Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsumpcja soi zmniejsza ryzyko nowotworu

Kategoria: Składniki Żywności

Według najnowszej meta-analizy przeprowadzonej przez naukowców z Uniwesytetu Illinois, konsumpcja soi może prowadzić do zmniejszenia ryzyka raka prostaty.

Rak prostaty jest drugim najczęściej występującym rodzajem nowotworu wśród mężczyzn – stanowi 15% zachorowań na choroby nowotworowe w tej grupie. W 2012 roku według International Agency for Research on Cancer’s  raka prostaty zdiagnozowano u ponad miliona mężczyzn.

W Azji zaobserwowano związek pomiędzy regularnym spożyciem produktów sojowych, a zmniejszającą się zachorowalnością na raka prostaty. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili zatem meta-analizę, która wykazała związek pomiędzy spożyciem produktów sojowych i izoflawonów zawartych w soi – daidzeiny i genisteiny a zmniejszeniem częstości występowania nowotworu. To właśnie za sprawą tych izoflawonów, głównie genisteiny, która hamuje aktywność enzymów biorących udział we wzroście komórek nowotworowych, soja wykazuje właściwości antykancerogenne.

Niefermentowane produkty sojowe ochroną przez nowotworem – meta-analiza

Naukowcy przeanalizowali 30 badań opublikowanych m. in. W PubMed, Web of Science i Cochrane Library, dotyczących produktów sojowych, izoflawonów oraz nowotworu prostaty. Badania te stanowiły studia przypadku, badania kontrolne oraz badania kliniczno-kontrolne. Zależność między zmniejszonym występowaniem nowotworu a regularnym spożyciem produktów sojowych występowała jedynie wśród niefermentowanych produktów sojowych. Wśród fermentowanych, takich jak miso, tofu, tempeh czy sos sojowy – nie wykazano żadnej zależności w stosunku do występowania raka prostaty. Wykazano natomiast niepokojące powiązanie między spożyciem fermentowanych produktów sojowych a zachorowalnością na inne choroby nowotworowe, takie jak rak żołądka.

Naukowcy podkreślają, iż potrzebne są dalsze badania, by potwierdzić spożycie soi jako profilaktykę żywieniową chroniącą przed występowaniem raka prostaty.

Źródło:

Applegate C. i wsp.: Soy Consumption and the Risk of Prostate Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients 2018, 10(1). 40; doi:10.3390/nu10010040

 

Autor:Aleksandra Jaskulska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.