Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe zatwierdzenia nowej żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W grudniu Komisja Europejska wydała trzy rozporządzenia wykonawcze (2018/1991 z dnia 13 grudnia 2018 r.; 2018/2017 z dnia 18 grudnia 2018 r.; 2018/2016 z dnia 18 grudnia 2018 r.) zgodnie z którymi włączono do unijnego wykazu nowej żywności (tradycyjna żywność z państwa trzeciego) poniższe produkty:

- „jagody Lonicera caerulea (jagody kamczackie)”

Tradycyjna żywność to świeże i mrożone jagody Lonicera caerulea var. edulis. Lonicera caerulea L. jest krzewem liściastym należącym do rodziny Caprifoliaceae.

- „syrop z Sorghum bicolor (L.) Moench”

Tradycyjną żywnością jest syrop z Sorghum bicolor (L.) Moench (rodzaj: Sorghum; rodzina: Poaceae (alt. Gramineae)). Syrop otrzymuje się z łodyg S. bicolor, po zastosowaniu procesów produkcyjnych, takich jak rozdrabnianie, ekstrakcja i odparowywanie, w tym obróbka cieplna w celu uzyskania syropu o wartości co najmniej 74° w skali Brixa.

- „obłuszczone ziarna Digitaria exilis (Kippist) Stapf”

Tradycyjną żywnością są obłuszczone (usunięte otręby) ziarna Digitaria exilis (Kippist) Stapf. Digitaria exilis (Kippist) Stapf to jednoroczna roślina zielna należąca do rodziny Poaceae.

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn