Konsultacje szkicu standardu BRC Food v.9 - bezpieczeństwo żywności
BRCGS opublikowała wstępną wersję BRC Food v.9 do konsultacji. Termin nadsyłania opinii upływa 12 stycznia 2022 r.
Informacje zawarte w niniejszym dokumencie konsultacyjnym zostały opracowane i przeanalizowane przez grupę roboczą złożoną z międzynarodowych interesariuszy reprezentujących producentów żywności, sprzedawców detalicznych, firmy gastronomiczne, jednostki certyfikujące i niezależnych ekspertów technicznych.
Ważnym krokiem w rozwoju BRC Food v.9 są szeroko zakrojone konsultacje mające na celu zrozumienie wymagań i poglądów interesariuszy.
Podobnie jak w przypadku poprzednich wersji, nastąpi okres przejściowy między konsultacjami, publikacją kompletnego, sfinalizowanego Standardu i pełnym wdrożeniem Standardu. W związku z tym:
- Wersja 9 standardu ma ukazać się w sierpniu 2022 r.
- Certyfikacja zgodnie z wersją 9 standardu rozpocznie się w audytach od 1 lutego 2023 r.
Nowa wersja wprowadza zmiany w całym protokole certyfikacji. Niektóre zmiany są niewielkie, ale niektóre są znaczące:
- wymóg walidacji planu HACCP i ustanowienia procedur weryfikacji (2.12)
- wprowadzono także objaśnienia do punktu 3.5.4 związanego z outsourcingiem
- przepisano część działań korygujących i zapobiegawczych (3.7)
- wymagania dotyczące przetwórstwa pierwotnego zwierząt (5.9)
- wprowadzono również objaśnienia do produktów będących w obrocie oraz planów HACCP w tym zakresie (punkt 9)
- jeden niezapowiedziany audyt obowiązkowy co trzy lata.
Pełna lista zmian dostępna w dokumencie: Global Standard Food Safety Issue 9 Draft for Industry Consultation
Przeczytaj także
-
29.11.2021
4 największe wymagania z branży rybnej
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) globalne spożycie ryb w 2020 roku wyniosło ponad 158 mln ton, osiągając tym samym rekordowo wysoki poziom. Branża wykazuje tendencje wzrostowe, jednak producentów czekają też trudne wyzwania. Ale jakie one są i jak można im sprostać wykorzystując potencjał cyfryzacji?
-
02.11.2021
Znakowanie żywności i pasz jako wolnych od GMO
Producenci żywności i pasz od stycznia ub.r. mogą dobrowolnie przystąpić do systemu znakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.