Korzyści z zastosowania technologii RFID w scenariuszach sklepowych
Spożywczy handel detaliczny stoi dziś przed kompleksowymi wyzwaniami wymagającymi zarówno optymalizacji procesów operacji sklepowych, jak i sprostania zmieniającym się zwyczajom zakupowym konsumentów.
Marnowanie żywności to globalny problem, z którym boryka się większość gospodarek na świecie. Krok w kierunku normalizacji i racjonalnego zarządzania produktami spożywczymi podjęła Polska, w której Prezydent RP 19 lipca 2019 roku podpisał ustawę o przeciwdziałaniu marnowania żywności.
Mimo iż firmy handlowe ponoszą winę za jedynie 5 procent marnowanej żywności, to coraz większa liczba przedsiębiorców zaczyna brać odpowiedzialność za straty, jakie są generowane podczas produkcji, dystrybucji i sprzedaży artykułów spożywczych.
Pomocne w tej sytuacji może okazać się wykorzystanie nowoczesnych technologii, które wyeliminują dezorganizację i błędy zarówno na magazynie, w fazie dystrybucji jak i w sklepie.
Podczas wykładu dowiesz się:
- Jak rozwiązanie oparte na technologii RFID daje pełną wiedzę nie tylko na temat ilości towaru, ale także jego lokalizacji, dacie ważności i innych przydatnych informacjach w czasie rzeczywistym.
- Jak zastosowane rozwiązanie wspiera procesy FEFO (First Expired, First Out), czyli wydawanie towarów o najkrótszej dacie ważności w pierwszej kolejności, przyczyniając się do oszczędności poprzez lepsze zarządzanie stratami, niższą koniecznością zniżek na produkty o bliskiej przydatności, jak również zabezpieczaniem sklepu przed karą za produkty przeterminowane, które nie zostały uprzednio sprzedane lub oddane organizacji pozarządowej. Niezaprzeczalną korzyścią jest też wzrost zaufania wśród klientów, a pracownicy zwolnieni z części rutynowych obowiązków mogą w pełni skupić się na obsłudze klienta.
- Jaka jest przewaga technologii RFID nad kodami kreskowymi
- Jak skutecznie i wydajnie budować nowe modele detaliczne, gdzie dokładna wiedza o dostępności produktów w danym sklepie jest krytyczna
- Jak wyglądają wydajne i bezpieczne procesy samoobsługowe w sklepach spożywczych.
Więcej szczegółów związanych z wykorzystaniem technologii RFID w handlu detalicznym przedstawimy Państwu 17 listopada podczas VII edycji Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, razem z Julią Mykovet, Menadżerem Sektora FOOD w Checkpoint Systems.
Serdecznie zapraszam na wykład, który będzie przedstawiony w dniu 17 listopada podczas VII edycji Kongresu Bezpieczeństwa Żywności.
Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/
Przeczytaj także
-
27.10.2020
System depozytowy dla wybranych opakowań jednorazowych w Polsce – kolejne wyzwanie dla producentów i handlu
Przed nami implementowanie do krajowego systemu prawnego unijnych dyrektyw, wprowadzających Rozszerzoną Odpowiedzialność Producenta.
-
19.10.2020
Programy IFS Global Markets jako „PASZPORT” do sieci spożywczych dla małych/ lokalnych przedsiębiorstw
DEKRA Certification przeprowadziła w 2019 i 2020 pierwsze oceny zgodności z IFS global markets w Polsce.
-
09.10.2020
Skuteczne technologie w systemach kontroli bezpieczeństwa i higieny produkcji, przegląd wybranych innowacyjnych i stosowanych metod
Bezpieczeństwo żywności to oczekiwanie konsumentów wobec nabywanej i konsumowanej żywności oraz warunek do spełnienia dla producentów.