Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Każdego roku marnują się tysiące kilogramów żywności, a wartość sprzedaży żywności maleje o miliardy dolarów w konsekwencji wycofań produktów spożywczych związanych z infekcjami przenoszonymi przez żywność. Naukowcy z Tufts University Friedman School of Nutrition Science and Policy w Bostonie zidentyfikowali sezonowe szczyty infekcji przenoszonych przez żywność, które można by wykorzystać do optymalizacji czasu i lokalizacji kontroli żywności.
Brak praktyk bezpieczeństwa żywności na każdym etapie łańcucha dostaw żywności może zagrażać zdrowiu ludzkiemu, marnować zasoby żywności i zagrażać gospodarce żywnościowej. Infekcje przenoszone przez żywność mogą być wywoływane przez różne patogeny, takie jak Listeria, Salmonella i E. Coli. Pojedynczy patogen może prowadzić do wybuchów chorób, które osiągają maksimum w różnych miejscach, w różnym czasie. Znajomość wzorców dla każdego patogenu może być wykorzystana do zaprojektowania zoptymalizowanego harmonogramu kontroli bezpieczeństwa żywności.
Nowa metoda analizy wpływu patogenów na wybuch ognisk chorobowych
Aby scharakteryzować czas i intensywność szczytów infekcji, zespół prof. Ryan’a B. Simpson’a opracował metodę analizy, która dokładnie określa, które konkretne patogeny mogą wywołać epidemię w danym momencie. Badanie zostało przeprowadzone pod nadzorem Eleny N. Naumova, przewodniczącej Wydziału Epidemiologii i Nauk o Żywieniu na Uniwersytecie Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy.
Korzystając z nowej metody analizy, naukowcy odkryli, że chociaż ogniska przenoszone przez żywność zwykle osiągają szczyt w lipcu, wycofania żywności są opóźnione o 1–2 miesiące, osiągając szczyt od połowy sierpnia do połowy września. Wyniki te były spójne we wszystkich badanych stanach i patogenach.
Kontynuacja badań i ich znaczenie dla przemysłu spożywczego
Kolejnym krokiem badań będzie udoskonalenie tej metody analizy, badając określone rodzaje żywności i grupy żywności związane z epidemiami przenoszonymi przez żywność. Naukowcy planują również zbadać związki między epidemiami dla poszczególnych patogenów z praktykami przygotowywania posiłków i innymi czynnikami.
Przyszłe badania dostarczą cennych informacji, które mogą pomóc udoskonalić istniejące polityki bezpieczeństwa żywności, a jednocześnie pomóc producentom żywności, dystrybutorom i sprzedawcom detalicznym w zapobieganiu lub łagodzeniu epidemii żywności.
Źródło: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-06/asfn-ris052720.php
Przeczytaj także
Prawie co trzeci wybuch epidemii przenoszonych przez żywność w UE w 2018 r. był spowodowany przez Salmonellę. Jest to jedno z głównych ustaleń rocznego raportu EFSA i ECDC
Naukowcy odkryli nową, wysoce zaraźliwą formę patogennej Listeria monocytogenes. Bakteria została zidentyfikowana jako przyczyna poważnych chorób owiec na odległym obszarze chińskiej prowincji Jiangsu.
Raport uwzględnia 14 najważniejszych patogenów przenoszonych przez żywność. Ponad 53% chorób wywołany produktami mięsnymi, wzrost ilości przypadków zachorowań spowodowanych przez Novovirus. Szczegóły czytaj więcej…