Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy biomarker spożycia kawy

Kategoria: Składniki Żywności

Zespół naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (TUM) w Niemczech zidentyfikował składnik kawy, który może służyć jako nowy biomarker jej spożycia.

Nie zawsze rzetelne dane

Każdego dnia po kawę sięgają miliony ludzi z różnych zakątków globu. Napój ten zawiera liczne substancje bioaktywne o korzystnym wpływie na metabolizm, które poddawane są badaniom w wielu ośrodkach naukowych na całym świecie. Dane do takich badań często opierają się jednak na deklaracjach uczestników, w związku z czym nie zawsze są one w pełni rzetelne. Wiarygodne biomarkery spożycia mogłyby rozwiązać ten problem, ułatwiając identyfikację osób pijących kawę.

Składnik charakterystyczny dla arabiki i robusty

Grupa naukowców z TUM postanowiła przeprowadzić walidację obiecującego kandydata na biomarker spożycia kawy: N-metylopirydyny (NMP). Analiza dostępnych wyników badań pokazała, że NMP jest składnikiem charakterystycznym dla odmian kawy arabika i robusta. Substancja ta jest chemicznie stabilna, a jej wchłanianie przez organizm człowieka jest zależne od stężenia. Po spożyciu kawy związek ten można w łatwy i powtarzalny sposób wykryć w różnego rodzaju płynach biologicznych, po czym jest on wydalany w niezmienionej postaci wraz z moczem w przeciągu od kilku godzin do kilku dni.

Wiarygodny biomarker

„Jak pokazaliśmy, N-metylopirydyna spełnia wszystkie kryteria, jakie stawiane są biomarkerom spożycia żywności z punktu widzenia naukowego. Nawet jeśli – z powodu różnorakich czynników – nie da się wnioskować bezpośrednio o ilości wypijanej kawy [na podstawie pomiaru NMP], związek ten nadal pozostaje użytecznym markerem. Pozwala on bowiem w praktyce na obiektywne rozróżnienie pomiędzy osobami, które po kawę sięgają, a tymi, które tego nie robią. W związku z tym proponujemy uznać NMP za wiarygodny jakościowy biomarker spożycia kawy”, podsumowuje współautor publikacji, dr Roman Lang z TUM.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2306-5710/10/1/12
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240304135843.htm
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.