Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Moda na zdrowe odżywianie. Pięć trendów, które warto znać

Kategoria: Składniki Żywności

Odpowiednio zbilansowana dieta to jeden z kluczowych elementów zdrowego trybu życia. Jako społeczeństwo jesteśmy tego faktu coraz bardziej świadomi. Zaczynamy z większą uwagą podchodzić do komponowania codziennego jadłospisu. Z rosnącym zainteresowaniem śledzimy nowinki dietetyczne. Wiemy, że zdrowa dieta może znacznie poprawić jakość życia. Jak jeść, by dobrze funkcjonować? Oto pięć dietetycznych trendów, które warto znać i wdrożyć!

Rosnące znaczenie comfort food

Termin “comfort food” obecny jest w literaturze od 1966 roku, jednak dopiero teraz nabrał wyjątkowego znaczenia. Któż z nas nie tęskni za smakiem domowej szarlotki z lodami spożywanej w otoczeniu natury? Kto nie wróciłby do beztroskich czasów dzieciństwa, w których zaraz po powrocie ze szkoły czekała pomidorowa od babci? Comfort food to jedzenie, które kojarzy się z bezpieczeństwem młodzieńczych lat. Dla każdego może to być coś innego. Trend na comfort food odzwierciedla nasze pragnienie powrotu do prostych i sprawdzonych rodzinnych receptur.

Dieta dla mózgu

Jakościowe jedzenie odżywia cały organizm, a więc również mózg. Odpowiednio zbilansowana dieta wspiera działanie układu nerwowego – może wspomagać koncentrację i procesy uczenia, a nawet poprawiać samopoczucie. W codziennym jadłospisie warto zadbać przede wszystkim o źródła naturalnych antyoksydantów – związków, które chronią komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Na trzeźwo

Klub 0% rośnie w siłę. Tym samym wzrasta świadomość dotycząca wpływu używek na organizm. Coraz większą popularnością cieszą się napoje niskoalkoholowe i bezalkoholowe –  i to również wśród młodzieży. Świadomy konsument wie, że używki destrukcyjnie wpływają zarówno na zdrowie psychiczne, jak i fizyczne.

Odporność rodzi się w jelitach

Od kondycji mikrobioty jelitowej zależy zdrowie całego organizmu. Spożywanie w nadmiarze żywności wysoko przetworzonej, stosowanie używek, niski poziom aktywności fizycznej i przewlekły stres –  to wszystko zaburza prawidłowe funkcjonowanie mikroflory w jelitach. Komponując zdrowy jadłospis, warto wprowadzić związki, które wspierają działanie jelit i całego układu trawiennego. Mowa o błonniku pokarmowym i naturalnych probiotykach. Błonnik znajdziemy głównie w pełnoziarnistych produktach zbożowych i warzywach. Z kolei źródłem naturalnych probiotyków są produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka) i kiszonki.

Klucz do długowieczności

Mieszkańcy Europy coraz częściej spoglądają z zaciekawieniem na styl życia Japończyków. Okinawa należy do tzw. niebieskiej strefy –  obszaru, na którym ludzie żyją dobrze, zdrowo i długo. Co ciekawe, wśród niebieskich stref znajdziemy także miasto USA (Loma Linda), grecką wyspę (Ikaria) i miejscowość w Kostaryce (Nicoya). Sekret długowieczności poznali także mieszkańcy Sardynii. Co możemy zrobić, żeby żyć tak jak oni? Długowieczni jedzą prosto i roślinnie, a do tego unikają żywności wysoko przetworzonej i cukru. Nie bez znaczenia jest także klimat. Wszystkie niebieskie strefy zlokalizowane są w krajach ciepłych, w których nie brakuje słońca. To z kolei zachęca do aktywności na świeżym powietrzu.

Więcej na temat trendów żywieniowych znajdziesz na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/jak-jesc-by-dobrze-i-dlugo-zyc-badanie-trendow/

 

Autor:Maczfit
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.