Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejne dowody na prozdrowotne działanie strączków

Kategoria: Składniki Żywności

Wspólne badanie przeprowadzone przez ekspertów ze Stanów Zjednoczonych i Kanady po raz kolejny dowodzi jak istotne znaczenie dla zdrowia ma włączenie do diety nasion roślin strączkowych.

Niższe BMI dzięki fasoli i ciecierzycy

Badanie wykazało, że spożywanie fasoli i ciecierzycy jest związane z poprawą parametrów zdrowotnych, w tym z niższym indeksem masy ciała (BMI), niższą masą ciała ogółem oraz mniejszym obwodem talii. Rezultaty te potwierdzają kluczową rolę strączków w zbilansowanym sposobie żywienia.

Lepsza jakość diety

Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące z badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z lat 2001-2018, porównując uczestników spożywających fasolę i ciecierzycę do tych, którzy nie uwzględniali tych produktów w codziennej diecie. Jak się okazało, osoby dorosłe sięgające po konserwowe lub suszone nasiona fasoli – czerwonej, czarnej i pinto – bądź jedzące ciecierzycę charakteryzowały się znacznie lepszą jakością diety.

Wyższe spożycie deficytowych składników

„Nasze badanie wskazuje, że dorośli włączający do swojego menu nasiona roślin strączkowych cechowali się wyższym spożyciem składników odżywczych, których najczęściej brakuje w diecie Amerykanów – błonnika, potasu, kwasu foliowego, magnezu, witaminy E oraz choliny. Osoby jedzące więcej strączków jadły też równocześnie mniej cukru”, mówi główny autor publikacji, dr Yanni Papanikolaou.

Lżejsi i szczuplejsi

„Dieta osób spożywających strączki była znacznie lepszej jakości w stosunku do uczestników badania, którzy nie jedli tych produktów. Nasze wyniki dowodzą również, że dorośli sięgający po rośliny strączkowe charakteryzowali się bardziej korzystnymi parametrami związanymi z masą ciała – byli średnio o 2,5 kg lżejsi i o 2,3 cm szczuplejsi w talii. Odnotowaliśmy także korzyści dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego”, mówi naukowiec.

Element zdrowego stylu życia

„Styl życia zapobiegający chorobom i sprzyjający długowieczności obejmuje codzienne spożywanie strączków – w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną, większym udziałem w diecie owoców i warzyw, pełnych ziaren zbóż, ryb, owoców morza, chudych źródeł białka, orzechów i nasion, a także ograniczeniem cukrów dodanych, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu”, podsumowuje dr Papanikolaou.

Źródła:

  1. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-024-00937-1
  2. https://www.nutritioninsight.com/news/closing-nutrient-gaps-beans-are-potent-nutrient-shortfall-compensators-study-finds.html

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.