Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zespół naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (TUM) w Niemczech zidentyfikował składnik kawy, który może służyć jako nowy biomarker jej spożycia.
Nie zawsze rzetelne dane
Każdego dnia po kawę sięgają miliony ludzi z różnych zakątków globu. Napój ten zawiera liczne substancje bioaktywne o korzystnym wpływie na metabolizm, które poddawane są badaniom w wielu ośrodkach naukowych na całym świecie. Dane do takich badań często opierają się jednak na deklaracjach uczestników, w związku z czym nie zawsze są one w pełni rzetelne. Wiarygodne biomarkery spożycia mogłyby rozwiązać ten problem, ułatwiając identyfikację osób pijących kawę.
Składnik charakterystyczny dla arabiki i robusty
Grupa naukowców z TUM postanowiła przeprowadzić walidację obiecującego kandydata na biomarker spożycia kawy: N-metylopirydyny (NMP). Analiza dostępnych wyników badań pokazała, że NMP jest składnikiem charakterystycznym dla odmian kawy arabika i robusta. Substancja ta jest chemicznie stabilna, a jej wchłanianie przez organizm człowieka jest zależne od stężenia. Po spożyciu kawy związek ten można w łatwy i powtarzalny sposób wykryć w różnego rodzaju płynach biologicznych, po czym jest on wydalany w niezmienionej postaci wraz z moczem w przeciągu od kilku godzin do kilku dni.
Wiarygodny biomarker
„Jak pokazaliśmy, N-metylopirydyna spełnia wszystkie kryteria, jakie stawiane są biomarkerom spożycia żywności z punktu widzenia naukowego. Nawet jeśli – z powodu różnorakich czynników – nie da się wnioskować bezpośrednio o ilości wypijanej kawy [na podstawie pomiaru NMP], związek ten nadal pozostaje użytecznym markerem. Pozwala on bowiem w praktyce na obiektywne rozróżnienie pomiędzy osobami, które po kawę sięgają, a tymi, które tego nie robią. W związku z tym proponujemy uznać NMP za wiarygodny jakościowy biomarker spożycia kawy”, podsumowuje współautor publikacji, dr Roman Lang z TUM.
Źródła:
Przeczytaj także
Ceny kakao nadal rosną, w tym tygodniu cena ziaren kakaowych po raz pierwszy na rynku kontraktów terminowych przekroczyła 10 000 USD za tonę. W ciągu ostatniego roku cena kakao wzrosła ponad trzykrotnie - mówi Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
Władze Wybrzeża Kości Słoniowej w ramach walki z oszustwami przejęły niemal 100 ton nielegalnej kawy, rozbijając przy tym sieć przemytniczą.
Harmol – związek bioaktywny występujący w żywności – może poprawiać funkcje mięśni szkieletowych oraz parametry metaboliczne związane ze starzeniem się organizmu. Takie wnioski płyną z nowego badania naukowego, które ukazało się niedawno w Nature Communications.