Międzynarodowa Konferencja Naukowa na temat Nauki o Sensoryce Żywności: SEASONED w 4 Sezonach
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauki o Żywności, we współpracy z Polskim Towarzystwem Technologów Żywności – Sekcją Analizy Sensorycznej Żywności, zaprasza na międzynarodową konferencję naukową „SEASONED in 4 Seasons”. Wydarzenie odbędzie się w dniach 25-26 czerwca 2025 r. w Centrum Biologii Stosowanej i Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności we Wrocławiu.
Kluczowe tematy konferencji
Konferencja skupi się na najnowszych osiągnięciach i wyzwaniach w dziedzinie analizy sensorycznej żywności. Wydarzenie zgromadzi ekspertów, badaczy oraz przedstawicieli branży spożywczej, oferując możliwość wymiany doświadczeń oraz dyskusji na temat innowacyjnych rozwiązań w przemyśle.
Podczas konferencji poruszone zostaną m.in. następujące zagadnienia:
- Projektowanie nowych produktów spożywczych – rola analizy sensorycznej w procesie innowacji
- Modyfikowanie formulacji i procesów technologicznych – wpływ zmian na postrzeganie produktów przez konsumentów
- Monitorowanie jakości żywności – analiza sensoryczna jako narzędzie kontroli na różnych etapach produkcji i przechowywania
Dodatkowo, wśród kluczowych tematów znajdą się:
- Nowe metody w nauce sensorycznej
- Trendy i kierunki rozwoju analizy sensorycznej
- Różnice międzykulturowe w postrzeganiu żywności
- Zastosowanie analizy sensorycznej w przemyśle spożywczym
Formy uczestnictwa w konferencji
Zapraszamy do udziału w konferencji w jednej z trzech dostępnych form:
- Prezentacja ustna – możliwość zaprezentowania wyników badań w sesji tematycznej.
- Prezentacja plakatowa – naukowa prezentacja plakatowa, umożliwiająca dyskusję podczas dedykowanych sesji plakatowych.
- Uczestnictwo bierne – uczestnictwo w konferencji bez przedstawiania badań.
Aby się zarejestrować, wybierz preferowany format uczestnictwa i przejdź do formularza rejestracyjnego.
Harmonogram rejestracji i zgłoszeń
- 13 stycznia 2025 – Otwarcie rejestracji
- 31 marca 2025 – Zamknięcie rejestracji
- 14 kwietnia 2025 – Termin składania streszczeń
- 30 kwietnia 2025 – Zatwierdzenie streszczeń oraz termin płatności opłaty konferencyjnej
- 25-26 czerwca 2025 – Konferencja
Miejsce wydarzenia
Centrum Biologii Stosowanej i Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu ul. Chełmońskiego 39, 51-630 Wrocław
Konferencja „SEASONED in 4 Seasons” to wyjątkowa okazja do zdobycia aktualnej wiedzy oraz nawiązania cennych kontaktów w środowisku naukowym i biznesowym.
Więcej informacji oraz formularz rejestracyjny dostępne są na stronie organizatora: https://www.seasonedproject.eu/seasoned-4-seasons-en.html
Przeczytaj także
-
21.02.2025
Czy potrzebna jest nam analiza sensoryczna?
Czy różnica pomiędzy oceną organoleptyczną a sensoryczną dla specjalistów branży spożywczej czy też absolwentów Wydziałów Technologii Żywności jest oczywista? Czy jest ona wykorzystywana na co dzień jako narzędzie kształtowania i rozwoju produktów czy kontroli jakości? Co wnosi w nasz rozwój zawodowy?
-
19.02.2025
Ministerstwo Klimatu i Środowiska potwierdza udział w debacie - PERSPEKTYWA REGULACYJNA ROP W BRANŻY SPOŻYWCZEJ
Forum Managerskie i Warsztaty Pack4Future 2025 już w dn. 11-12 marca w Łodzi. Program wydarzenia został tak zaplanowany, by odpowiadać na potrzeby szerokiego grona uczestników – od producentów żywności i opakowań, przez ekspertów ds. zarządzania jakością, po specjalistów ds. ochrony środowiska.
-
17.02.2025
E. coli w serach: wycofanie produktów i alarm sanitarno-epidemiologiczny we Francji
Francuskie władze sanitarne wycofały z rynku sery Morbier produkowane z surowego mleka po wykryciu zakażeń bakterią Escherichia coli (STEC). W wyniku infekcji hospitalizowano 11 osób, a dochodzenie potwierdziło związek między spożyciem skażonego sera a przypadkami zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS).