Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Słodzone napoje i soki są związane z ryzykiem cukrzycy typu 2?

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili badanie, w którym sprawdzano czy spożywanie słodzonych napojów i soków w młodym wieku przekłada się na ryzyko cukrzycy typu 2.

Niepokojące wyniki

Rezultaty badania sugerują, że regularne spożywanie napojów słodzonych i – w mniejszym stopniu – soków owocowych (w ilości 230 g lub więcej dziennie) w dzieciństwie i w okresie nastoletnim może przyczyniać się do wzrostu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. „Choć trzeba zaznaczyć, że to dopiero wstępne wyniki, potwierdzają one dotychczasowe dowody na związek między napojami z dodatkiem cukru a długofalowym prawdopodobieństwem wystąpienia cukrzycy typu 2 u dzieci”, mówi główna autorka badania i dietetyczka, dr Soren Harnois-Leblanc z Uniwersytetu Harvarda.

Spożycie napojów a biomarkery cukrzycy

Naukowcy oszacowali średnie spożycie soków o 100% zawartości owoców oraz słodzonych napojów w trakcie dzieciństwa i w okresie nastoletnim na podstawie kwestionariuszy częstotliwości spożycia, a następnie zestawili je z 3 markerami cukrzycy typu 2 – opornością na insulinę, poziomem glikemii na czczo oraz stężeniem hemoglobiny glikowanej (HbA1c).

Wzrost ryzyka choroby

Jak się okazało, każda porcja słodzonego napoju dziennie (ok. 230 g) spożywana przez dzieci i młodzież powiązana była z 34% wzrostem wskaźnika insulinooporności. Równocześnie stwierdzono zwiększenie poziomu glukozy w krwiobiegu na czczo o 5,6 mg/dl oraz wzrost stężenia HbA1c o 0,12%. W przypadku soków 100% odnotowano wyższy poziom tego ostatniego markera w późnym okresie nastoletnim – o 0,07% wśród chłopców i o 0,02% wśród dziewcząt.

Konieczna edukacja żywieniowa

„Pediatrzy i inni specjaliści ochrony zdrowia powinni przestrzegać młodych pacjentów i ich rodziców przed konsekwencjami spożywania słodzonych napojów i soków w ramach edukacji żywieniowej”, podsumowuje dr Harnois-Leblanc.

Źródła:

  1. https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/20343/presentation/247
  2. https://newsroom.heart.org/news/sugary-drinks-fruit-juices-linked-to-higher-risk-of-developing-type-2-diabetes-among-boys?preview=6b35&preview_mode=True
  3. https://noticiasdelaciencia.com/art/50105/bebidas-azucaradas-jugos-de-frutas-y-diabetes-tipo-2-en-la-infancia
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.