Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Chleb i tortilla z probiotykami zmniejszają dolegliwości żołądkowo-jelitowe

Kategoria: Składniki Żywności

Tortilla funkcjonalna

Jorge Reyes Esperanza, naukowiec z Wydziału Farmacji Uniwersytetu Autonomicznego Stanu Morelos w Meksyku (UAEM), opracował specjalną metodę wzbogacania tortilli kukurydzianej i chleba w mikroorganizmy probiotyczne, które pomagają zwalczać zaparcia. Spożywanie tych funkcjonalnych produktów zmniejsza dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a w niektórych przypadkach również stan zapalny jamy brzusznej oraz łagodzi symptomy zapalenia błony śluzowej żołądka i zapalenia jelita grubego.

Inspiracja suplementem

Meksykański badacz wyjaśnił w wywiadzie dla Agencji Informacyjnej Narodowej Rady Nauki i Technologii (Conacyt), że wszystko zaczęło się od wyizolowania i zidentyfikowania 40 szczepów drobnoustrojów, które mogą być wykorzystywane w celu polepszenia trawienia, zwiększenia odporności i poprawy ogólnego samopoczucia konsumentów,. „Zaprojektowaliśmy specjalny suplement diety, Bio L6, który pomaga złagodzić symptomy zapalenia żołądka, zapalenia jelita grubego oraz przeciwdziała zaparciom. Produkt ten jest spożywany przez pacjentów chorych na nowotwór, którzy przechodzą chemio- lub radioterapię”.

4 wybrane szczepy

Zauważono, że u osób leczonych na raka nowy suplement zmniejsza typowe w terapii nowotworowej dolegliwości, takie jak nudności, wymioty i biegunki. „Wyizolowaliśmy i przeanalizowaliśmy liczne szczepy mikroorganizmów, aż ostatecznie wybraliśmy cztery z nich. W fazie eksperymentalnej przeprowadziliśmy doświadczenia laboratoryjne i opracowaliśmy recepturę, który posłużyła do przygotowania pierwszych prototypów nowej żywności”, opowiadał meksykański badacz.

Pierwsze próby w piekarni

„Pierwsze próby poza laboratorium miały miejsce w komercyjnej piekarni – do  surowego ciasta na tortillę dodaliśmy probiotyki, a po pieczeniu potwierdziliśmy, że w gotowym produkcie obecne były żywy kultury bakterii”, mówił naukowiec z UAEM. Wyniki badań potwierdziły ponadto, że dodatek probiotycznych szczepów drobnoustrojów nie wpłynął na właściwości fizyczne i organoleptyczne przygotowanych tortilli – tekstura, smak, kolor i inne cechy produktów pozostały niezmienione.

Plany komercjalizacji

Reyes Esperanza wyjaśnił, że po 3-4 dniach spożywania tortilli bądź chleba z dodatkiem probiotyków zmniejszają się zaparcia, a także symptomy zapalenia żołądka i jelita grubego. W niektórych przypadkach odnotowano również złagodzenie stanu zapalnego jamy brzusznej. Badacz zapowiedział, że następnym krokiem jest znalezienie partnerów w branży spożywczej, którzy będą skłonni wprowadzić nowe produkty na rynek.

Źródło:

https://www.informador.mx/tecnologia/Cientificos-agregan-probioticos-a-pan-y-tortilla-para-evitar-estrenimiento-20180219-0099.html

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.