Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

E. coli w serach: wycofanie produktów i alarm sanitarno-epidemiologiczny we Francji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W styczniu 2025 roku francuskie władze sanitarne wykryły ognisko zakażeń bakterią Escherichia coli (STEC) powiązane z konsumpcją serów Morbier. Sery były wytwarzane z surowego mleka przez firmę Perrin-Vermot. W wyniku infekcji hospitalizowano 11 osób, z czego 9 przypadków dotyczyło poważnych komplikacji w postaci zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS). Dochodzenie prowadzone przez Santé publique France, Krajowe Centrum Referencyjne ds. E. coli, Dyrekcję Generalną ds. Żywności (DGAL) oraz Dyrekcję Generalną ds. Zdrowia (DGS) doprowadziło do natychmiastowego wycofania podejrzanych partii sera na terenie Francji i Luksemburga.

Jakie sery objęto wycofaniem?

Produkty dystrybuowano w całym kraju między 12 listopada 2024 r. a 24 stycznia 2025 r. Obejmowało to sery Morbier sprzedawane w całości, na porcje oraz w plastrach. Wycofanie nie dotyczyło natomiast serów ekologicznych ani długo dojrzewających. Konsumentom zalecono zwrot produktów do punktów sprzedaży lub ich utylizację.

Źródło zakażenia i działania kontrolne

Analiza genetyczna próbek pobranych od pacjentów wykazała obecność bakterii E. coli wytwarzających toksynę Shiga. Przebadano klinicznie cztery szczepy, które miały identyczny profil genetyczny, co potwierdziło ich wspólne źródło pochodzenia. Wyniki badań pozwoliły na szybkie powiązanie przypadków choroby z konkretnym produktem spożywczym.

Instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności rozpoczęły szeroko zakrojone działania, w tym kontrole sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie produkcyjnym oraz monitorowanie przypadków nowych infekcji. Ponadto, na poziomie szpitalnym przeprowadzono kampanię informacyjną skierowaną do lekarzy i laboratoriów diagnostycznych, aby zapewnić szybsze wykrywanie i zgłaszanie zakażeń STEC u dorosłych pacjentów.

Ryzyko związane z surowym mlekiem

Francuskie służby sanitarne przypominają, że produkty mleczne wytwarzane z surowego mleka mogą stanowić poważne zagrożenie zdrowotne, szczególnie dla małych dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych i z osłabionym układem odpornościowym. W związku z tym zaleca się wybieranie serów z mleka pasteryzowanego, które są bezpieczniejsze dla konsumentów.

Wnioski i konsekwencje

Władze sanitarno-epidemiologiczne podkreślają konieczność dalszego monitorowania produktów mlecznych i prowadzenia regularnych badań mikrobiologicznych, aby skutecznie zapobiegać podobnym przypadkom w przyszłości. Każdy przypadek zakażenia wskazuje na potrzebę ścisłej kontroli jakości i przestrzegania zasad higieny w produkcji żywności.

Władze sanitarno-epidemiologiczne nadal monitorują sytuację, a wyniki kolejnych badań pozwolą ocenić skuteczność działań kontrolnych oraz zapobiec przyszłym przypadkom zakażeń powiązanym z produktami mlecznymi.

Źródła: Santé publique France,

Ministère de l'Agriculture et de la Souveraineté Alimentaire

Ministère des Solidarités et de la Santé

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.