Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili badanie, w którym sprawdzano czy spożywanie słodzonych napojów i soków w młodym wieku przekłada się na ryzyko cukrzycy typu 2.
Niepokojące wyniki
Rezultaty badania sugerują, że regularne spożywanie napojów słodzonych i – w mniejszym stopniu – soków owocowych (w ilości 230 g lub więcej dziennie) w dzieciństwie i w okresie nastoletnim może przyczyniać się do wzrostu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. „Choć trzeba zaznaczyć, że to dopiero wstępne wyniki, potwierdzają one dotychczasowe dowody na związek między napojami z dodatkiem cukru a długofalowym prawdopodobieństwem wystąpienia cukrzycy typu 2 u dzieci”, mówi główna autorka badania i dietetyczka, dr Soren Harnois-Leblanc z Uniwersytetu Harvarda.
Spożycie napojów a biomarkery cukrzycy
Naukowcy oszacowali średnie spożycie soków o 100% zawartości owoców oraz słodzonych napojów w trakcie dzieciństwa i w okresie nastoletnim na podstawie kwestionariuszy częstotliwości spożycia, a następnie zestawili je z 3 markerami cukrzycy typu 2 – opornością na insulinę, poziomem glikemii na czczo oraz stężeniem hemoglobiny glikowanej (HbA1c).
Wzrost ryzyka choroby
Jak się okazało, każda porcja słodzonego napoju dziennie (ok. 230 g) spożywana przez dzieci i młodzież powiązana była z 34% wzrostem wskaźnika insulinooporności. Równocześnie stwierdzono zwiększenie poziomu glukozy w krwiobiegu na czczo o 5,6 mg/dl oraz wzrost stężenia HbA1c o 0,12%. W przypadku soków 100% odnotowano wyższy poziom tego ostatniego markera w późnym okresie nastoletnim – o 0,07% wśród chłopców i o 0,02% wśród dziewcząt.
Konieczna edukacja żywieniowa
„Pediatrzy i inni specjaliści ochrony zdrowia powinni przestrzegać młodych pacjentów i ich rodziców przed konsekwencjami spożywania słodzonych napojów i soków w ramach edukacji żywieniowej”, podsumowuje dr Harnois-Leblanc.
Źródła:
Przeczytaj także
W chwili obecnej liczba cierpiących na otyłość na całym świecie to ponad miliard osób. Oznacza to, że z chorobą tą zmaga się co 7. człowiek, a wzrost liczby przypadków otyłości zaobserwować można w niemal wszystkich krajach – takie wnioski płyną z nowej analizy opublikowanej w czasopiśmie naukowym The Lancet.
W nowym raporcie „Consumer Food Insights” eksperci z amerykańskiego Uniwersytetu Perdue przedstawili wyniki badania, w którym pytali konsumentów o kwestie takie jak wyrzucanie jedzenia, bezpieczeństwo żywnościowe czy decyzje zakupowe.
Nadwaga i otyłość związane są przede wszystkim z nadmiarem spożywanych kalorii. Badania naukowe sugerują, że istotną rolę w tym kontekście może pełnić uzależnienie od jedzenia.