Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Cargill i ADM łączą siły na rynku soi w Egipcie
Archer Daniels Midland Company i Cargill podpisały obustronne porozumienie i oficjalnie uruchomiły SoyVen – nowe wspólne przedsięwzięcie, którego głównym celem jest dostarczanie śruty sojowej oraz oleju sojowego klientom w Egipcie. Każda z firm otrzyma po 50% udziałów w SoyVen, które będzie funkcjonować jako niezależne przedsiębiorstwo. W związku z tym, że w Egipcie popyt na wysokiej jakości śrutę sojową oraz olej stale rośnie, Dyrektor Generalny SoyVen, Ahmet Ertürk, jest przekonany, że powierzona mu firma „zostanie głównym dostawcą tych surowców w całym kraju”. Biura SoyVen zlokalizowane będą w Kairze i Borg Al-Arab w Egipcie oraz w Rolle w Szwajcarii.
Źródło: https://bit.ly/2LPPFmU
USDA stawia na metody wykrywania patogenów opracowane przez 3M Food Safety
Wydział Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcji Departamentu Rolnictwa USA (USDA FSIS) podpisał kontrakt z 3M Food Safety, w ramach którego amerykański koncern udostępni organom państwowym technologię 3M™ Molecular Detection System, służącą do wykrywania bakterii Salmonella, Listeria monocytogenes oraz E. coli O157 – najważniejszych patogenów obecnych w mięsie, drobiu i jajach. Metoda opracowana przez ekspertów 3M łączy dwie innowacyjne techniki, izotermiczną amplifikację DNA i bioluminescencję, co pozwala na szybkie, dokładne i proste w wykonaniu pomiary, pod wieloma względami efektywniejsze niż standardowe metody PCR. Firma 3M, zatrudniająca 91 tys. pracowników i osiągająca wartość sprzedaży na poziomie 31 mld dolarów, jest jednym z wiodących na rynku przedsiębiorstw dostarczających różnorodne produkty dla wielu gałęzi przemysłu.
Źródła: https://bit.ly/2mGIC5g ; https://bit.ly/2mGkjUW
Sensient Technologies przejmuje Mazza Innovation Ltd.
Sensient Technologies, wiodący producent i dostawca barwników, dodatków smakowych i aromatów, ogłosił przejęcie firmy Mazza Innovation Limited, światowego lidera w technologii ekstrakcji roślinnej. Jest to istotny krok w rozwoju amerykańskiej firmy, działającej zgodnie ze strategią „od nasiona do półki sklepowej” i stawiającej na innowacje w łańcuchu wartości naturalnych i ekologicznych składników. Jak podkreśla prezes Sensient Technologies, Paul Manning, „połączenie naszego doświadczenia w obszarze barwników i dodatków smakowych z rewolucyjną technologią Mazza, pozwoli nam na ekstrahowanie substancji z naturalnych surowców roślinnych z wykorzystaniem przyjaznych środowisku rozpuszczalników. Dzięki temu będziemy mogli tworzyć dla przemysłu spożywczego, kosmetycznego i nutraceutycznego niedrogie produkty zgodne z trendem „czystej etykiety”.
Źródła: https://bit.ly/2LMKTqm ; https://bit.ly/2LQLQOz
ADM poszerza wpływy w sektorze „health&wellness” dzięki umowie z Probiotics International Ltd.
Archer Daniel Midland Company ogłosił oficjalne przejęcie Probiotics International Limited (PIL), brytyjskiego producenta probiotycznych suplementów przeznaczonych dla ludzi, zwierząt domowych oraz zwierząt gospodarskich. „ADM jest obecnie jednym z największych na świecie przetwórców żywności dla ludzi i zwierząt, a dzięki porozumieniu z PIL będziemy mogli poszerzyć naszą ofertę o kolejne prozdrowotne produkty”, zaznacza Vikram Luthar, prezes ADM Health&Wellness. PIL, znany głównie pod marką Protexin, to wiodący dostawca suplementów probiotycznych, sprzedający swoje wyroby do ponad 60 krajów na całym świecie. Wartość jego przejęcia przed ADM wyniesie 185 milionów funtów.
Źródła: https://bit.ly/2AcTotq ; https://bit.ly/2JXse9t
Bunge Loders Croklaan debiutuje projektem lecytyny słonecznikowej bez GMO
Bunge Loders Croklaan, światowy zakład zajmujący się tłuszczami roślinnymi zaprezentował lecytynę słonecznikową bez GMO BungeMaxx. Stanowi ona atrkacyjne rozwiązanie dla klientów poszukujących nowych możliwości w dziedzinie żywności i napojów. Lecytyna zweryfikowana została jako niezawierająca GMO i określona jako składnik z szeregiem korzyści dla przetwórstwa żywności i napojów, głównie w zakresie emulgowania i kontroli procesu krystalizacji. Dodatkowo nie wymaga ona etykietowania jako alergen w Stanach Zjednoczonych. Każdy etap łańcucha dostaw w produkcji lecytyny zarządzany jest przez zespół Bunge – począwszy od pozyskiwania nasion słonecznika, poprzez sieć rolników w Europie, aż po końcową dystrybucję w USA. Firma posiada w swojej ofercie również inne produkty ekologiczne i niemodyfikowane genetycznie
Źródła: https://bit.ly/2LncFO1 ; https://bit.ly/2Ogps2C
Certyfikat SQF dla marki HelloFresh
Zakłady produkcyjne firmy HelloFresh znajdujące się w Newark w New Jersey oraz w Richmond w Kalifornii otrzymały certyfikację SQF, którą jako pierwszy uzyskał w 2017 r. zakład w Teksasie. HelloFresh zajmuje się produkcją zestawów dań do samodzielnego przygotowania i jako globalna marka jest liderem w dostarczaniu składników i przepisów, z których konsument w samodzielny sposób przygotowuje w domu posiłki. Założona została w 2013 r., obecnie posiada już 1,2 miliony klientów w USA, a tylko w przeciągu pierwszego kwartału 2018 r. dostarczyła 26,5 miliona posiłków. Certyfikat SQF jest cenionym wyróżnikiem jakości produktów spożywczych, którego nadawaniem zarządza Food Marketing Institute w Stanach Zjednoczonych.
Źródła: https://bit.ly/2LyIumv ; https://bit.ly/2uQEHY7
Square Baby wprowadza pierwszy na świecie kompleksowy system żywieniowy dla dzieci
Firma Square Baby zajmuje się produkcją posiłków dla dzieci pokrywających 100% dziennego zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze. Firma oferuje dowóz swoich produktów do domów. Jej myślą przewodnią jest pomoc zabieganym i pracującym rodzicom w zapewnieniu swoim pociechom zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Dodatkowo firma gwarantuje, że jej wyroby zawierają o połowę mniej cukru niż podobne produkty, a dodatkowo pochodzi on w większości z ekologicznych owoców. Ciekawą opcją jest możliwość wyboru produktów dostarczających białko w diecie – może być ona dopasowana do sposobu żywienia wegetarian, wegan oraz dzieci na diecie bezmlecznej.
Źródła: https://bit.ly/2NMHjgy ; https://bit.ly/2LTsc4f
Innophos podpisuje umowę na dostawy oczyszczonego kwasu fosforowego z Nutrien
Innophos Holdings ogłosił podpisanie 3-letniej umowy na dostawy oczyszczonego kwasu fosforowego (PPA) z Nutrien, światowym liderem na rynku nawozów rolniczych. Nowy kontrakt zastąpi obowiązującą obecnie umowę, która wygasa w lipcu 2018 r. Jak wyjaśnia dr Kim Ann Mink, prezes Innophos, „dzięki stałemu dostępowi do wysokiej jakości PPA, który gwarantuje porozumienie z Nutrien, będziemy w stanie uzupełniać nasze własne zasoby surowcowe, co pozwoli nam zaopatrywać naszych klientów bez przerw w dostawach”. Innophos jest wiodącym producentem składników na bazie kwasu fosforowego, minerałów, enzymów i wyciągów roślinnych, które umożliwiają produkcję smacznych, zdrowych, odżywczych i przystępnych wyrobów spożywczych.
Źródła: https://bit.ly/2JWsaab ; https://bit.ly/2mLwO1m
Status GRAS dla mleka Morinaga ze względu na unikalny składnik immunogenny
Japońska firma Morinaga Milk Industry ogłosiła uzyskanie statusu GRAS dla ich unikalnego immunogennego składnika (LAC-Shield). To odkrycie otwiera drzwi dla producentów suplementów diety, żywności funkcjonalnej i napojów w Stanach Zjednoczonych, umożliwiając im projektowanie nowych produktów wzmacniających odporność. LAC-Shield jest składnikiem na bazie Lactobacillus paracasei MCC1849, który pomimo unieszkodliwienia w procesie obróbki cieplnej, zachowuje zdolność do stymulacji układu odpornościowego. Morinaga Milk wprowadziła ten immunogenny składnik we wrześniu 2017 roku i cieszy się on niesłabnącym zainteresowaniem na całym świecie – już 150 firm spożywczych włączyło LAC-Shield do swoich produktów. Firma zapowiada starania o status GRAS również dla innych wytwarzanych przez siebie probiotyków.
Źródła: https://bit.ly/2LQrmWa ; https://bit.ly/2A8I7uh
Arla Foods wykupuje licencję na technologię EnWave
EnWave Corporation ogłosiła udzielenie komercyjnej licencji na swoją technologię firmie Arla Foods – największemu na świecie producentowi ekologicznych produktów mlecznych, będącemu własnością 11 200 rolników z 7 krajów europejskich. Arla złożyła zamówienie na urządzenie wyposażone w technologię dehydratacji REV™ (Radiant Energy Vacuum) – innowacyjną, autorską metodę odwadniania materiałów organicznych, opracowaną przez EnWave. Na mocy licencji Arla zyska wyłączne prawo do wykorzystywania technologii REV™ w przetwórstwie produktów mlecznych na terenie Danii, Szwecji, Finlandii i Norwegii.
Źródła: https://bit.ly/2AewjGY
Przeczytaj także
Dzięki podpisanej niedawno umowie z Pizzą Hut, Telepizza podwoi wartość swojej sprzedaży, zwiększając o 60% liczbę restauracji i wkraczając do 17 kolejnych krajów. Porozumienie pomiędzy amerykańskim koncernem oraz hiszpańską firmą...
Nestlé zapłaciło 7,15 mld dolarów (26 mld zł) za prawo do sprzedaży kawy ziarnistej i napojów Starbucksa w sklepach spożywczych na całym świecie. Szwajcarski koncern zobowiązał się również do płacenia Starbucksowi tantiemów...
Jak donoszą światowe media, Frutarom izraelska firma, lider na rynku dodatków kształtujących smak i zapach produktów spożywczych zostanie przejęta przez innego giganta rynku, firmę International Flavours & Fragrances (IFF). Transakcja opiewać będzie na 7,1 miliarda USD.