Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe międzynarodowe rekomendacje dotyczące doustnej immunoterapii alergii pokarmowych u dzieci

Kategoria: Składniki Żywności

Zespół naukowców z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opublikował międzynarodowe rekomendacje dotyczące poprawy tolerancji dzieci na powszechnie spotykane alergeny pokarmowe.

Ustandaryzowany proces

Rekomendacje opublikowane zostały 8 kwietnia br. na łamach czasopisma naukowego Journal of Allergy and Clinical Immunology i obejmują ustandaryzowany proces przygotowania małych pacjentów do immunoterapii doustnej. Procedura ta polega na podawaniu niewielkich ilości alergizującego pokarmu, np. orzeszków ziemnych, a następnie stopniowym zwiększaniu dawki w celu zbudowania tolerancji na dany rodzaj żywności.

Praktyczne zalecenia, których do tej pory brakowało

Jak mówią kanadyjscy badacze, do tej pory lekarze dysponowali „niewielką liczbą opartych na dowodach naukowych narzędzi, którymi mogli wesprzeć rodziców przygotowujących dzieci” do doustnej immunoterapii. Jak podkreśla główny autor zaleceń, prof. Douglas Mack z Uniwersytetu McMaster, „publikacja ta ma pionierski charakter, ponieważ są to pierwsze tego typu rekomendacje, a cały proces nigdy dotąd nie został ustandaryzowany. Wytyczne w zakresie przygotowania do immunoterapii doustnej są bardzo potrzebne, ale dotychczas po prostu nie istniały”.

Międzynarodowy panel ekspertów

W opracowaniu rekomendacji wziął udział panel 36 ekspertów w dziedzinie alergologii z różnych krajów. Zidentyfikowali oni najważniejsze aspekty istotne z punktu widzenia lekarzy zalecających doustną immunoterapię oraz 71 stwierdzeń ujętych w formularzu zgody dla rodziców, którzy zamierzają podjąć leczenie swoich dzieci. Na podstawie opinii specjalistów autorzy przygotowali ustandaryzowany protokół do wykorzystania przez lekarzy w procesie przygotowania pacjentów do procedury.

Budowanie świadomości rodziców

„Rodziny pacjentów muszą uczestniczyć w terapii każdego dnia. Z tego powodu zalecenia są tak bardzo istotne. Zoptymalizowania wymagają kwestie bezpieczeństwa – decydując się na terapię rodzice dzieci muszą wiedzieć czego się podejmują, a zarazem mieć świadomość różnego rodzaju efektów ubocznych, które mogą być potencjalnie groźne”, podsumowuje prof. Mack.

Źródła:

  1. https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(24)00238-0/fulltext
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/228600/researchers-share-guidelines-to-help-children-build-tolerance-to-food-allergens/
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.