Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy odkryli enzym rozkładający plastik w 24 h

Kategoria: Opakowania

Naukowcy z Uniwersytetu w Lipsku odkryli enzym, który tworzywa PET (z których wykonane są butelki czy plastikowe torebki) rozkłada w rekordowo krótkim czasie. Badanie zostało niedawno opublikowane na łamach ChemSusChem.

W przyrodzie enzymy są m.in. wykorzystywane do rozkładania części roślin przez bakterie. W 2012 roku w Japonii odkryto, że mogą również degradować PET. Dopiero w tym roku jednak na lipskim cmentarzu Südfriedhof naukowcy z tamtejszego uniwersytetu znaleźli enzym, który w laboratorium w rekordowym tempie rozkładał PET.

Co ustalili naukowcy z lipskiego Instytutu Chemii Analitycznej?

Naukowcy znaleźli i zbadali siedem różnych enzymów. Do pojemników z roztworem dodawali PET i zmierzyli ilość plastiku, która uległa degradacji w określonym czasie i porównali wartości między sobą. Najlepszy wynik osiągnęła ostatnia próbka nazwana PHL7. W ciągu 16 godzin PHL7 spowodował rozkład PET o 90 proc. Co więcej, produkty uboczne tego procesu recyklingu można ponownie wykorzystać do tworzenia nowych plastikowych pojemników.

Tak wysoka skuteczność wynika z tego, iż dotychczas znane hydrolazy rozkładające poliester zawierają resztę fenyloalaninową, a PHL7 zawiera leucynę. Oznacza to, że plastikowa siatka tzw. „zrywka” rozkładana jest przez enzym w czasie krótszym niż 24 godziny. W porównaniu do stosowanych zazwyczaj w recyklingu procesów termicznych (spalania), taki sposób rozkładu może być dużo bardziej ekologiczny.

Wysoce wydajna hydrolaza poliestrowa pochodząca z metagenomów kompostu roślinnego szybko rozkłada amorficzny politereftalan etylenu (PET) w temperaturze 70 °C. Bezpośrednia hydroliza termoformowanych płatków opakowaniowych PET i konwersja odzyskanego kwasu tereftalowego do pierwotnego PET pokazują potencjał biokatalizy w procesach recyklingu tworzyw sztucznych o niskim śladzie węglowym.

Nowy enzym a ekologiczny recykling

Enzymy wymagają do pracy jedynie środowiska wodnego i temperatury od 65 do 70 °C. Rozkładają one PET na składniki: kwas tereftalowy i glikol etylenowy, które można następnie ponownie wykorzystać do produkcji nowego PET - w ten sposób powstaje cykl zamknięty. Enzym może wnieść istotny wkład w tworzenie alternatywnych, energooszczędnych procesów recyklingu tworzyw sztucznych. Opracowany obecnie w Lipsku biokatalizator wykazuje wysoką skuteczność w szybkim rozkładzie zużytych opakowań spożywczych PET i nadaje się do wykorzystania w przyjaznym dla środowiska procesie recyklingu, w którym z produktów rozkładu można wyprodukować nowe tworzywo sztuczne.

Naukowcy liczą, że enzym PHL7 może przyczynić się do rozwoju recyklingu biologicznego w praktyce i w tym celu poszukują partnerów przemysłowych. Zapewniają, że może to obniżyć koszty recyklingu i zapowiedzieli, że w ciągu 2-3 lat przedstawią dokładny prototyp, który będzie zakładał dokładne korzyści ekonomiczne wynikające z nowego procesu.

Źródło: https://www.sciencealert.com/a-newly-found-enzyme-sets-a-speed-record-for-breaking-down-plastic

https://chemistry-europe.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cssc.202101062

Wybierz temat: Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 16.05.2022

    Naukowa wiedza od Natureef przeciw marnowaniu żywności

    Stowarzyszenie Natureef wydało poradnik, który dostarcza firmom, inżynierom  i konsumentom oparte o najnowsze badania naukowe informacje o tym, jak ograniczyć psucie się świeżych produktów spożywczych. To niezwykle cenna wiedza, biorąc pod uwagę, że w skali Europy marnowanych jest ok. 45 proc. owoców i warzyw, co generuje ogromny ślad środowiskowy i miliony ton odpadów rocznie.

    Czytaj więcej
  • 11.05.2022

    Odpady z tworzyw sztucznych w Europie – raport NIK

    Ustalenia wspólnego raportu 12 europejskich Naczelnych Organów Kontroli pokazują, że gospodarka o obiegu zamkniętym jest na razie bardziej widoczna jako teoretyczny koncept niż praktyczne działania podejmowane w poszczególnych krajach objętych audytem.

    Czytaj więcej
  • 07.04.2022

    Eko-tworzywa przyszłością rynku opakowań

    Tworzywa sztuczne stosowane są praktycznie w każdej dziedzinie naszego życia – artykułach gospodarstwa domowego, opakowaniach na żywność, motoryzacji czy medycynie. Polimery wykorzystywane odpowiedzialnie mogą długo i bezpiecznie funkcjonować w naszym codziennym życiu. Warto więc zminimalizować ich oddziaływanie na środowisko poprzez używanie materiałów zaprojektowanych z myślą o ekologii.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.