Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Największe od 2011 roku ognisko zakażeń E. coli w Niemczech – setki chorych i trwające dochodzenie epidemiologiczne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Niemczech trwa ognisko zakażeń wywołanych enterokrwotocznym szczepem Escherichia coli serotypu O45:H2 – największe tego rodzaju od 2011 roku. Do 22 października 2025 roku potwierdzono łącznie 183 przypadki zachorowań związanych z tym ogniskiem, w tym 48 przypadków z ciężkim powikłaniem w postaci zespołu hemolityczno-mocznicowego. Dotychczas zmarły dwie osoby powiązane z tym ogniskiem (dziecko w wieku szkolnym oraz kobieta w wieku około 75 lat), natomiast trzeci zgon – kobiety powyżej 90. roku życia – jest klasyfikowany jako prawdopodobnie związany.

Potencjalne źródło zakażeń i charakter rozprzestrzeniania

Źródło zakażeń nie zostało dotąd jednoznacznie ustalone, jednak analiza epidemiologiczna wskazuje, że najbardziej prawdopodobnym wektorem jest żywność – przede wszystkim szeroko dystrybuowane produkty mięsne lub wędliniarskie. Nie wyklucza się jednak również możliwości skażenia produktów pochodzenia roślinnego. Z kolei inne potencjalne źródła, takie jak bezpośredni kontakt ze zwierzętami czy woda, zostały w dużej mierze wyeliminowane. Szeroki zasięg geograficzny zachorowań oraz długi okres ich występowania sugerują, że nie doszło do jednorazowego skażenia pojedynczej partii produktu, lecz do wielokrotnego lub ciągłego wprowadzania na rynek zanieczyszczonej żywności.

Zasięg geograficzny i przypadki międzynarodowe

Najwięcej przypadków początkowo odnotowano w Meklemburgii-Pomorzu Przednim na północy Niemiec, po czym ognisko przesunęło się do środkowej części Nadrenii Północnej-Westfalii. Dodatkowe zachorowania stwierdzono również w regionie Dolnej Frankonii w północnej Bawarii oraz pojedynczo w większości pozostałych landów. Co najmniej cztery osoby zachorowały poza granicami Niemiec – w Stanach Zjednoczonych, Holandii, Włoszech i Luksemburgu – po ekspozycji związanej z tym ogniskiem, między innymi podczas podróży lub po spożyciu żywności zakupionej w Niemczech.

Charakterystyka szczepu i przebieg zachorowań

Analiza genomu wykazała, że wszystkie szczepy odpowiedzialne za to ognisko należą do jednego klastra Escherichia coli O45:H2, przy czym izolaty charakteryzują się większym zróżnicowaniem genetycznym niż zazwyczaj obserwowane w podobnych przypadkach. Zidentyfikowany szczep posiada kluczowe czynniki zjadliwości, takie jak gen toksyny Shiga typu 2 (stx2a), gen intiminy (eaeA) oraz gen enterohemolizyny (ehxA), co tłumaczy ciężki przebieg choroby u części zakażonych osób. Mediana wieku chorych wynosi jedynie 4 lata, a najbardziej dotkniętą grupą są dzieci poniżej 10. roku życia – wszystkie przypadki zespołu hemolityczno-mocznicowego odnotowano właśnie w tej grupie. Potwierdzone zachorowania wystąpiły w okresie od 11 sierpnia do 6 października 2025 roku, jednak zgłoszenia nowych przypadków wciąż napływają, co wskazuje na utrzymujące się ognisko zakażeń.

Podsumowanie

Ognisko zakażeń Escherichia coli O45:H2 stanowi najpoważniejszy incydent tego rodzaju w Niemczech od ponad dekady. Skala zachorowań, ciężki przebieg choroby u najmłodszych pacjentów oraz wciąż trwające dochodzenie epidemiologiczne podkreślają znaczenie szybkiej identyfikacji źródła skażenia. Trwające analizy genetyczne i śledztwa sanitarne mają kluczowe znaczenie dla opanowania sytuacji i zapobieżenia dalszemu rozprzestrzenianiu się zakażeń.

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.