Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy biomarker spożycia kawy

Kategoria: Składniki Żywności

Zespół naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (TUM) w Niemczech zidentyfikował składnik kawy, który może służyć jako nowy biomarker jej spożycia.

Nie zawsze rzetelne dane

Każdego dnia po kawę sięgają miliony ludzi z różnych zakątków globu. Napój ten zawiera liczne substancje bioaktywne o korzystnym wpływie na metabolizm, które poddawane są badaniom w wielu ośrodkach naukowych na całym świecie. Dane do takich badań często opierają się jednak na deklaracjach uczestników, w związku z czym nie zawsze są one w pełni rzetelne. Wiarygodne biomarkery spożycia mogłyby rozwiązać ten problem, ułatwiając identyfikację osób pijących kawę.

Składnik charakterystyczny dla arabiki i robusty

Grupa naukowców z TUM postanowiła przeprowadzić walidację obiecującego kandydata na biomarker spożycia kawy: N-metylopirydyny (NMP). Analiza dostępnych wyników badań pokazała, że NMP jest składnikiem charakterystycznym dla odmian kawy arabika i robusta. Substancja ta jest chemicznie stabilna, a jej wchłanianie przez organizm człowieka jest zależne od stężenia. Po spożyciu kawy związek ten można w łatwy i powtarzalny sposób wykryć w różnego rodzaju płynach biologicznych, po czym jest on wydalany w niezmienionej postaci wraz z moczem w przeciągu od kilku godzin do kilku dni.

Wiarygodny biomarker

„Jak pokazaliśmy, N-metylopirydyna spełnia wszystkie kryteria, jakie stawiane są biomarkerom spożycia żywności z punktu widzenia naukowego. Nawet jeśli – z powodu różnorakich czynników – nie da się wnioskować bezpośrednio o ilości wypijanej kawy [na podstawie pomiaru NMP], związek ten nadal pozostaje użytecznym markerem. Pozwala on bowiem w praktyce na obiektywne rozróżnienie pomiędzy osobami, które po kawę sięgają, a tymi, które tego nie robią. W związku z tym proponujemy uznać NMP za wiarygodny jakościowy biomarker spożycia kawy”, podsumowuje współautor publikacji, dr Roman Lang z TUM.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2306-5710/10/1/12
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240304135843.htm

Wybierz obszar: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.