Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Cytrynian i EDTA
Nowe badanie nad komórkami nowotworowymi przeprowadzone na Uniwersytecie Technologicznym Chalmers w Szwecji wskazuje, że dwa powszechnie wykorzystywane w suplementach diety związki żelaza powodują wzrost stężenia substancji związanej z rozwojem raka. Naukowcy analizowali cytrynian żelaza oraz chelat żelaza EDTA, których negatywny wpływ na tworzenie guzów został wykazany we wcześniejszych badaniach na komórkach myszy. Stojące za tym mechanizmy nie były do tej pory dobrze poznane, a wpływ tych związków na ludzkie komórki nie został wcześniej zbadany.
Niekorzystny efekt nawet przy małych dawkach
Badacze ze Szwecji, we współpracy z Brytyjską Radą Badań Medycznych oraz Uniwersytetem w Cambridge, postanowili ocenić wpływ standardowych dawek suplementacyjnych tych dwóch substancji na ludzkie komórki nowotworowe jelita grubego. Porównano je z innym powszechnie stosowanym związkiem, siarczanem żelaza, który nie wpłynął na rozwój nowotworu. Natomiast zarówno cytrynian żelaza, jak i chelat EDTA, spowodowały wzrost stężenia amfireguliny – biomarkera nowotworowego. Efekt ten występował nawet w przypadku niskich dawek.
Wzrost poziomu markera nowotworowego
„Na podstawie naszych prac możemy stwierdzić, że cytrynian żelaza oraz chelat EDTA żelaza mogą działać kancerogennie, ponieważ powodują wzrost poziomu amfireguliny, która jest uznanym markerem nowotworowym, najczęściej związanym z długoterminowym rozwojem raka o niepomyślnym rokowaniu”, mówi Nathalie Scheers, adiunkt na Uniwersytecie Technologicznym Chalmers i główna autorka badania.
Powszechne wykorzystanie
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów suplementów z żelazem. Mogą one zawierać przynajmniej 20 różnych form tego pierwiastka i być sprzedawane pod różnorakimi nazwami. Siarczan żelaza jest jednym z najpopularniejszych związków w tego typu produktach, jednak cytrynian żelaza, w obiegowej opinii powodujący mniej dolegliwości gastrycznych, również jest łatwo dostępny, zarówno w sklepach, jak i on-line. Jest on także łatwiej przyswajalny z pokarmów takich jak pieczywo pełnoziarniste, fasola i orzechy. Biorąc pod uwagę powszechne wykorzystanie zarówno cytrynianu żelaza, jak i chelatu EDTA, jakie wnioski z nowego badania powinni wyciągnąć konsumenci?
Warto być ostrożnym
„Przede wszystkim musimy mieć na uwadze fakt, że nasze prace prowadzone były na hodowli komórkowej w laboratorium, ponieważ podobne badanie na ludziach byłoby nieetyczne. Jednak potencjalne mechanizmy i zaobserwowane przez nas efekty biologiczne są wyraźnym sygnałem ostrzegawczym i wymagają dalszych badań.”, mówi Nathalie Scheers. „Pacjenci nadal powinni stosować się do zaleceń medycznych. Jako naukowiec, nie mogę formułować żadnych konkretnych zaleceń – oficjalne rekomendacje muszą zostać najpierw opublikowane przez odpowiednie instytucje. Jednak gdybym sama była konsumentem potrzebującym suplementu
z żelazem, starałabym się unikać cytrynianu żelaza”, podsumowuje badaczka.
Źródło:
Przeczytaj także
Jorge Reyes Esperanza, naukowiec z Wydziału Farmacji Uniwersytetu Autonomicznego Stanu Morelos w Meksyku (UAEM), opracował specjalną metodę wzbogacania tortilli kukurydzianej i chleba w mikroorganizmy...
Niektóre substancje pochodzenia roślinnego zaliczane do grupy pochodnych hydroksyantracenu mogą prowadzić do uszkodzenia DNA oraz wywoływać nowotwory – poinformowała EFSA, podsumowując ocenę bezpieczeństwa ich...
Spirulina to handlowa nazwa cyjanobakterii, dostępnych w sprzedaży zazwyczaj w postaci proszku. Jest ona tradycyjnie spożywana w wielu krajach – samodzielnie, jako składnik środków spożywczych lub suplement diety, który ma...