Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe chronione oznaczenia geograficzne

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska wydała w grudniu szereg rozporządzeń wykonawczych (2018/1978 z dnia 10 grudnia 2018 r.; 2018/1878 z dnia 26 listopada 2018 r.; 2018/1924 z dnia 7 grudnia 2018 r.) w zakresie rejestracji oraz zmiany specyfikacji chronionych oznaczeń geograficznych.

Treść rozporządzeń

Zmienia się specyfikację produktu:

  • „Cidre de Bretagne”/„Cidre breton” (ChOG), kraj pochodzenia – Francja,

Zatwierdza się nowe chronione oznaczenia geograficzne:

  • „Scrumbie de Dunăre afumată” (ChOG), nazwa określa produkt należący do klasy 1.7 Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich, kraj pochodzenia – Rumunia,

Cofa się rejestrację chronionego oznaczenia geograficznego

  • „Mostviertler Birnmost” (ChOG), nazwa określała produkt należący do klasu 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itd.), kraj pochodzenia –

Obowiązywanie

Powyższe rozporządzenia weszły w życie pomiędzy 23 grudnia 2018 r. a 3 stycznia 2019 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

  • 31.01.2019

    Nowe Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP)

    Komisja Europejska wydała w grudniu szereg rozporządzeń wykonawczych w zakresie niemieckich i greckiej Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) (rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE): 2018/1966; 2018/1964; 2018/1963; 2018/1965; 2018/1956 z dnia 6 grudnia 2018 r.)...

    Czytaj więcej
  • 28.01.2019

    Nowe zatwierdzenia nowej żywności

    W grudniu Komisja Europejska wydała trzy rozporządzenia wykonawcze (2018/1991 z dnia 13 grudnia 2018 r.; 2018/2017 z dnia 18 grudnia 2018 r.; 2018/2016 z dnia 18 grudnia 2018 r.) zgodnie z którymi włączono do unijnego wykazu nowej żywności (tradycyjna żywność z państwa trzeciego) poniższe produkty...

    Czytaj więcej
  • 24.01.2019

    Decyzje o zafałszowaniu żywności

    W grudniu opublikowano szereg decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Większość stanowią typowe przypadki niezadeklarowania określonego składnika na etykiecie, błędnego oznakowania lub wskazania na etykiecie nieprawdziwej ilości składnika. Wśród nich warto jednak...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn