Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jaka powinna być żywność XXI wieku? Smaczna, zdrowa, zbilansowana pod względem składników odżywczych, bezpieczna dla konsumenta oraz spełniająca najwyższe normy jakości. Jednak czy są możliwe studia umożliwiające bycie zarówno technologiem żywności, jak i specjalistą do spraw żywienia? Odpowiedź brzmi: tak!
Prowadzony w języku angielskim nowy kierunek studiów - Food Science: Technology and Nutrition na Wydziale Technologii Żywności oraz Wydziale Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie łączy wiedzę z zakresu przetwórstwa żywności oraz żywienia człowieka. Umożliwia zdobycie wykształcenia specjalistom, którzy w oparciu o wykorzystanie innowacyjnych technik i technologii będą potrafili zaprojektować i wyprodukować żywność wysokiej jakości i wartości odżywczej, przyczyniającą się do utrzymania dobrego stanu zdrowia.
Program studiów obejmuje w znacznej części zajęcia laboratoryjne i praktyczne, dające możliwość poznania nowoczesnych urządzeń do produkcji i analizy żywności oraz przeprowadzania własnych eksperymentów i badań. Studenci w praktyce, „od strony laboratorium” oraz w teorii, poprzez pasjonujące wykłady, zdobędą wiedzę i umiejętności m.in. z zakresu: chemii żywności, mikrobiologii ogólnej i żywności, żywienia człowieka, ogólnej technologii żywności, podstaw anatomii i fizjologii człowieka, podstaw dietetyki, bezpieczeństwa i zarządzania jakością w produkcji żywności oraz rozwoju nowych produktów spożywczych.
Prowadzenie studiów w języku angielskim sprzyja studiowaniu osób pochodzących z różnych krajów i kultur, co jest dodatkowym atutem tego kierunku. Pozwala spojrzeć na żywność zarówno z perspektywy międzynarodowej, jak i w ujęciu żywności tradycyjnej i typowej dla danego regionu.
Absolwenci kierunku Food Science: Technology and Nutrition będą przygotowani do pracy w szeroko rozumianej branży sektora spożywczego, m.in. w firmach zajmujących się produkcją, przetwarzaniem, dystrybucją czy przechowywaniem żywności, ale również w firmach konsultingowych (m.in. w zakresie nowoczesnych technologii), laboratoriach, instytutach badawczo-rozwojowych, czy w firmach zajmujących się planowaniem i oceną żywienia oraz cateringiem.
Wymagania stawiane kandydatom na studia to: potwierdzona znajomość języka angielskiego (co najmniej certyfikat B2 / matura rozszerzona na poziomie min. 60% / dokument potwierdzający ukończenie liceum z wykładowym językiem angielskim), wykształcenie średnie oraz matura z biologii, chemii lub matematyki.
Więcej na temat studiów:
https://wtz.sggw.edu.pl/studia-2/food-science-technology-and-nutrition/
Przeczytaj także
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 1 - nagranie z dnia 24.03.2022 r.
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 2 - nagranie z dnia 25.03.2022 r.
Zespół naukowców z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pod kierunkiem prof. dr hab. Agnieszki Wierzbickiej opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności. Badacze uzyskali ochronę patentową opracowanej przez siebie technologii. Wynalazek uzyskał najwyższą klasę nowości AAA.