Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Konsumpcja soi zmniejsza ryzyko nowotworu

Kategoria: Składniki Żywności

Według najnowszej meta-analizy przeprowadzonej przez naukowców z Uniwesytetu Illinois, konsumpcja soi może prowadzić do zmniejszenia ryzyka raka prostaty.

Rak prostaty jest drugim najczęściej występującym rodzajem nowotworu wśród mężczyzn – stanowi 15% zachorowań na choroby nowotworowe w tej grupie. W 2012 roku według International Agency for Research on Cancer’s  raka prostaty zdiagnozowano u ponad miliona mężczyzn.

W Azji zaobserwowano związek pomiędzy regularnym spożyciem produktów sojowych, a zmniejszającą się zachorowalnością na raka prostaty. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili zatem meta-analizę, która wykazała związek pomiędzy spożyciem produktów sojowych i izoflawonów zawartych w soi – daidzeiny i genisteiny a zmniejszeniem częstości występowania nowotworu. To właśnie za sprawą tych izoflawonów, głównie genisteiny, która hamuje aktywność enzymów biorących udział we wzroście komórek nowotworowych, soja wykazuje właściwości antykancerogenne.

Niefermentowane produkty sojowe ochroną przez nowotworem – meta-analiza

Naukowcy przeanalizowali 30 badań opublikowanych m. in. W PubMed, Web of Science i Cochrane Library, dotyczących produktów sojowych, izoflawonów oraz nowotworu prostaty. Badania te stanowiły studia przypadku, badania kontrolne oraz badania kliniczno-kontrolne. Zależność między zmniejszonym występowaniem nowotworu a regularnym spożyciem produktów sojowych występowała jedynie wśród niefermentowanych produktów sojowych. Wśród fermentowanych, takich jak miso, tofu, tempeh czy sos sojowy – nie wykazano żadnej zależności w stosunku do występowania raka prostaty. Wykazano natomiast niepokojące powiązanie między spożyciem fermentowanych produktów sojowych a zachorowalnością na inne choroby nowotworowe, takie jak rak żołądka.

Naukowcy podkreślają, iż potrzebne są dalsze badania, by potwierdzić spożycie soi jako profilaktykę żywieniową chroniącą przed występowaniem raka prostaty.

Źródło:

Applegate C. i wsp.: Soy Consumption and the Risk of Prostate Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients 2018, 10(1). 40; doi:10.3390/nu10010040

 

Autor: Aleksandra Jaskulska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.