Naukowcy identyfikują sezonowe szczyty infekcji przenoszonych przez żywność
Każdego roku marnują się tysiące kilogramów żywności, a wartość sprzedaży żywności maleje o miliardy dolarów w konsekwencji wycofań produktów spożywczych związanych z infekcjami przenoszonymi przez żywność. Naukowcy z Tufts University Friedman School of Nutrition Science and Policy w Bostonie zidentyfikowali sezonowe szczyty infekcji przenoszonych przez żywność, które można by wykorzystać do optymalizacji czasu i lokalizacji kontroli żywności.
Brak praktyk bezpieczeństwa żywności na każdym etapie łańcucha dostaw żywności może zagrażać zdrowiu ludzkiemu, marnować zasoby żywności i zagrażać gospodarce żywnościowej. Infekcje przenoszone przez żywność mogą być wywoływane przez różne patogeny, takie jak Listeria, Salmonella i E. Coli. Pojedynczy patogen może prowadzić do wybuchów chorób, które osiągają maksimum w różnych miejscach, w różnym czasie. Znajomość wzorców dla każdego patogenu może być wykorzystana do zaprojektowania zoptymalizowanego harmonogramu kontroli bezpieczeństwa żywności.
Nowa metoda analizy wpływu patogenów na wybuch ognisk chorobowych
Aby scharakteryzować czas i intensywność szczytów infekcji, zespół prof. Ryan’a B. Simpson’a opracował metodę analizy, która dokładnie określa, które konkretne patogeny mogą wywołać epidemię w danym momencie. Badanie zostało przeprowadzone pod nadzorem Eleny N. Naumova, przewodniczącej Wydziału Epidemiologii i Nauk o Żywieniu na Uniwersytecie Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy.
Korzystając z nowej metody analizy, naukowcy odkryli, że chociaż ogniska przenoszone przez żywność zwykle osiągają szczyt w lipcu, wycofania żywności są opóźnione o 1–2 miesiące, osiągając szczyt od połowy sierpnia do połowy września. Wyniki te były spójne we wszystkich badanych stanach i patogenach.
Kontynuacja badań i ich znaczenie dla przemysłu spożywczego
Kolejnym krokiem badań będzie udoskonalenie tej metody analizy, badając określone rodzaje żywności i grupy żywności związane z epidemiami przenoszonymi przez żywność. Naukowcy planują również zbadać związki między epidemiami dla poszczególnych patogenów z praktykami przygotowywania posiłków i innymi czynnikami.
Przyszłe badania dostarczą cennych informacji, które mogą pomóc udoskonalić istniejące polityki bezpieczeństwa żywności, a jednocześnie pomóc producentom żywności, dystrybutorom i sprzedawcom detalicznym w zapobieganiu lub łagodzeniu epidemii żywności.
Źródło: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-06/asfn-ris052720.php
Przeczytaj także
-
18.12.2019
Salmonella - najczęstsza przyczyna wybuchów chorób przenoszonych przez żywność w UE
Prawie co trzeci wybuch epidemii przenoszonych przez żywność w UE w 2018 r. był spowodowany przez Salmonellę. Jest to jedno z głównych ustaleń rocznego raportu EFSA i ECDC
-
21.10.2019
Nowa forma patogenu Listeria monocytogenes z Chin
Naukowcy odkryli nową, wysoce zaraźliwą formę patogennej Listeria monocytogenes. Bakteria została zidentyfikowana jako przyczyna poważnych chorób owiec na odległym obszarze chińskiej prowincji Jiangsu.
-
06.08.2019
Wzrost ilości przypadków zachorowań wywołanych patogenami żywności. Podsumowanie raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska Holandii
Raport uwzględnia 14 najważniejszych patogenów przenoszonych przez żywność. Ponad 53% chorób wywołany produktami mięsnymi, wzrost ilości przypadków zachorowań spowodowanych przez Novovirus. Szczegóły czytaj więcej…