Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsultacje szkicu standardu BRC Food v.9 - bezpieczeństwo żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

BRCGS opublikowała wstępną wersję BRC Food v.9 do konsultacji. Termin nadsyłania opinii upływa 12 stycznia 2022 r.

Informacje zawarte w niniejszym dokumencie konsultacyjnym zostały opracowane i przeanalizowane przez grupę roboczą złożoną z międzynarodowych interesariuszy reprezentujących producentów żywności, sprzedawców detalicznych, firmy gastronomiczne, jednostki certyfikujące i niezależnych ekspertów technicznych.

Ważnym krokiem w rozwoju BRC Food  v.9 są szeroko zakrojone konsultacje mające na celu zrozumienie wymagań i poglądów interesariuszy.

Podobnie jak w przypadku poprzednich wersji, nastąpi okres przejściowy między konsultacjami, publikacją kompletnego, sfinalizowanego Standardu i pełnym wdrożeniem Standardu. W związku z tym:

  • Wersja 9 standardu ma ukazać się w sierpniu 2022 r.
  • Certyfikacja zgodnie z wersją 9 standardu rozpocznie się w audytach od 1 lutego 2023 r.

Nowa wersja wprowadza zmiany w całym protokole certyfikacji. Niektóre zmiany są niewielkie, ale niektóre są znaczące:

  • wymóg walidacji planu HACCP i ustanowienia procedur weryfikacji (2.12)
  • wprowadzono także objaśnienia do punktu 3.5.4 związanego z outsourcingiem
  • przepisano część działań korygujących i zapobiegawczych (3.7)
  • wymagania dotyczące przetwórstwa pierwotnego zwierząt (5.9)
  • wprowadzono również objaśnienia do produktów będących w obrocie oraz planów HACCP w tym zakresie (punkt 9)
  • jeden niezapowiedziany audyt obowiązkowy co trzy lata.

 

Pełna lista zmian dostępna w dokumencie: Global Standard Food Safety Issue 9 Draft for Industry Consultation

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.