Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska wydała nowe rozporządzenie nr 2020/1322 dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych.
3-MCPD i jego estry kwasów tłuszczowych są zanieczyszczeniami procesowymi, które powstają podczas rafinacji olejów roślinnych, których limity zostały ustanowione w rozporządzeniu nr 1881/2006 w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
Rozporządzenie wprowadza nowe limity dla 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), estrów glicydowych kwasów tłuszczowych wyrażonych jako glicyd oraz sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych, wyrażonych jako 3-MCPD dla tłuszczów, olejów i żywności dla dzieci i niemowląt.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/1322 z dnia 23 września 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w niektórych środkach spożywczych wejdzie w życie 14 października 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1601012541893&uri=CELEX:32020R1322
Przeczytaj także
Opublikowano wyrok w Warszawie z dnia 13 lipca 2020 r. (VI SA/Wa 2637/19) oddalający skargę w przedmiocie wprowadzenia do obrotu produktu zafałszowanego
Minister Rolnictwa wydał nowe rozporządzenie w sprawie pobierania próbek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/1163 z dnia 6 sierpnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności