Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe limity dla 3-MCPD

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska wydała nowe rozporządzenie nr 2020/1322 dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych.
3-MCPD i jego estry kwasów tłuszczowych są zanieczyszczeniami procesowymi, które powstają podczas rafinacji olejów roślinnych, których limity zostały ustanowione w rozporządzeniu nr 1881/2006 w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.

Rozporządzenie wprowadza nowe limity dla 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), estrów glicydowych kwasów tłuszczowych wyrażonych jako glicyd oraz sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych, wyrażonych jako 3-MCPD dla tłuszczów, olejów i żywności dla dzieci i niemowląt.

Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/1322 z dnia 23 września 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w niektórych środkach spożywczych wejdzie w życie 14 października 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1601012541893&uri=CELEX:32020R1322 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn