Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. FACKELMANN Szczypce wielofunkcyjne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: FACKELMANN Szczypce wielofunkcyjne, 27 cm

Producent: Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy

Kwestionowany produkt jest oznaczony numerem artykułu 230118 – 4 (na przedniej części etykiety) i kodem kreskowym 5903002301180 (na tylnej części etykiety) lub numerem artykułu 41118 i kodem kreskowym 4008033411189:

Nr artykułu /
kod kreskowy
Zdjęcia produktu
230118 – 4 / 5903002301180 Szczypce kulinarne widok opakowania z przodu
  Szczypce widok etykiety

 

Nr artykułu / kod kreskowy Zdjęcia produktu
41118 / 4008033411189 Szczypce widok opakowania
  Szczypce widok etykiety

 

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Fackelmann Polska Sp. z o.o. poinformowała, że kwestionowany produkt podlega wycofaniu z obrotu handlowego.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające
w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

Źódło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.