Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe chronione nazwy pochodzenia

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W kwietniu 2019 r. Komisja Europejska zarejestrowała trzy nowe chronione nazwy pochodzenia i dokonała pięciu zmian specyfikacji dotyczących chronionych nazw pochodzenia.

1. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/537 z dnia 28 marca 2019 r.

Zarejestrowano nazwę „Странджански манов мед” (Strandzhanski manov med)/„Maнов мед от Странджа” (Manov med ot Strandzha) (ChNP). Nazwa określa produkt należący do klasy 1.4 Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.) wymienionej w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 668/2014. Kraj pochodzenia – Bułgaria. Wejście w życie 22.04.2019 r.

2. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/574 z dnia 4 kwietnia 2019 r.

Zarejestrowano nazwę „Paška sol” (ChNP). Nazwa określa produkt należący do klasy 2.6. Sól, wymienionej w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 668/2014. Kraj pochodzenia – Chorwacja. Wejście w życie 01.05.2019 r.

3. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/575 z dnia 4 kwietnia 2019 r.

Zarejestrowano nazwę „Cebreros” (ChNP). Nazwa została wpisana do rejestru, o którym mowa w art. 104 rozporządzenia 1308/2013. Kraj pochodzenia – Hiszpania. Wejście w życie 01.05.2019 r.

Oprócz tego dokonano zmian specyfikacji w zakresie następujących chronionych nazw pochodzenia: „Piemonte” (ChNP) (rozp. wyk. 2019/548), „Cataluña”/„Catalunya” (ChNP) (rozp. wyk. 2019/549), „Tierra de León” (ChNP) (rozp. wyk. 2019/550), „Graves supérieures” (ChNP) (rozp. wyk. 2019/551), „Liquirizia di Calabria” (ChNP) (rozp. wyk. 2019/611).

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.