Słodzone napoje i soki są związane z ryzykiem cukrzycy typu 2?
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili badanie, w którym sprawdzano czy spożywanie słodzonych napojów i soków w młodym wieku przekłada się na ryzyko cukrzycy typu 2.
Niepokojące wyniki
Rezultaty badania sugerują, że regularne spożywanie napojów słodzonych i – w mniejszym stopniu – soków owocowych (w ilości 230 g lub więcej dziennie) w dzieciństwie i w okresie nastoletnim może przyczyniać się do wzrostu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. „Choć trzeba zaznaczyć, że to dopiero wstępne wyniki, potwierdzają one dotychczasowe dowody na związek między napojami z dodatkiem cukru a długofalowym prawdopodobieństwem wystąpienia cukrzycy typu 2 u dzieci”, mówi główna autorka badania i dietetyczka, dr Soren Harnois-Leblanc z Uniwersytetu Harvarda.
Spożycie napojów a biomarkery cukrzycy
Naukowcy oszacowali średnie spożycie soków o 100% zawartości owoców oraz słodzonych napojów w trakcie dzieciństwa i w okresie nastoletnim na podstawie kwestionariuszy częstotliwości spożycia, a następnie zestawili je z 3 markerami cukrzycy typu 2 – opornością na insulinę, poziomem glikemii na czczo oraz stężeniem hemoglobiny glikowanej (HbA1c).
Wzrost ryzyka choroby
Jak się okazało, każda porcja słodzonego napoju dziennie (ok. 230 g) spożywana przez dzieci i młodzież powiązana była z 34% wzrostem wskaźnika insulinooporności. Równocześnie stwierdzono zwiększenie poziomu glukozy w krwiobiegu na czczo o 5,6 mg/dl oraz wzrost stężenia HbA1c o 0,12%. W przypadku soków 100% odnotowano wyższy poziom tego ostatniego markera w późnym okresie nastoletnim – o 0,07% wśród chłopców i o 0,02% wśród dziewcząt.
Konieczna edukacja żywieniowa
„Pediatrzy i inni specjaliści ochrony zdrowia powinni przestrzegać młodych pacjentów i ich rodziców przed konsekwencjami spożywania słodzonych napojów i soków w ramach edukacji żywieniowej”, podsumowuje dr Harnois-Leblanc.
Źródła:
- https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/20343/presentation/247
- https://newsroom.heart.org/news/sugary-drinks-fruit-juices-linked-to-higher-risk-of-developing-type-2-diabetes-among-boys?preview=6b35&preview_mode=True
- https://noticiasdelaciencia.com/art/50105/bebidas-azucaradas-jugos-de-frutas-y-diabetes-tipo-2-en-la-infancia
Przeczytaj także
-
26.03.2024
Na świecie żyje ponad miliard osób z otyłością
W chwili obecnej liczba cierpiących na otyłość na całym świecie to ponad miliard osób. Oznacza to, że z chorobą tą zmaga się co 7. człowiek, a wzrost liczby przypadków otyłości zaobserwować można w niemal wszystkich krajach – takie wnioski płyną z nowej analizy opublikowanej w czasopiśmie naukowym The Lancet.
-
23.02.2024
Młodsze pokolenia zwracają większą uwagę na środowiskowe i społeczne aspekty kupowanej żywności
W nowym raporcie „Consumer Food Insights” eksperci z amerykańskiego Uniwersytetu Perdue przedstawili wyniki badania, w którym pytali konsumentów o kwestie takie jak wyrzucanie jedzenia, bezpieczeństwo żywnościowe czy decyzje zakupowe.
-
16.02.2024
Uzależniająca żywność może być czynnikiem ryzyka otyłości
Nadwaga i otyłość związane są przede wszystkim z nadmiarem spożywanych kalorii. Badania naukowe sugerują, że istotną rolę w tym kontekście może pełnić uzależnienie od jedzenia.