Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Uzależniająca żywność może być czynnikiem ryzyka otyłości

Kategoria: Składniki Żywności

Nadwaga i otyłość związane są przede wszystkim z nadmiarem spożywanych kalorii. Badania naukowe sugerują, że istotną rolę w tym kontekście może pełnić uzależnienie od jedzenia.

Radzenie sobie z trudnymi emocjami

Zespół naukowców z Narodowego Uniwersytetu w Córdobie (UNC) w Argentynie przeprowadził badanie ankietowe z udziałem 499 młodych osób w wieku średnio 25 lat, w którym analizowano związek między negatywnymi stanami emocjonalnymi a objawami uzależnienia od pokarmów. „Okazało się, że uczestnicy o większym nasileniu stresu i symptomów depresyjnych mieli tendencję do spożywania produktów wysokoprzetworzonych w celu radzenia sobie z emocjami. Mechanizm ten, jeśli utrzymuje się przez dłuższy czas, może prowadzić do rozwoju uzależnienia”, wyjaśnia główna autorka pracy, dr Macarena Fernández z UNC.

Osłabione sygnały sytości

Żywność przetworzona zawiera zwykle duże ilości tłuszczu, soli i cukrów prostych, co sprawia, że cechuje ją wysoka smakowitość oraz szybka absorpcja z przewodu pokarmowego, prowadząca do natychmiastowego występowania wywieranych przez nią efektów. Podobnie jak alkohol i tytoń produkty tego typu stymulują regiony mózgu odpowiedzialne za nagradzanie, emocje i motywację. Ich skład powoduje równocześnie, że nie wyzwalają one sygnałów sytości w stopniu porównywalnym z nieprzetworzoną żywnością, sprzyjając nadmiernemu spożyciu energii.

Czynnik ryzyka rozwoju otyłości

Autorzy badania twierdzą, że uzależnienie od jedzenia stanowi czynnik ryzyka rozwoju otyłości, któremu nie poświęcano dotychczas dużo uwagi, a który powinien być uwzględniany przy planowaniu działań służących prewencji i leczeniu tego schorzenia. Ważną, choć w dużej mierze negatywną, rolę odgrywa w tym kontekście przemysł spożywczy. „Pojawienie się produktów wysokoprzetworzonych zmieniło nasze nawyki żywieniowe. Zaczęliśmy zastępować domowe jedzenie posiłkami spożywanymi poza domem, a świeże produkty zamieniliśmy na żywnością przetworzoną”, mówi dr Fernández.

Czy to już uzależnienie?

Należy jednak zaznaczyć, że spożywanie produktów przetworzonych nie zawsze wiąże się z uzależnieniem. Problem pojawia się w momencie, gdy następuje utrata kontroli nad konsumpcją i pojawiają się symptomy odstawienia, takie jak intensywna potrzeba sięgnięcia po żywność przetworzoną w momencie, gdy nie ma do niej dostępu. „Uzależnienie występuje, gdy spożycie substancji zaczyna negatywnie odbijać się na życiu osobistym, społecznym lub zawodowym”, zaznacza dr Fernández. „Zjedzenie ciastka po nieudanym egzaminie nie oznacza jeszcze zaburzenia. Jeśli jednak takie zachowanie staje się powtarzalne i przeradza się w nawyk, może stanowić źródło problemów. A w konsekwencji odbić się na zdrowiu, sprzyjając otyłości czy cukrzycy”, podsumowuje argentyńska badaczka.

Źródła:

  1. https://link.springer.com/article/10.1007/s11469-022-00934-7
  2. https://www.unc.edu.ar/comunicaci%C3%B3n/comer-por-depresi%C3%B3n-o-estr%C3%A9s-de-manera-recurrente-podr%C3%ADa-facilitar-el-desarrollo-de
  3. https://noticiasdelaciencia.com/art/47824/adiccion-a-los-alimentos-un-factor-de-riesgo-poco-estudiado-para-la-obesidad-y-el-sobrepeso?fbclid=IwAR21eNA0nGAVfu4eFHcRzHpzdkUDPWveyRiGIz3Zaqt0pFFjRdnidT6-15U

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.