Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy identyfikują sezonowe szczyty infekcji przenoszonych przez żywność

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Każdego roku marnują się tysiące kilogramów żywności, a wartość sprzedaży żywności maleje o miliardy dolarów w konsekwencji wycofań produktów spożywczych związanych z infekcjami przenoszonymi przez żywność. Naukowcy z Tufts University Friedman School of Nutrition Science and Policy w Bostonie zidentyfikowali sezonowe szczyty infekcji przenoszonych przez żywność, które można by wykorzystać do optymalizacji czasu i lokalizacji kontroli żywności.

Brak praktyk bezpieczeństwa żywności na każdym etapie łańcucha dostaw żywności może zagrażać zdrowiu ludzkiemu, marnować zasoby żywności i zagrażać gospodarce żywnościowej. Infekcje przenoszone przez żywność mogą być wywoływane przez różne patogeny, takie jak Listeria, Salmonella i E. Coli. Pojedynczy patogen może prowadzić do wybuchów chorób, które osiągają maksimum w różnych miejscach, w różnym czasie. Znajomość wzorców dla każdego patogenu może być wykorzystana do zaprojektowania zoptymalizowanego harmonogramu kontroli bezpieczeństwa żywności.

Nowa metoda analizy wpływu patogenów na wybuch ognisk chorobowych

Aby scharakteryzować czas i intensywność szczytów infekcji, zespół prof. Ryan’a B. Simpson’a opracował metodę analizy, która dokładnie określa, które konkretne patogeny mogą wywołać epidemię w danym momencie. Badanie zostało przeprowadzone pod nadzorem Eleny N. Naumova, przewodniczącej Wydziału Epidemiologii i Nauk o Żywieniu na Uniwersytecie Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy.

Korzystając z nowej metody analizy, naukowcy odkryli, że chociaż ogniska przenoszone przez żywność zwykle osiągają szczyt w lipcu, wycofania żywności są opóźnione o 1–2 miesiące, osiągając szczyt od połowy sierpnia do połowy września. Wyniki te były spójne we wszystkich badanych stanach i patogenach.

Kontynuacja badań i ich znaczenie dla przemysłu spożywczego

Kolejnym krokiem badań będzie udoskonalenie tej metody analizy, badając określone rodzaje żywności i grupy żywności związane z epidemiami przenoszonymi przez żywność. Naukowcy planują również zbadać związki między epidemiami dla poszczególnych patogenów z praktykami przygotowywania posiłków i innymi czynnikami.

Przyszłe badania dostarczą cennych informacji, które mogą pomóc udoskonalić istniejące polityki bezpieczeństwa żywności, a jednocześnie pomóc producentom żywności, dystrybutorom i sprzedawcom detalicznym w zapobieganiu lub łagodzeniu epidemii żywności.

 

Źródło: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-06/asfn-ris052720.php

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.