Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Maksymalne poziomy wapnia i potasu oraz warunki stosowania preparatów z Tribulus terrestris L. oraz Rhodiola rosea jako składników suplementów diety - stanowisko zespołu ds. Suplementów Diety

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

W kwietniu br. odbyło się kolejne w tym roku posiedzenie Zespołu do spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej. Tematem spotkania było wypracowanie stanowisk dotyczących maksymalnych ilości wapnia oraz potasu oraz preparatów z Tribulus terrestris L. oraz Rhodiola rosea  możliwych do stosowania w suplementach diety dedykowanych dla osób dorosłych. Po dyskusji w gronie ekspertów Zespół przyjął cztery Uchwały.

  1. W Uchwale nr 2/2021 określono następujące warunki stosowania preparatów z korzenia Rhodiola rosea jako składników suplementów diety :
  • sproszkowany korzeń Rhodiola rosea można stosować w ilości poniżej 216 mg
    w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;
  • ekstrakt o stopniu skoncentrowania 1,5-5:1 w ilości poniżej 144 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;
  • ekstrakt standaryzowany na zawartość rozawin i/lub salidrozydów: maksymalna ilość rozawin, nie więcej niż 15 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji ekstraktu; maksymalna ilość salidrozydów nie więcej niż 5 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji ekstraktu
  • w oznakowaniu suplementów diety zawierających w swoim składzie Rhodiola rosea rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: „nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji”.
  1. W Uchwale nr 3/2021 określono następujące warunki stosowania preparatów
    Tribulus terrestris L. jako składników suplementów diety  :
  • owoc buzdyganka naziemnego można stosować w ilości poniżej 3 g na dobę
    w przeliczeniu na surowiec;
  • maksymalna zawartość saponin nie może przekraczać 200 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;
  • podmiot wprowadzający do obrotu dany środek spożywczy powinien dołączyć specyfikację ilościową potwierdzającą zawartość sumy saponin w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu;
  • w oznakowaniu suplementów diety rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: „Produkt nie powinien być spożywany w przypadku stosowania leków na nadciśnienie lub cukrzycę. Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji”.
  1. W Uchwale nr 4/2021 określono maksymalną ilość wapnia w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 1500 mg.
  2. W Uchwale nr 5/2021 określono maksymalną ilość potasu w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 1500 mg; w oznakowaniu suplementów diety zawierających potas w ilości ponad 1000 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu należy umieścić ostrzeżenie: „produkt nie jest przeznaczony dla osób starszych, osób z chorobami nerek, z cukrzycą insulinooporną, z nadciśnieniem tętniczym, z zaburzeniami rytmu serca”.

Z aktualnymi Uchwałami Zespołu do spraw Suplementów Diety można zapoznać się na stronie internetowej:

https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety

 

Źródło: GIS

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.