Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
16 grudnia opublikowano w Dzienniku Urzędowym UE decyzję wykonawczą Komisji nr 2017/2354 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwalającą na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady. Żadne z państw członkowskich, w wyznaczonym okresie 60 dni nie wniosło uzasadnionego sprzeciwu.
Dopuszczalna zawartość nasion chia
Zgodnie z decyzją zezwala się na wprowadzenie do obrotu w Unii nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) zgodnych ze specyfikacją zawartą w załączniku do tej decyzji, jako nowego składnika żywności przeznaczonego do stosowania w jogurtach przy maksymalnej zawartości 1,3 g całych nasion szałwii hiszpańskiej na 100 g jogurtu lub 4,3 g całych nasion szałwii hiszpańskiej na 330 g jogurtu (porcja).
Znakowanie nowego składnika
Nasiona szałwii hiszpańskiej dopuszczone do obrotu niniejszą decyzją są oznaczane na etykiecie środków spożywczych jako "nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)".
Decyzja wykonawcza nr 2017/2354 jest aktem indywidualnym, skierowanym do przedsiębiorstwa wnioskującego tj. MEGGLE Hrvatska d.o.o., Zeleno polje 34, 31 000 Osijek, Chorwacja.
Przeczytaj także
Tuż przed końcem roku, 29 grudnia 2017 r. w Dzienniku Ustaw RP opublikowano Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych...
W Parlamencie trwają obecnie prace nad projektem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie rodzajów nieprawidłowości lub naruszeń przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego...