Kolejne dowody na prozdrowotne działanie strączków
Wspólne badanie przeprowadzone przez ekspertów ze Stanów Zjednoczonych i Kanady po raz kolejny dowodzi jak istotne znaczenie dla zdrowia ma włączenie do diety nasion roślin strączkowych.
Niższe BMI dzięki fasoli i ciecierzycy
Badanie wykazało, że spożywanie fasoli i ciecierzycy jest związane z poprawą parametrów zdrowotnych, w tym z niższym indeksem masy ciała (BMI), niższą masą ciała ogółem oraz mniejszym obwodem talii. Rezultaty te potwierdzają kluczową rolę strączków w zbilansowanym sposobie żywienia.
Lepsza jakość diety
Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące z badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z lat 2001-2018, porównując uczestników spożywających fasolę i ciecierzycę do tych, którzy nie uwzględniali tych produktów w codziennej diecie. Jak się okazało, osoby dorosłe sięgające po konserwowe lub suszone nasiona fasoli – czerwonej, czarnej i pinto – bądź jedzące ciecierzycę charakteryzowały się znacznie lepszą jakością diety.
Wyższe spożycie deficytowych składników
„Nasze badanie wskazuje, że dorośli włączający do swojego menu nasiona roślin strączkowych cechowali się wyższym spożyciem składników odżywczych, których najczęściej brakuje w diecie Amerykanów – błonnika, potasu, kwasu foliowego, magnezu, witaminy E oraz choliny. Osoby jedzące więcej strączków jadły też równocześnie mniej cukru”, mówi główny autor publikacji, dr Yanni Papanikolaou.
Lżejsi i szczuplejsi
„Dieta osób spożywających strączki była znacznie lepszej jakości w stosunku do uczestników badania, którzy nie jedli tych produktów. Nasze wyniki dowodzą również, że dorośli sięgający po rośliny strączkowe charakteryzowali się bardziej korzystnymi parametrami związanymi z masą ciała – byli średnio o 2,5 kg lżejsi i o 2,3 cm szczuplejsi w talii. Odnotowaliśmy także korzyści dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego”, mówi naukowiec.
Element zdrowego stylu życia
„Styl życia zapobiegający chorobom i sprzyjający długowieczności obejmuje codzienne spożywanie strączków – w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną, większym udziałem w diecie owoców i warzyw, pełnych ziaren zbóż, ryb, owoców morza, chudych źródeł białka, orzechów i nasion, a także ograniczeniem cukrów dodanych, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu”, podsumowuje dr Papanikolaou.
Źródła:
Przeczytaj także
-
06.05.2024
Dieta wegańska vs dieta ketogeniczna – jak każda z nich wpływa na układ odpornościowy?
Opublikowane niedawno badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych pokazuje, że pod wpływem diety wegańskiej lub diety ketogenicznej w organizmie zachodzą istotne zmiany dotyczące układu odpornościowego.
-
03.05.2024
Badania wskazują, że oliwa z oliwek reguluje działanie mikrobioty jelitowej
Zespół naukowców z Hiszpanii opublikował wyniki badań, z których wynika, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wpływa na funkcjonowanie bakterii jelitowych.
-
08.04.2024
Nowy biomarker spożycia kawy
Zespół naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (TUM) w Niemczech zidentyfikował składnik kawy, który może służyć jako nowy biomarker jej spożycia.