Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Konsultacje szkicu standardu BRC Food v.9 - bezpieczeństwo żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

BRCGS opublikowała wstępną wersję BRC Food v.9 do konsultacji. Termin nadsyłania opinii upływa 12 stycznia 2022 r.

Informacje zawarte w niniejszym dokumencie konsultacyjnym zostały opracowane i przeanalizowane przez grupę roboczą złożoną z międzynarodowych interesariuszy reprezentujących producentów żywności, sprzedawców detalicznych, firmy gastronomiczne, jednostki certyfikujące i niezależnych ekspertów technicznych.

Ważnym krokiem w rozwoju BRC Food  v.9 są szeroko zakrojone konsultacje mające na celu zrozumienie wymagań i poglądów interesariuszy.

Podobnie jak w przypadku poprzednich wersji, nastąpi okres przejściowy między konsultacjami, publikacją kompletnego, sfinalizowanego Standardu i pełnym wdrożeniem Standardu. W związku z tym:

  • Wersja 9 standardu ma ukazać się w sierpniu 2022 r.
  • Certyfikacja zgodnie z wersją 9 standardu rozpocznie się w audytach od 1 lutego 2023 r.

Nowa wersja wprowadza zmiany w całym protokole certyfikacji. Niektóre zmiany są niewielkie, ale niektóre są znaczące:

  • wymóg walidacji planu HACCP i ustanowienia procedur weryfikacji (2.12)
  • wprowadzono także objaśnienia do punktu 3.5.4 związanego z outsourcingiem
  • przepisano część działań korygujących i zapobiegawczych (3.7)
  • wymagania dotyczące przetwórstwa pierwotnego zwierząt (5.9)
  • wprowadzono również objaśnienia do produktów będących w obrocie oraz planów HACCP w tym zakresie (punkt 9)
  • jeden niezapowiedziany audyt obowiązkowy co trzy lata.

 

Pełna lista zmian dostępna w dokumencie: Global Standard Food Safety Issue 9 Draft for Industry Consultation

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.