Kultura żywności i hodowla komórkowa
W świecie, w którym rośnie presja na zasoby naturalne, rośnie globalne zapotrzebowanie na białko i pilna potrzeba redukcji emisji gazów cieplarnianych, sposób, w jaki produkujemy żywność, jest dosłownie pod lupą.
Czy możliwe jest posiadanie mięsa bez uboju lub produkcja białek mlecznych bez ani jednej krowy w zasięgu wzroku?
Niektóre szybko rozwijające się technologie, takie jak produkcja żywności oparta na komórkach i precyzyjna fermentacja, mają potencjał, aby zmienić granice tego, co jest możliwe w systemach rolno-spożywczych. Jednak, podobnie jak wiele innych nowych technologii, produkcja żywności oparta na komórkach ma pewne kluczowe obszary, które mogą skorzystać z dalszej (i potencjalnie znacznej) poprawy, tak aby ostatecznie mogły oferować opcje pomagające produkować wystarczającą ilość żywności z niezbędnymi składnikami odżywczymi, aby była nie tylko bezpieczna, ale również bardziej etyczna i zrównoważona.
W czasopiśmie Nature opublikowano artykuł autorów i współpracowników FAO na temat potrzeby badań społeczno-ekonomicznych i międzykulturowych nad produkcją żywności opartą na komórkach. Artykuł zatytułowany „Food culture and cell-culture: technical, ethics and social frontiers” dostarcza spostrzeżeń na temat działań następczych w zakresie bezpieczeństwa żywności w tym nowo powstałym systemie produkcji żywności.
Konieczne jest uzupełnienie pozostałych luk badawczych, aby lepiej sprostać oczekiwaniom w zakresie produkcji żywności na bazie komórek
Autorzy podkreślają, że skoro FAO/WHO zakończyła rygorystyczną identyfikację zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności wynikających z produkcji żywności na bazie komórek, konieczne jest uzupełnienie pozostałych luk badawczych, w szczególności w naukach ekonomicznych i społecznych, aby lepiej sprostać oczekiwaniom w zakresie produkcji żywności na bazie komórek.
Podczas gdy UNEP stwierdził w swoim badaniu, że istnieje duży potencjał zmniejszenia wpływu na środowisko, produkcja żywności na bazie komórek nadal musi sprostać kilku wyzwaniom technicznym, a w szczególności skalowalność jest ważna, aby potwierdzić twierdzenia dotyczące zrównoważonego rozwoju i zwiększyć ich przystępność cenową. Tymczasem zrozumienie poziomów akceptacji konsumentów pozostaje trudne ze względu na minimalne narażenie konsumentów na dostępną komercyjnie żywność na bazie komórek. Oprócz kwestii bezpieczeństwa żywności i środowiska, w niektórych jurysdykcjach regulacyjnych mogą być konieczne kwestie religijne i kulturowe, odzwierciedlające konteksty krajowe, regionalne i społeczne.
Istnieje silna potrzeba gromadzenia międzykulturowych badań nauk społecznych z różnych części świata. Ważne jest, aby takie badania były bezstronne i porównywalne, tak aby ogólna analiza mogła właściwie wyjaśnić perspektywy i oczekiwania konsumentów dotyczące produktów żywnościowych na bazie komórek i ich potencjalnych ról w przyszłości.
Źródło: FAO
Przeczytaj także
-
07.05.2025
Nowe uprawnienia FSA do walki z oszustwami żywnościowymi
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) ogłosiła wprowadzenie w życie nowych uprawnień, które wzmocnią zdolności jej Krajowej Jednostki ds. Przestępczości Żywnościowej (NFCU) w Anglii i Walii do zwalczania oszustw żywnościowych.
-
06.05.2025
Sekwencjonowanie całego genomu w ogniskach chorób przenoszonych drogą pokarmową
Analizując i porównując profile genomiczne bakterii z zanieczyszczonej żywności i zakażonych osób, naukowcy mogą zidentyfikować korelacje między źródłami infekcji a przypadkami u ludzi, zapewniając podstawę skuteczniejszych interwencji w zakresie zdrowia publicznego.Czytaj więcej -
01.05.2025
Wymogi oceny bezpieczeństwa nowej żywności i nowych składników żywności – aktualizacja wytycznych Agencji ds. Żywności Singapuru
Publikacja wytycznych stanowi odpowiedź na rosnące zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi, takimi jak białka alternatywne (np. mięso hodowane w laboratoriach), żywność funkcjonalna czy produkty roślinne. Dzięki nim Singapur zamierza utrzymać pozycję lidera w dziedzinie innowacji w sektorze spożywczym.