Potencjalne źródło zakażeń i charakter rozprzestrzeniania
Źródło zakażeń nie zostało dotąd jednoznacznie ustalone, jednak analiza epidemiologiczna wskazuje, że najbardziej prawdopodobnym wektorem jest żywność – przede wszystkim szeroko dystrybuowane produkty mięsne lub wędliniarskie. Nie wyklucza się jednak również możliwości skażenia produktów pochodzenia roślinnego. Z kolei inne potencjalne źródła, takie jak bezpośredni kontakt ze zwierzętami czy woda, zostały w dużej mierze wyeliminowane. Szeroki zasięg geograficzny zachorowań oraz długi okres ich występowania sugerują, że nie doszło do jednorazowego skażenia pojedynczej partii produktu, lecz do wielokrotnego lub ciągłego wprowadzania na rynek zanieczyszczonej żywności.
Zasięg geograficzny i przypadki międzynarodowe
Najwięcej przypadków początkowo odnotowano w Meklemburgii-Pomorzu Przednim na północy Niemiec, po czym ognisko przesunęło się do środkowej części Nadrenii Północnej-Westfalii. Dodatkowe zachorowania stwierdzono również w regionie Dolnej Frankonii w północnej Bawarii oraz pojedynczo w większości pozostałych landów. Co najmniej cztery osoby zachorowały poza granicami Niemiec – w Stanach Zjednoczonych, Holandii, Włoszech i Luksemburgu – po ekspozycji związanej z tym ogniskiem, między innymi podczas podróży lub po spożyciu żywności zakupionej w Niemczech.
Charakterystyka szczepu i przebieg zachorowań
Analiza genomu wykazała, że wszystkie szczepy odpowiedzialne za to ognisko należą do jednego klastra Escherichia coli O45:H2, przy czym izolaty charakteryzują się większym zróżnicowaniem genetycznym niż zazwyczaj obserwowane w podobnych przypadkach. Zidentyfikowany szczep posiada kluczowe czynniki zjadliwości, takie jak gen toksyny Shiga typu 2 (stx2a), gen intiminy (eaeA) oraz gen enterohemolizyny (ehxA), co tłumaczy ciężki przebieg choroby u części zakażonych osób. Mediana wieku chorych wynosi jedynie 4 lata, a najbardziej dotkniętą grupą są dzieci poniżej 10. roku życia – wszystkie przypadki zespołu hemolityczno-mocznicowego odnotowano właśnie w tej grupie. Potwierdzone zachorowania wystąpiły w okresie od 11 sierpnia do 6 października 2025 roku, jednak zgłoszenia nowych przypadków wciąż napływają, co wskazuje na utrzymujące się ognisko zakażeń.
Podsumowanie
Ognisko zakażeń Escherichia coli O45:H2 stanowi najpoważniejszy incydent tego rodzaju w Niemczech od ponad dekady. Skala zachorowań, ciężki przebieg choroby u najmłodszych pacjentów oraz wciąż trwające dochodzenie epidemiologiczne podkreślają znaczenie szybkiej identyfikacji źródła skażenia. Trwające analizy genetyczne i śledztwa sanitarne mają kluczowe znaczenie dla opanowania sytuacji i zapobieżenia dalszemu rozprzestrzenianiu się zakażeń.




