Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgodnie z nowym rozporządzeniem Komisji Europejskiej, UE ustaliła maksymalne limity zawartości alkaloidów opium w nasionach maku i produktach go zawierających, które mają obowiązywać od 1 lipca 2022 r.
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
W ostatnim miesiącu roku 2021 zostało uchwalonych 90 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło 31 zmian w polskim prawie oraz 59 w prawie unijnym.
Produkty żywnościowe zawierające dodatek kannabidiolu to na naszym rodzimym rynku wciąż jeszcze novum, więc kwestie prawne nadal pozostawiają wiele wątpliwości zarówno dla producentów, jak i organów zajmujących się kontrolą żywności. Jednak za granicą możemy obserwować całą gamę wyrobów spożywczych wzbogaconych o, tak popularne ostatnio, CBD, które w przeciwieństwie do THC nie jest w stanie spowodować zatrucia organizmu.
Rok 2020 upłynął pod znakiem COVID-19. Z sukcesem przyćmił wszystkie inne wydarzenia, także na rynku ochrony zdrowia czy żywności prozdrowotnej. Nawet jeśli pojawiały się inne ciekawe badania, odkrycia, inwestycje czy produkty, to zawsze w cieniu koronawirusa. Być może dlatego tak mało mówiło się o temacie, który kiedyś rozgrzewał opinię publiczną. A mianowicie o konopiach.