Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ceny Kakao nadal galopują!

Kategoria: Składniki Żywności

Ceny kakao nadal rosną, w tym tygodniu cena ziaren kakaowych po raz pierwszy na rynku kontraktów terminowych przekroczyła 10 000 USD za tonę. W ciągu ostatniego roku cena kakao wzrosła ponad trzykrotnie  - mówi Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.

Ostatnia podwyżka cen kakao była spowodowana m.in. tym, że główne zakłady produkujące kakao w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej ograniczyły lub wstrzymały działalność przetwórczą ponieważ nie stać ich na zakup ziaren.

Ghana obniżyła prognozę produkcji kakao do 650.000 ton  w porównaniu z 850.000 ton w zeszłym roku, na Wybrzeżu Kości Słoniowej można spodziewać się niższych zbiorów  o 33% w stosunku do roku ubiegłego. Kraje te są odpowiedzialne  za ok 60% światowej produkcji kakao.

Świat stoi w   obliczu największego deficytu podaży kakao od ponad 60 lat.

Jako główną przyczynę problemów z zaopatrzeniem w kakao wymienia  się niesprzyjające warunki pogodowe, choroby drzew, brak nowych nasadzeń w krajach pochodzenia, znaczne wycinki drzew kakaowca..Zbyt długie okresy deszczu prowadzą do rozprzestrzeniania się chorób roślin, takich jak CSSVD. Drzewa dotknięte wirusem muszą zostać wycięte, dlatego podaż w ciągu najbliższych dwóch do trzech lat będzie prawdopodobnie niższa niż średnia z ostatnich 15–20 lat.

Przy analizie cen kakao nie możemy pominąć także wzrostu inwestycji chińskich firm w Afryce, biorąc pod uwagę wzrost popytu na wyroby czekoladowe na rynku chińskim.

Nie można wykluczyć, że do skoku ceny kakao przyczyniły się także spekulacje rynkowe a także panika wśród niektórych nabywców komercyjnych.

Na wzrost cen kakao mają wpływ również nowe regulacje , od 23 czerwca obowiązuje rozporządzenie UE mające na celu przeciwdziałanie wylesianiu i degradacji lasów w łańcuchach dostaw (EUDR). Kakao jest jednym z kluczowych surowców podlegających nowym regulacjom. Operatorzy i handlowcy mają 18 miesięcy na wdrożenie nowych przepisów, W przypadku małych i mikroprzedsiębiorstw okres ten wydłuża się do 30 czerwca 2025 r. W konsekwencji spowoduje to wzrost kosztów pozyskania kakao przez dodatkowe koszty certyfikacji oraz ograniczy rozwój plantacji kakaowców a za tym zasobów ziarna i produktów kakaowych, które będą mogły zostać dostarczone do krajów UE.. Polbisco działa aktywnie na gruncie polskim oraz europejskim w tym zakresie. Uczestniczymy w konsultacjach grup roboczych, prezentujemy stanowisko naszej branży. Kolejną regulacją, która może mieć wpływ na dalszy wzrost cen kakao jest projekt rozporządzenie w sprawie zakazu produktów wytwarzanych z wykorzystaniem pracy przymusowej (EUFLR). Rozporządzenia ma na celu wprowadzenia zakazu sprzedaży na unijnym rynku produktów wytwarzanych z wykorzystaniem pracy przymusowej.  

Szanowni Państwo!

Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych POLBISCO powstało w 1996 r. W chwili obecnej zrzesza 25 wiodących firm z branży. Stowarzyszenie skutecznie działa na rzecz polskiego przemysłu czekoladowego i cukierniczego, współpracując z władzami i organizacjami pozarządowymi.

POLBISCO pragnie rozpowszechniać i promować tematykę słodyczy:  czekolady, ciastek, gumy do żucia, sezamek, chałwy. Jest to kolejna informacja prasowa, którą spróbujemy pogłębić Państwa wiedzę o słodyczach. Więcej informacji jest dostępnych w sekretariacie POLBISCO a także na stronie www.polbisco.pl

Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: informacja prasowa POLBISCO

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.