Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nasiona chia - rozszerzenie możliwości stosowania także w jogurtach - akt indywidualny

Kategoria: Prawo Żywnościowe

16 grudnia opublikowano w Dzienniku Urzędowym UE decyzję wykonawczą Komisji nr 2017/2354 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwalającą na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady. Żadne z państw członkowskich, w wyznaczonym okresie 60 dni nie wniosło uzasadnionego sprzeciwu.

Dopuszczalna zawartość nasion chia

Zgodnie z decyzją zezwala się na wprowadzenie do obrotu w Unii nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) zgodnych ze specyfikacją zawartą w załączniku do tej decyzji, jako nowego składnika żywności przeznaczonego do stosowania w jogurtach przy maksymalnej zawartości 1,3 g całych nasion szałwii hiszpańskiej na 100 g jogurtu lub 4,3 g całych nasion szałwii hiszpańskiej na 330 g jogurtu (porcja).

Znakowanie nowego składnika

Nasiona szałwii hiszpańskiej dopuszczone do obrotu niniejszą decyzją są oznaczane na etykiecie środków spożywczych jako "nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)".

Decyzja wykonawcza nr 2017/2354 jest aktem indywidualnym, skierowanym do przedsiębiorstwa wnioskującego tj. MEGGLE Hrvatska d.o.o., Zeleno polje 34, 31 000 Osijek, Chorwacja.

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Nowości rynkowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.