Nowe chronione oznaczenie geograficzne
W kwietniu 2019 r. Komisja Europejska zarejestrowała jedno nowe chronione oznaczenie geograficzne i dokonała zmiana specyfikacji dwóch oznaczeń.
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/542 z dnia 2 kwietnia 2019 r. zarejestrowało nazwę „ស្ករត្នោតកំពង់ស្” (Skor Thnot Kampong Speu) (ChOG). Nazwa ta odnosi się do produktu należącego do klasy 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itd.), określone w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 668/2014. Kraj pochodzenia – Kambodża. Wejście w życie 23.04.2019 r.
Oprócz rejestracji oznaczenia dokonano zmian specyfikacji dwóch oznaczeń geograficznych: „Vitellone Bianco dell'Appennino Centrale” (ChOG) (rozp. wyk. 2019/594) oraz „Lechazo de Castilla y León” (ChOG) (rozp. wyk. 2019/635).
Przeczytaj także
- 
        
          
          13.05.2019
        
        Oznaczenie flagi państwa pochodzenia na ziemniakach sprzedawanych na obszarze Polski
Czytaj więcej26 maja wejdzie w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 kwietnia 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Zmiany dotyczą znakowania kraju pochodzenia ziemniaków sprzedawanych na obszarze Polski.
 - 
        
          
          09.05.2019
        
        Decyzje GIJHARS o zafałszowanej żywności: pieprz ziołowy i oregano
Czytaj więcejW marcu 2019 r. opublikowano szereg nowych decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Prezentujemy najciekawsze decyzje jakie zostały opublikowane. Decyzja z dnia 8 stycznia 2019 r., znak KO.8230.23.2.2018 dotycząca zafałszowanego produktu „Pieprz ziołowy”.
 - 
        
          
          08.04.2019
        
        Nowe chronione nazwy pochodzenia
Czytaj więcejW lutym 2019 r. Komisja Europejska zarejestrowała dwie nowe chronione nazwy pochodzenia produktu i dokonała jednej zmiany specyfikacji. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/218, 2019/281 z dnia 12 lutego 2019 r. oraz 2019/332 z dnia 20 lutego 2019 r.
 
  
  
  
      


        
