Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe chronione oznaczenia geograficzne

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska wydała w grudniu szereg rozporządzeń wykonawczych (2018/1978 z dnia 10 grudnia 2018 r.; 2018/1878 z dnia 26 listopada 2018 r.; 2018/1924 z dnia 7 grudnia 2018 r.) w zakresie rejestracji oraz zmiany specyfikacji chronionych oznaczeń geograficznych.

Treść rozporządzeń

Zmienia się specyfikację produktu:

  • „Cidre de Bretagne”/„Cidre breton” (ChOG), kraj pochodzenia – Francja,

Zatwierdza się nowe chronione oznaczenia geograficzne:

  • „Scrumbie de Dunăre afumată” (ChOG), nazwa określa produkt należący do klasy 1.7 Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich, kraj pochodzenia – Rumunia,

Cofa się rejestrację chronionego oznaczenia geograficznego

  • „Mostviertler Birnmost” (ChOG), nazwa określała produkt należący do klasu 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itd.), kraj pochodzenia –

Obowiązywanie

Powyższe rozporządzenia weszły w życie pomiędzy 23 grudnia 2018 r. a 3 stycznia 2019 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 31.01.2019

    Nowe Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP)

    Komisja Europejska wydała w grudniu szereg rozporządzeń wykonawczych w zakresie niemieckich i greckiej Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) (rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE): 2018/1966; 2018/1964; 2018/1963; 2018/1965; 2018/1956 z dnia 6 grudnia 2018 r.)...

    Czytaj więcej
  • 28.01.2019

    Nowe zatwierdzenia nowej żywności

    W grudniu Komisja Europejska wydała trzy rozporządzenia wykonawcze (2018/1991 z dnia 13 grudnia 2018 r.; 2018/2017 z dnia 18 grudnia 2018 r.; 2018/2016 z dnia 18 grudnia 2018 r.) zgodnie z którymi włączono do unijnego wykazu nowej żywności (tradycyjna żywność z państwa trzeciego) poniższe produkty...

    Czytaj więcej
  • 24.01.2019

    Decyzje o zafałszowaniu żywności

    W grudniu opublikowano szereg decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Większość stanowią typowe przypadki niezadeklarowania określonego składnika na etykiecie, błędnego oznakowania lub wskazania na etykiecie nieprawdziwej ilości składnika. Wśród nich warto jednak...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.