Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Producenci żywności i pasz od stycznia ub.r. mogą dobrowolnie przystąpić do systemu znakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.
W celu przybliżenia przepisów ustawy z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów, przygotowana została broszura informacyjna, która jest dostępna na stronie MRiRW w zakładce: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/zywnosc-i-pasze-wolne-od-gmo
W materiale omówione zostały zasady jak znakować żywność i paszę jako wolną od GMO oraz jakie obowiązki spoczywają na producentach przystępujących do znakowania. Znajdziemy tam również odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące znakowania wolnego od GMO.
Źródło: MRiRW