał kontrakt z 3M Food Safety, w ramach którego amerykański koncern udostępni organom państwowym technologię 3M™ Molecular Detection System, służącą do wykrywania bakterii Salmonella, Listeria monocytogenes oraz E. coli O157 – najważniejszych patogenów obecnych w mięsie, drobiu i jajach. Metoda opracowana przez ekspertów 3M łączy dwie innowacyjne techniki, izotermiczną amplifikację DNA i bioluminescencję, co pozwala na szybkie, dokładne i proste w wykonaniu pomiary, pod wieloma względami efektywniejsze niż standardowe metody PCR. Firma 3M, zatrudniająca 91 tys. pracowników i osiągająca wartość sprzedaży na poziomie 31 mld dolarów, jest jednym z wiodących na rynku przedsiębiorstw dostarczających różnorodne produkty dla wielu gałęzi przemysłu.

Źródła: https://bit.ly/2mGIC5g ; https://bit.ly/2mGkjUW

 

Sensient Technologies przejmuje Mazza Innovation Ltd.

Sensient Technologies, wiodący producent i dostawca barwników, dodatków smakowych i aromatów, ogłosił przejęcie firmy Mazza Innovation Limited, światowego lidera w technologii ekstrakcji roślinnej. Jest to istotny krok w rozwoju amerykańskiej firmy, działającej zgodnie ze strategią „od nasiona do półki sklepowej” i stawiającej na innowacje w łańcuchu wartości naturalnych i ekologicznych składników. Jak podkreśla prezes Sensient Technologies, Paul Manning, „połączenie naszego doświadczenia w obszarze barwników i dodatków smakowych z rewolucyjną technologią Mazza, pozwoli nam na ekstrahowanie substancji z naturalnych surowców roślinnych z wykorzystaniem przyjaznych środowisku rozpuszczalników. Dzięki temu będziemy mogli tworzyć dla przemysłu spożywczego, kosmetycznego i nutraceutycznego niedrogie produkty zgodne z trendem „czystej etykiety”.

Źródła: https://bit.ly/2LMKTqm ; https://bit.ly/2LQLQOz

 

ADM poszerza wpływy w sektorze „health&wellness” dzięki umowie z Probiotics International Ltd.

Archer Daniel Midland Company ogłosił oficjalne przejęcie Probiotics International Limited (PIL), brytyjskiego producenta probiotycznych suplementów przeznaczonych dla ludzi, zwierząt domowych oraz zwierząt gospodarskich. „ADM jest obecnie jednym z największych na świecie przetwórców żywności dla ludzi i zwierząt, a dzięki porozumieniu z PIL będziemy mogli poszerzyć naszą ofertę o kolejne prozdrowotne produkty”, zaznacza Vikram Luthar, prezes ADM Health&Wellness. PIL, znany głównie pod marką Protexin, to wiodący dostawca suplementów probiotycznych, sprzedający swoje wyroby do ponad 60 krajów na całym świecie. Wartość jego przejęcia przed ADM wyniesie 185 milionów funtów.

Źródła: https://bit.ly/2AcTotq ; https://bit.ly/2JXse9t

 

Bunge Loders Croklaan debiutuje projektem lecytyny słonecznikowej bez GMO

Bunge Loders Croklaan, światowy zakład zajmujący się tłuszczami roślinnymi zaprezentował lecytynę słonecznikową bez GMO BungeMaxx. Stanowi ona atrkacyjne rozwiązanie dla klientów poszukujących nowych możliwości w dziedzinie żywności i napojów. Lecytyna zweryfikowana została jako niezawierająca GMO i określona jako składnik z szeregiem korzyści dla przetwórstwa żywności i napojów, głównie w zakresie emulgowania i kontroli procesu krystalizacji. Dodatkowo nie wymaga ona etykietowania jako alergen w Stanach Zjednoczonych. Każdy etap łańcucha dostaw w produkcji lecytyny zarządzany jest przez zespół Bunge – począwszy od pozyskiwania nasion słonecznika, poprzez sieć rolników w Europie, aż po końcową dystrybucję w USA. Firma posiada w swojej ofercie również inne produkty ekologiczne i niemodyfikowane genetycznie

Źródła: https://bit.ly/2LncFO1 ; https://bit.ly/2Ogps2C

 

Certyfikat SQF dla marki HelloFresh

Zakłady produkcyjne firmy HelloFresh znajdujące się w Newark w New Jersey oraz w Richmond w Kalifornii otrzymały certyfikację SQF, którą jako pierwszy uzyskał w 2017 r. zakład w Teksasie. HelloFresh zajmuje się produkcją zestawów dań do samodzielnego przygotowania i jako globalna marka jest liderem w dostarczaniu składników i przepisów, z których konsument w samodzielny sposób przygotowuje w domu posiłki. Założona została w 2013 r., obecnie posiada już 1,2 miliony klientów w USA, a tylko w przeciągu pierwszego kwartału 2018 r. dostarczyła 26,5 miliona posiłków. Certyfikat SQF jest cenionym wyróżnikiem jakości produktów spożywczych, którego nadawaniem zarządza Food Marketing Institute w Stanach Zjednoczonych.

Źródła: https://bit.ly/2LyIumv ; https://bit.ly/2uQEHY7

 

Square Baby wprowadza pierwszy na świecie kompleksowy system żywieniowy dla dzieci

Firma Square Baby zajmuje się produkcją posiłków dla dzieci pokrywających 100% dziennego zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze. Firma oferuje dowóz swoich produktów do domów. Jej myślą przewodnią jest pomoc zabieganym i pracującym rodzicom w zapewnieniu swoim pociechom zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Dodatkowo firma gwarantuje, że jej wyroby zawierają o połowę mniej cukru niż podobne produkty, a dodatkowo pochodzi on w większości z ekologicznych owoców. Ciekawą opcją jest możliwość wyboru produktów dostarczających białko w diecie – może być ona dopasowana do sposobu żywienia wegetarian, wegan oraz dzieci na diecie bezmlecznej.

Źródła: https://bit.ly/2NMHjgy ; https://bit.ly/2LTsc4f

 

Innophos podpisuje umowę na dostawy oczyszczonego kwasu fosforowego z Nutrien

Innophos Holdings ogłosił podpisanie 3-letniej umowy na dostawy oczyszczonego kwasu fosforowego (PPA) z Nutrien, światowym liderem na rynku nawozów rolniczych. Nowy kontrakt zastąpi obowiązującą obecnie umowę, która wygasa w lipcu 2018 r. Jak wyjaśnia dr Kim Ann Mink, prezes Innophos, „dzięki stałemu dostępowi do wysokiej jakości PPA, który gwarantuje porozumienie z Nutrien, będziemy w stanie uzupełniać nasze własne zasoby surowcowe, co pozwoli nam zaopatrywać naszych klientów bez przerw w dostawach”. Innophos jest wiodącym producentem składników na bazie kwasu fosforowego, minerałów, enzymów i wyciągów roślinnych, które umożliwiają produkcję smacznych, zdrowych, odżywczych i przystępnych wyrobów spożywczych.

Źródła: https://bit.ly/2JWsaab ; https://bit.ly/2mLwO1m

 

Status GRAS dla mleka Morinaga ze względu na unikalny składnik immunogenny

Japońska firma Morinaga Milk Industry ogłosiła uzyskanie statusu GRAS dla ich unikalnego immunogennego składnika (LAC-Shield). To odkrycie otwiera drzwi dla producentów suplementów diety, żywności funkcjonalnej i napojów w Stanach Zjednoczonych, umożliwiając im projektowanie nowych produktów wzmacniających odporność. LAC-Shield jest składnikiem na bazie Lactobacillus paracasei MCC1849, który pomimo unieszkodliwienia w procesie obróbki cieplnej, zachowuje zdolność do stymulacji układu odpornościowego. Morinaga Milk wprowadziła ten immunogenny składnik we wrześniu 2017 roku i cieszy się on niesłabnącym zainteresowaniem na całym świecie – już 150 firm spożywczych włączyło LAC-Shield do swoich produktów. Firma zapowiada starania o status GRAS również dla innych wytwarzanych przez siebie probiotyków.

Źródła: https://bit.ly/2LQrmWa ; https://bit.ly/2A8I7uh

 

Arla Foods wykupuje licencję na technologię EnWave

EnWave Corporation ogłosiła udzielenie komercyjnej licencji na swoją technologię firmie Arla Foods – największemu na świecie producentowi ekologicznych produktów mlecznych, będącemu własnością 11 200 rolników z 7 krajów europejskich. Arla złożyła zamówienie na urządzenie wyposażone w technologię dehydratacji REV™ (Radiant Energy Vacuum) – innowacyjną, autorską metodę odwadniania materiałów organicznych, opracowaną przez EnWave. Na mocy licencji Arla zyska wyłączne prawo do wykorzystywania technologii REV™ w przetwórstwie produktów mlecznych na terenie Danii, Szwecji, Finlandii i Norwegii.

Źródła: https://bit.ly/2AewjGY

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.