Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Opublikowane niedawno badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych pokazuje, że pod wpływem diety wegańskiej lub diety ketogenicznej w organizmie zachodzą istotne zmiany dotyczące układu odpornościowego.
2 tygodnie na każdej z diet
Naukowcy z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) przeprowadzili badanie, w którym analizowali zmiany w systemie immunologicznym osób na diecie wegańskiej bądź na diecie ketogenicznej. Każdy z uczestników doświadczenia najpierw przez okres 2 tygodni spożywał w dowolnej ilości posiłki przygotowywane zgodnie z założeniami jednego, a przez następne 2 tygodnie – drugiego sposobu żywienia. Osoby stosujące dietę wegańską dostarczały 10% energii z tłuszczu i 75% z węglowodanów, podczas gdy dieta ketogenna składała się w 76% z tłuszczu i w 10% z węglowodanów.
Odporność wrodzona i nabyta
Badacze dokładnie monitorowali szereg markerów zdrowotnych uczestników na poziomie biochemicznym, komórkowym, metabolicznym oraz układu odpornościowego, stosując tzw. podejście multiomiczne. Okazało się, że dieta wegańska miała większy wpływ na odporność wrodzoną, czyli nieswoistą pierwszą linię obrony organizmu przed patogenami. Dieta ketogeniczna natomiast przełożyła się przede wszystkim na odporność nabytą – swoiste mechanizmy odpowiedzi na konkretne czynniki patogenne, które rozwijają się wskutek codziennej ekspozycji, a także przyjmowania szczepionek.
Wpływ na mikrobiotę jelitową
Naukowcy przyglądali się również zmianom w składzie mikrobioty osób biorących udział w badaniu. Choć zaobserwowano w tym kontekście istotne zmiany – szczególnie hamujący wpływ diety ketogennej na procesy metaboliczne drobnoustrojów jelitowych – potrzebne są kolejne badania, które pozwolą stwierdzić czy są one korzystne, czy negatywne.
Zaskakująco szybkie zmiany
Odmienne efekty metaboliczne i immunologiczne wywoływane przez obydwie diety były niezależne od indywidualnych cech uczestników, co dowodzi, że ich wpływ ma uniwersalny charakter. Według autorów uzyskane wyniki pokazują, że system odpornościowy zaskakująco szybko reaguje na zmiany w sposobie żywienia. Badacze są zdania, że może to stanowić punkt wyjścia do opracowania skrojonych na miarę diet o działaniu prewencyjnym lub uzupełniającym terapie schorzeń takich jak nowotwory czy choroby neurodegeneracyjne.
Źródła:
Przeczytaj także
Zespół naukowców z Hiszpanii opublikował wyniki badań, z których wynika, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wpływa na funkcjonowanie bakterii jelitowych.
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili badanie, w którym sprawdzano czy spożywanie słodzonych napojów i soków w młodym wieku przekłada się na ryzyko cukrzycy typu 2.
Zespół naukowców z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opublikował międzynarodowe rekomendacje dotyczące poprawy tolerancji dzieci na powszechnie spotykane alergeny pokarmowe.