Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe badania nad toksynami w żywności - Bacillus cereus

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z australijskiego uniwersytetu Australijskiego Uniwersytetu Narodowego (ANU) odkryli nową toksynę wytwarzaną przez bakterię Bacillus cereus. Australijscy badacze pokazali, w jaki sposób toksyna może zainfekować komórki, nawet jeśli organizm zwalczał inne drobnoustroje.

Zgodnie z badaniami opublikowanymi w czasopiśmie Nature Communications, toksyna, zwana NHE (enterotoksyna niehemolityczna), atakuje wszystkie rodzaje komórek w organizmie, zakotwiczając się i przebijając otwory w błonie komórkowej.

Profesor Si Ming Man i jego współpracownicy badali Bacillus cereus, który jest odpowiedzialny za produkcję toksyn powodujących biegunkę i wymioty oraz za wspomaganie rozmnażania się bakterii.

Odkryliśmy kolejną toksynę, która jest zdolna do niszczenia komórek. Powoli uczymy się wielu mechanizmów oddziaływania bakterii - zestawu narzędzi, których używają, by nas zainfekować. Oznacza to, że jeśli jedno z narzędzi zostanie utracone lub zneutralizowane przez układ odpornościowy, bakterie mają zaplecze, które nadal pozwala im infekować i powodować choroby" – powiedział Man.

Podobieństwa między toksynami

Badacze ANU wykryli wcześniej inną toksynę, zwaną hemolizyną BL (HBL), która niszczy komórki w organizmie i powoduje infekcje. Jednak izolaty Bacillus cereus, których brakuje w HBL, mogą powodować stan zapalny i choroby u ludzi.

"Podobieństwa między toksyną, którą wcześniej badał nasz zespół można porównać do podobieństw między tłuczkiem i młotkiem. Nasze ustalenia sugerują, że nie są one funkcjonalnie identyczne - na przykład, jedna toksyna może być lepsza w niszczeniu pewnego rodzaju komórek niż druga. To może okazać się niezwykle ważne, jeśli chodzi o skuteczne leczenie", powiedział profesor Man.

Mechanizmy odpowiedzialne w organizmie za aktywację stanu zapalnego są ważne dla obrony gospodarza przed patogenami. Toksyna NHE pochodząca od patogenu Bacillus cereus jest aktywatorem jednego z takich mechanizmów (NLRP3). Jednak poszczególne składniki NHE lub wszystkie kombinacje dwóch z trzech składników nie powodują aktywacji NLRP3.

Częsttliwość występowania toksyn NHE i HBL sugeruje, że obie toksyny są kluczowymi czynnikami zjadliwości istotnymi dla patogenezy infekcji Bacillus cereus. Lepsze zrozumienie strategii obrony żywiciela przed infekcją będzie korzystne, a neutralizacja toksyn może być uzupełnieniem obecnej terapii przeciwko infekcjom powodowanym przez bakterie wytwarzające toksyny.

Leczenie antybiotykami w przypadku zatruć pokarmowych może stać się mniej skuteczne w przyszłości ze względu na rosnącą odporność bakterii na antybiotyki.

"Stworzyliśmy białka, które mogą neutralizować aktywność toksyn. Białka te ograniczają rozprzestrzenianie się infekcji i mogą być stosowane jako uzupełnienie istniejącego systemu antybiotykowego, który obecnie stosujemy", powiedział profesor Man.

Źródło:

https://www.nature.com/articles/s41467-020-14534-3

Wybierz temat: Badania żywności

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.