Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niektóre suplementy z żelazem mogą sprzyjać nowotworom

Kategoria: Składniki Żywności

Cytrynian i EDTA

Nowe badanie nad komórkami nowotworowymi przeprowadzone na Uniwersytecie Technologicznym Chalmers w Szwecji wskazuje, że dwa powszechnie wykorzystywane w suplementach diety związki żelaza powodują wzrost stężenia substancji związanej z rozwojem raka. Naukowcy analizowali cytrynian żelaza oraz chelat żelaza EDTA, których negatywny wpływ na tworzenie guzów został wykazany we wcześniejszych badaniach na komórkach myszy. Stojące za tym mechanizmy nie były do tej pory dobrze poznane, a wpływ tych związków na ludzkie komórki nie został wcześniej zbadany.

Niekorzystny efekt nawet przy małych dawkach

Badacze ze Szwecji, we współpracy z Brytyjską Radą Badań Medycznych oraz Uniwersytetem w Cambridge, postanowili ocenić wpływ standardowych dawek suplementacyjnych tych dwóch substancji na ludzkie komórki nowotworowe jelita grubego. Porównano je z innym powszechnie stosowanym związkiem, siarczanem żelaza, który nie wpłynął na rozwój nowotworu. Natomiast zarówno cytrynian żelaza, jak i chelat EDTA, spowodowały wzrost stężenia amfireguliny – biomarkera nowotworowego. Efekt ten występował nawet w przypadku niskich dawek.

Wzrost poziomu markera nowotworowego

„Na podstawie naszych prac możemy stwierdzić, że cytrynian żelaza oraz chelat EDTA żelaza mogą działać kancerogennie, ponieważ powodują wzrost poziomu amfireguliny, która jest uznanym markerem nowotworowym, najczęściej związanym z długoterminowym rozwojem raka o niepomyślnym rokowaniu”, mówi Nathalie Scheers, adiunkt na Uniwersytecie Technologicznym Chalmers i główna autorka badania.

Powszechne wykorzystanie

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów suplementów z żelazem. Mogą one zawierać przynajmniej 20 różnych form tego pierwiastka i być sprzedawane pod różnorakimi nazwami. Siarczan żelaza jest jednym z najpopularniejszych związków w tego typu produktach, jednak cytrynian żelaza, w obiegowej opinii powodujący mniej dolegliwości gastrycznych, również jest łatwo dostępny, zarówno w sklepach, jak i on-line. Jest on także łatwiej przyswajalny z pokarmów takich jak pieczywo pełnoziarniste, fasola i orzechy. Biorąc pod uwagę powszechne wykorzystanie zarówno cytrynianu żelaza, jak i chelatu EDTA, jakie wnioski z nowego badania powinni wyciągnąć konsumenci?

Warto być ostrożnym

„Przede wszystkim musimy mieć na uwadze fakt, że nasze prace prowadzone były na hodowli komórkowej w laboratorium, ponieważ podobne badanie na ludziach byłoby nieetyczne. Jednak potencjalne mechanizmy i zaobserwowane przez nas efekty biologiczne są wyraźnym sygnałem ostrzegawczym i wymagają dalszych badań.”, mówi Nathalie Scheers. „Pacjenci nadal powinni stosować się do zaleceń medycznych. Jako naukowiec, nie mogę formułować żadnych konkretnych zaleceń – oficjalne rekomendacje muszą zostać najpierw opublikowane przez odpowiednie instytucje. Jednak gdybym sama była konsumentem potrzebującym suplementu
z żelazem, starałabym się unikać cytrynianu żelaza”, podsumowuje badaczka.

Źródło:

http://www.oncotarget.com/index.php?journal=oncotarget&page=article&op=view&path[]=24899&path[]=78067

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Suplementy diety

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.