Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
BRCGS opublikowała wstępną wersję BRC Food v.9 do konsultacji. Termin nadsyłania opinii upływa 12 stycznia 2022 r.
Informacje zawarte w niniejszym dokumencie konsultacyjnym zostały opracowane i przeanalizowane przez grupę roboczą złożoną z międzynarodowych interesariuszy reprezentujących producentów żywności, sprzedawców detalicznych, firmy gastronomiczne, jednostki certyfikujące i niezależnych ekspertów technicznych.
Ważnym krokiem w rozwoju BRC Food v.9 są szeroko zakrojone konsultacje mające na celu zrozumienie wymagań i poglądów interesariuszy.
Podobnie jak w przypadku poprzednich wersji, nastąpi okres przejściowy między konsultacjami, publikacją kompletnego, sfinalizowanego Standardu i pełnym wdrożeniem Standardu. W związku z tym:
Nowa wersja wprowadza zmiany w całym protokole certyfikacji. Niektóre zmiany są niewielkie, ale niektóre są znaczące:
Pełna lista zmian dostępna w dokumencie: Global Standard Food Safety Issue 9 Draft for Industry Consultation
Przeczytaj także
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) globalne spożycie ryb w 2020 roku wyniosło ponad 158 mln ton, osiągając tym samym rekordowo wysoki poziom. Branża wykazuje tendencje wzrostowe, jednak producentów czekają też trudne wyzwania. Ale jakie one są i jak można im sprostać wykorzystując potencjał cyfryzacji?
Producenci żywności i pasz od stycznia ub.r. mogą dobrowolnie przystąpić do systemu znakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.